Panika u Norveškoj: Zbog dojave o bombi evakuisano postrojenje za preradu gasa!

13.10.2022

09:30

0

Vest je stigla samo dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin upozorio da su sve energetske infrastrukture u svetu ugrožene nakon eksplozija na Severnom toku

Panika u Norveškoj: Zbog dojave o bombi evakuisano postrojenje za preradu gasa!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Norveški mrežni operater rekao je da nema poremećaja u transportu gasa nakon „situacije" u „Nihamni", postrojenju za preradu gasa, koje je evakuisano zbog dojave o bombi ranije u četvrtak.

Kompanija je svesna incidenta i „mobilisala se“, rekla je portparolka En-Sofi Hagland iz kompanije „Gasscu".

Policija je ranije prijavila „nerazjašnjenu situaciju“ u objektu Ormen Lange, pre nego što je saopštila da je to „razjašnjeno“ i da će uskoro javnosti biti saopšteno šta se dogodilo.

Norveške oružane snage čuvaju objekat otkako su vlasti pojačale obezbeđenje norveških naftnih i gasnih postrojenja nakon eksplozija na gasovodima Severni tok 26. septembra.

Polje Ormen Lange i fabrika „Nihamna" su dva glavna objekta ključna za snabdevanje Evrope iz Norveške. Kontrola energetske infrastrukture pojačana je u regionu nakon nedavnih eksplozija u zaustavljenom sistemu gasovoda Severni tok u Baltičkom moru.

Vest je stigla samo dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin upozorio da su sve energetske infrastrukture u svetu ugrožene nakon eksplozija na Severnom toku.

„Nihamna" prerađuje prirodni gas sa polja Ormen Lange kojim upravlja „Shell Plc" i čini oko 20 odsto zaliha Velike Britanije. Kapacitet izvoza je trenutno 84 miliona standardnih kubnih metara gasa dnevno, navodi „Gassco", koji upravlja ovim postrojenjem.

Norveški dnevni list „Dagens Naeringsliv" ranije je citirao lokalnog gradonačelnika koji je rekao da je lokacija u potpunosti evakuisana, dok je „NTB" izvestio da je su imali dojavu o bombi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike