Poseta nemačkih zvaničnika podgrejala tenzije između Kine i Tajvana: Peking pozvao Berlin da prekine kontakte sa „separatističkim“ snagama

26.10.2022

12:09

0

Napetosti su dostigle vrhunac u poslednjih meseci, a neprijateljstva su se intenzivirala u avgustu nakon posete predsedavajuće američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajpeju

Poseta nemačkih zvaničnika podgrejala tenzije između Kine i Tajvana: Peking pozvao Berlin da prekine kontakte sa „separatističkim“ snagama
tajvan - Copyright Profimedia

Kineska vlada osudila je nedavnu posetu nemačkih poslanika Tajvanu, pozivajući Berlin da prekine sve kontakte sa „separatističkim“ snagama, ponavljajući da je ostrvo deo kineske teritorije. Delegacija je stigla u Tajpej samo dan nakon što je Peking ažurirao svoj ustav kako bi eksplicitno isključio nezavisnost Tajvana.

U saopštenju koje je u utorak citirala novinska agencija DPA, kinesko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je nemačke zvaničnike da „odmah prekinu interakciju sa separatističkim snagama za nezavisnost na Tajvanu“, dodajući da takvi sastanci šalju „pogrešne signale“ Tajpeju.

Peter Hejdt iz Stranke slobodnih demokrata (FDP) predvodio je šestočlanu nemačku delegaciju, koja je u nedelju stigla na Tajvan i kasnije se sastala sa predsednicom Caj Ing-ven.

- Želeo bih da ponovim iz nemačke perspektive, status kvo Tajvanskog moreuza može da se promeni samo mirnim putem i uz obostranu saglasnost - rekao je Hejdt tokom posete, pozivajući da se „nastavi širenje dobrih trgovinskih odnosa i nastavi sa bližom saradnjom u oblasti nauke i, pre svega, ostane u bliskom kontaktu na političkom nivou”.

Tajvanski zvaničnici uopšte nisu bili prijemčivi za poslednje komentare Pekinga, a Hung-Lu Čang, predsednik Tajvansko-nemačkog parlamentarnog udruženja prijateljstva, odbacio je tu izjavu kao „besmislenu“.

- Tajvan je suverena država. Parlamentarna razmena sa drugim zemljama sasvim je opravdana. Oni dolaze na Tajvan jer su za nas - dodao je on, a citira DPA.

Poseta je usledila posle manje od jednog dana nakon što je vladajuća Komunistička partija Kine održala svoj 20. Nacionalni kongres, na kome su članovi stranke glasali za izmenu kineskog ustava kako bi se uključilo jasno protivljenje nezavisnosti Tajvana. Iako je predsednik Si Đinping izjavio da Peking traži „mirno ponovno ujedinjenje“ sa ostrvom, rekao je da je „upotreba sile“ protiv separatističkih elemenata i spoljnih snaga i dalje opcija ukoliko bude bilo potrebe za njom.

Tenzije između Pekinga i Tajpeja porasle su poslednjih meseci, a neprijateljstva su se intenzivirala u avgustu nakon posete predsedavajuće američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu. Kina je odgovorila nizom vojnih vežbi bez presedana oko ostrvskih voda i vazdušnog prostora, uključujući vežbe za „blokadu“ u punom obimu.

Zvanično nazivajući sebe Republikom Kinom, Tajvan je bio pod samoupravom od kraja Kineskog građanskog rata 1949. godine, iako nikada nije stekao nezavisnost od kopna, a nekoliko zemalja, uključujući Nemačku, priznaje ga kao suverenu naciju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike