Ilon Mask sad rešava i pitanje Tajvana: Kina zahvalna, ali je Tajpej besan

10.10.2022

08:14

0

Kina je Tajvanu ponudila model "jedna zemlja, dva sistema"

Ilon Mask sad rešava i pitanje Tajvana: Kina zahvalna, ali je Tajpej besan
mask - Copyright AP Photo/Susan Walsh, File

Kineski ambasador u SAD, Čin Gang, zahvalio je američkom milijarderu Ilonu Masku, koji je predložio postavljanje specijalne administrativne zone za Tajvan, dok je tajvanska predstavnica u Vašingtonu Hsijao Bi-Kim prekorila Maska, rekavši da "sloboda i demokratija nisu na prodaju".

- Tajvan prodaje mnoge proizvode, ali naša sloboda i demokratija nisu na prodaju. Svaki dalji predlog mora da se usvoji miroljubivo, da bude oslobođen prisile, i moraće da se poštuje demokratska volja naroda Tajvana - rekla je Hsijao, koju Rojters naziva "defakto ambasadorom" Tajvana u Vašingtonu.

Čin je podsetio na poziv Kine za "miroljubivo ponovno ujedinjenje" i princip "jedna država, dva sistema", zahvaljujući se usput Masku.

AP Photo/Chiang Ying-ying, File
 

Mask je sugerisao da bi tenzije između Kine i Tajvana mogle da se reše tako što bi se Pekingu dala neka kontrola nad Tajvanom.

- Moja preporuka bi bila da se osmisli razumna, specijalna administrativna zona za Tajvan, koja verovatno neće svakoga učiniti srećnim - kazao je Mask za "Fajnenšl tajms".

Kina je Tajvanu ponudila model "jedna zemlja, dva sistema", model autonomije sličan onome koji ima Hongkong, ali su ga odbacile sve vodeće političke partije na Tajvanu.

Taj predlog ima malu javnu podršku na Tajvanu, posebno nakon što je Peking uveo oštar državni bezbednosni zakon u Hongkongu 2020. godine.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike