Šta se to dešava oko Severnog toka? Finski seizmolozi zabeležili četiri misteriozna potresa na dnu mora

24.10.2022

19:41

0

Autor: 24sedam

Prema podacima seizmologa, eksplozije su se dogodile u ruskim teritorijalnim vodama oko 40 kilometara jugozapadno od Viborga

Šta se to dešava oko Severnog toka? Finski seizmolozi zabeležili četiri misteriozna potresa na dnu mora
Eksplozija na gasovodu Severni tok - Copyright Profimedia

Finski seizmološki institut zabeležio je četiri seizmička događaja nejasnog porekla u Finskom zalivu u blizini ruskih Primorska i Viborga, u zoni kuda prolazi "Severni tok", navodi se u saopštenju organizacije.

Događaji su se odigrali 20. i 21. oktobra, a finski mediji su na njih skrenuli pažnju u ponedeljak.
Prema podacima seizmologa, eksplozije su se dogodile u ruskim teritorijalnim vodama oko 40 kilometara jugozapadno od Viborga. Prema informacijama na karti na sajtu "Gasproma", gasovod "Severni tok" prolazi u istoj oblasti, ali tačno rastojanje od mesta seizmičkih događaja do samog gasovoda nije utvrđena.

 

 

Seizmički događaji su se desili od 11.35 do 17.32: u 11.35 registrovan je udar magnitude 2.0, u 13.02 - magnitude 1.5, u 16.54 - magnitude 1.5, u 17.32 - magnitude 1.4.

Još jedan seizmički događaj zabeležen je u petak na približno istom području u istom vremenskom intervalu.

Prema rečima Jarija Korstrema, sa Seizmološkog instituta Univerziteta u Helsinkiju, koje citira najveći finski list "Helsingin sanomat", reč je o relativno malim eksplozijama, oko 50-100 kilograma eksploziva. Seizmolog je odbio da spekuliše o uzrocima onoga što se dogodilo.

Podsetimo, 26. septembra je saopšteno da se na jednom od krakova "Severnog toka 2" (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). 

Nemački istražitelji su utvrdili da je uzrok eksplozija najverovatnije diverzija. Nemački stručnjaci nisu uspeli da povežu verziju o diverziji sa akcijama neke konkretne strane. Međutim, pojedini nemački zvaničnici polaze od pretpostavke da iza eksplozija, navodno, „stoji Rusija“.

 

 

Kako je precizirano, postoji mala verovatnoća da je diverzija izvedena s vojne podmornice.

- Jedna od teorija je da su eksplozivne naprave spuštene u vodu s broda i da su aktivirane daljinski - saopštili su neimenovani izvori iz Nemačke za „Volstrit džurnal“.

Ruski predsednik Vladimir Putin je napade na gasovode nazvao aktima međunarodnog terorizma.

Bonus video:


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike