Posle 105 godina danas se rodio potomak carske porodice Romanov! Georgij Mihajlovič dobio sina

21.10.2022

17:16

0

Autor: M. Vu.

Dečak je dobio ime Aleksandar u čast kneza Aleksandra Nevskog

Posle 105 godina danas se rodio potomak carske porodice Romanov! Georgij Mihajlovič dobio sina
profimedia-0721878324 - Copyright Foto: Profimedia

U petak je naslednik ruske carske porodice Romanov, Georgij Romanov (Mihajlovič) postao otac. O tome piše Interfaks pozivajući se na Aleksandra Zakatova, direktora kancelarije Kuće Romanovih.

Njegova supruga Viktorija porodila se u Moskvi. Dečak je dobio ime Aleksandar u čast kneza Aleksandra Nevskog. 

- Ujutro 21. oktobra u Moskvi se rodio sin velikom knezu Georgiju Mihajloviču Romanovu i Njenom Svetlom Visočanstvu princezi Viktoriji Romanovoj. Princ je bio prisutan na porođaju, sve je prošlo dobro  - rekao je Zakatov.

 

 

Zakatov je naglasio da je rođenje Aleksandra u dinastiji Romanov na teritoriji Ruske Federacije bilo prvo od 1917. godine.

Princeza Marija Vladimirovna je poželela da beba raste zdrava i srećna.

- Molim sve sunarodnike da uznesu tople molitve Svevišnjem za siguran rast i prosperitet novorođenčeta - rekla je u svom obraćanju velika kneginja Marija Vladimirovna, šef Doma Romanovih.

 

 

Podsetimo, princ Georgij Romanov se venčao u Isaakovskoj katedrali sa italijanskom državljankom Rebekom Betarini, koja je pre godinu dana prešla u pravoslavlje u Sabornoj crkvi Petra i Pavla i dobila ime Viktorija Romanova. Kneževa žena je ćerka italijanskog diplomate. U maju 2022. godine pojavile su se informacije o tome da je lepa Vikotrija trudna.

 

 

Poslednja carska porodica

Romanovi su bili poslednja carska i imperatorska dinastija koja je vladala Rusijom i to više od tri veka, od 1613. do 1917, kada su u Jekaterinburgu car Nikolaj II, njegova supruga carica Aleksandra i njihovo petoro dece (Olga, Tatjana, Marija, Anastasija i Aleksej), kao i svi ostali koji su odlučili da im se pridruže u zatočeništvu - pogubljeni vatrenim oružjem i bajonetima. Njihova masakrirana tela, inače, nikada nisu pronađena, pretpostavlja se da su verovatno kremirani u jednom rovu, blizu lokalnog rudnika.

Car Nikolaj Romanov/Foto: Wikipedia
 

Rusija je, zbog brojnih potomaka svojih brojnih vladara, uvela 1797. godine jednu važnu instituciju, "Imperatorski dom", kako bi se, po tačno određenim pravilima, moglo tačno znati ko sve ima pravo na nasleđivanje krune ako, iz nekog razloga, to ne bude išlo "najdirektnijom linijom" - s oca na prvorođenog sina.

 

Čim se 1917. desila revolucija, Imperatorski dom je ukinut kao institucija države, ali je nastavio da postoji u izgnanstvu, sa svojim unutrašnjim uređenjem. Od svih Romanova, Kiril Vladimirovič (najstariji sin velikog kneza Vladimira Aleksandroviča i nemačke princeze Aleksandrine; o njemu uskoro malo podrobnije jer je i najvažniji za ovu priču)  jedini je stekao pravo da bude proglašen za "čuvara prestola".

Samo je Kirill Vladimirovič mogao da nasledi krunu 


Početkom 1917. godine Ruski imperatorski dom je imao 65 članova (uključujući imperatora, imperatorku udovicu, imperatorku, cesarevića, 15 velikih knezova, 13 velikih kneginja, četiri velike kneginjice, 13 knezova imperatorske krvi, tri kneginje imperatorske krvi, osam kneginjica imperatorske krvi, grčku kraljicu udovicu i četiri potomka Romanovska od Lojhtenberga). Boljševici su streljali ukupno 17 dinastičkih članova od kojih 11 muškaraca. Ali, preživeli muški dinastički članovi (osim jednog - pomenutog Kirila Vladimiroviča) stupali su u tzv. "morganatske brakove" (sa ženama koje nisu bile iz kraljevskih kuća) i time su lišili svoje potomke prava na presto: po pravilima Imperatorskog doma Rusije - morganatske supruge i potomstvo nisu bili članovi Imperatorskog doma.

Profimedia
 

Svima znani i tragično ubijeni car Nikolaj Drugi, je bio sin prethodnog ruskog vladara, Aleksandra Trećeg, ali i svo drugo muško potomstvo Aleksandra Trećeg je nestalo s lica zemlje 1918. Zato je, prema pravilima Imperatorskog doma, pravo na presto prešlo na rođake cara Nikolaja "korak iznad", odnosno po dedi - imperatoru Aleksandru Drugom (koji je vladao od 1818. do 1881.). Upravo je njegov treći sin, Vladimir Aleksandrovič, pravo eventualnog nasleđivanja preneo na svog sina, Kirila Vladimiroviča, koji je od 1918. jedini ostao s pravom da bude proglašen za "čuvara prestola".

Kiril Vladimirovič je imao sina Vladimira, na koga je prešlo pomenuto pravo, a Vladimirova ćerka Marija je, u braku sa pruskim princom Francom Vilhelmom (praunukom nemačkog imperatora Vilhelma Drugog), na svet 1981. godine u Španiji donela junaka ove priče, Georgija Mihajloviča.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike