Severna Koreja otvorila artiljerijsku vatru ka pomorskoj tampon-zoni sa Južnom Korejom!

14.10.2022

11:44

0

Ispaljeno je nekoliko stotina hitaca, što je dodatno pojačalo tenzije između dve zemlje

Severna Koreja otvorila artiljerijsku vatru ka pomorskoj tampon-zoni sa Južnom Korejom!
AP22283056978709 - Copyright Ilustracija; Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severna Koreja otvorila je danas artiljerisku vatru sa svoje istočne i zapadne obale, saopštila je vojska Južne Koreje.

Južnokorejska vojska dodaje da je utvrdila da je Severna Koreja možda ispalila nekoliko stotina hitaca ka pomorskoj tampon-zoni između dve zemlje, dalje podižući animozitet koji se već podigao najnovijim oružanim testovima Pjongjanga, preneo je AP.

Načelnik generalštaba Južne Koreje rekao je da je utvrđeno da je ispaljeno oko 80 hitaca u vode u blizini istočne obale danas oko 17.00 sati po lokalnom vremenu, a onda potencijalno još 200 u vodama u blizini zapadne granice oko 17.20.

Dodaje se da su meci pali u tampon zonu koja je uspostavljena 2018. godine u okviru međusobnog dijaloga o smanjenju tenzija.

Artiljerijska vatra je počela nekoliko časova nakon što je Severna Koreja ispalila balistički projektil i otvorila artiljerijsku vatru rano jutros.

Seul uveo sankcije Pjongjangu

Južna Koreja je danas uvela sankcije Severnoj Koreji zbog njenog nedavnog naleta raketnih testova u prvom takvom potezu u skoro pet godina, saopštilo je u petak nacionalno ministarstvo spoljnih poslova.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File
 

- Snažno osuđujemo poslednju seriju raketnih provokacija Severne Koreje neviđene učestalosti i uvođenje taktičke nuklearne bombe protiv nas - saopštilo je ministarstvo.

Dalje se navodi da će Seul staviti na crnu listu 15 severnokorejskih pojedinaca i 16 organizacija koje su doprinele nuklearnom i raketnom razvoju Pjongjanga i pomogle mu da izbegne sankcije.

Lista cilja na severnokorejsko ministarstvo raketne industrije, njegovo ministarstvo pomorstva, ministarstvo industrije sirove nafte, ogranak severnokorejskog prevoznika Er Korjo i nekoliko brodskih kompanija.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su svi pomenuti pojedinci i organizacije već bili sankcionisani od strane SAD u periodu od decembra 2016. do maja 2022. godine.

Takođe je napomenulo da bi dodatne sankcije pomogle u blokiranju i smanjenju „ilegalnih novčanih transakcija“ sa određenim severnokorejskim entitetima i pojedincima. Ovaj potez će takođe poslužiti za „poboljšanje saradnje sa saveznicima kao što su SAD, Japan i Australija“, koji su insistirali na uvođenju jednostranih sankcija.

Poslednji put kada je Jug uveo jednostrane sankcije svom severnom susedu u decembru 2017, kada je nacija stavila na crnu listu 20 organizacija i 12 pojedinaca da odgovore na testiranje interkontinentalne balističke rakete Hvasong-15 (ICBM).

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike