Doveo ju je do vrha, a sada hoće da je smakne: Berluskoni već postao glavna muka Đorđe Meloni

21.10.2022

21:36

0

Da li će glavni saveznik postati prva glavobolja nove premijerke Italije

Doveo ju je do vrha, a sada hoće da je smakne: Berluskoni već postao glavna muka Đorđe Meloni
meloni-salvini-berluskoni - Copyright AP Photo/Alessandra Tarantino

Nova italijanska premijerka Đorđa Meloni u petak je pozvana u predsedničku palatu kako bi joj predsednik Serđo Matarela dao mandat da formira novu vladu, što se u popodnevnim časovima i desilo.

Meloni je prethodno izjavila da je njena desna koalicija zatražila od italijanskog predsednika da je imenuje za premijera Italije na osnovu pobede na izborima 25. septembra.

Ona je na izborima pobedila rame uz rame sa Silvijom Berlsukonijem (86), bivšim premijerom, liderom stranke Napred, Italijo i milijarderom koji joj je pomogao da dođe do najviše pozicije u zemlji, a koji bi sada, prema mišljenju analitiačara, mogao da postane njena najveća glavobolja.

Meloni je de fakto lider koalicije, nakon što je njena stranka na izborima obezbedila 26 odsto glasova, nadmašivši 8 odsto koje je osvojila Berluskonijeva Napred Idtalijo i 8,5 odsto ekstremno desničarske Lige.

Ali Berluskoni, po svemu sudeći, ima problem da prihvati potčinjenu ulogu u koaliciji koju je osnovao. On je odbio da odustane u razgovorima o dodeli mesta u vladi političarima iz tri stranke. Njegova stranka odvojila se od koalicije na glasanju u parlamentu kada nije uspeo u svojoj nameri. A onda se fotografisao sa spiskom beleški u kojima je kritikovao Meloni što je arogantna i naredbodavna.

Đovani Orsina, direktor Luis škole upravljanja u Rimu i autor Berluskonijeve biografije, rekao je da su tenzije u koaliciji delimično rezultat borbe za vlast.

AP Photo/Gregorio Borgia
Silvio Berluskoni

- Berluskoni je ljut. On ne želi da prihvati da neko drugi ima kontrolu, želi da oslabi Meloni i pregovara što je moguće teže o pozicijama u kabinetu - izjavio je on.

Unutrašnji problemi desnog bloka postali su razlog za međunarodnu zabrinutost ove nedelje nakon što se pojavio snimak Berluskonija u kojem je on rekao da je „ponovo oživeo“ svoje istorijsko prijateljstvo sa Vladimirom Putinom.

Na snimku koji je objavio „La Press", on je rekao da su on i Putin razmenili „najslađa“ pisma i rođendanske poklone u obliku vina i votke. Ponavljajući reči Kremlja, on je za rat okrivio Ukrajinu i Zapad za finansiranje odbrane Kijeva.

U prošlosti akcije Berluskonijeve stranke nisu bile dvosmislene po pitanju Rusije, rekao je Orsina, ali sada su Berluskonijevi komentari o Putinu i Ukrajini „ozbiljni i slabe Meloni jer pokazuju da među saveznicima postoje barem različita mišljenja“.

Meloni insistira da podržava Ukrajinu i pokušava da neguje umereni, pro-NATO, proevropski imidž uoči izbora, ali Berluskonijevi komentari potkopavaju njene težnje i ugrožavaju nesmetano formiranje vlade, dovodeći u pitanje njen budući međunarodni kredibilitet.

AP Photo/Gregorio Borgia
Đorđa Meloni

Nakon što su Berluskonijeve izjave procurele u sredu, Meloni je bila prinuđena da izda snažno saopštenje u kom pojašnjava da će njena vlada „biti u potpunosti pro-NATO i deo Evrope“, čak i ako to znači da nikada neće preuzeti vlast.

Pomešane reakcije

Levičarske i centrističke stranke iskoristile su priliku da napadnu desnicu i rekle su da bi dvosmisleni stavovi stranke Naped, Italijo trebalo da spreče zamenika stranke Antonija Tajanija da postane ministar spoljnih poslova, što je bilo gotovo izvesno.

Simona Malpeci iz levičarskih demokrata nazvala je Berluskonijeve komentare „najpro-Putinovom rekonstrukcijom ikada čuvenom na Zapadu” i postavila pitanje kako se Meloni može nadati da će vladati u koaliciji koja je toliko podeljena po pitanju spoljne politike.

Karlo Kalenda, lider centrističke partije Azione, rekao je da Berluskonijeve reči „potvrđuju da je Napred, Italijo nepoverljiva i da je jasno na strani Rusije. Antonio Tajani ne bi trebalo da bude ministar spoljnih poslova, a Meloni nema većinu".

AP Photo/Andrew Medichini, File
 

Đanfranko Paskino, profesor emeritus političkih nauka na Univerzitetu u Bolonji, rekao je da će Meloni „sigurno ići napred i formirati vladu“. Mnogo će zavisiti od predsednika Serđa Matarele, čiji je posao da štiti međunarodne saveze Italije, rekao je on.

- Ali Matarela zna da je veći deo stranke Napred, Italijo okrenut NATO - smatra Paskino.

Prema Orsini, Meloni će na kraju trijumfovati. Berluskoni je uspeo uglavnom da oslabi poziciju svoje stranke u koaliciji.

- Njegova strategija je bila da kaže da smo manji, ali da smo garant umerene pro-NATO vlade. Sada većina u Evropi veruje Meloni mnogo više nego njemu - zaključio je Orsina.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike