Britanska premijerka podnela ostavku!

20.10.2022

12:35

0

Nakon što je sve veći broj konzervativnih poslanika javno pozvao na izglasavanje nepoverenja, Tras je odlučila da se povuče

Britanska premijerka podnela ostavku!
AP22266306643085 - Copyright AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Britanska premijerka Liz Tras, koja je pre šest nedelja stupila na funkciju, podnela je ostavku posle pristisaka poslanika iz redova spostvene Konzervativne stranke.

Sve veći pritisak i pozivi na izglasavanje premijera usledili su nakon što je ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman podnela ostavku u sredu uveče.

Tras se nešto posle podneva sastala se serom Grejemom Bredijem, predsednikom uticajnog Komiteta iz 1922. godine, koji nadgleda izbor lidera Konzervativne stranke, ali kada je ova vest dospela u javnost, nije bio otkriven razlog njihovog sastanka.

Printscreen/Sky news
Liz Tras

Liz Tras se obratila javnosti ispred Dauning strita 10 u 14.30 po srednjeevropskom vremenu, rekavši da je odlučila da se povuče sa mesta premijera.

- Došla sam na mesto premijera u nezgodno vreme, u vreme ruske vojne operacije i ne mogu da privedem mandat kraju - kazala je Tras okupljenima ispred Daunin strita 10.

- Došla sam na funkciju u vreme velike ekonomske i međunarodne nestabilnosti. Porodice i preduzeća su brinuli kako da plate svoje račune - dodala je ona, napominjući da je izabrana da „to promeni“ i da je „rešila problem računa za struju“.

Tras je istakla i da je pre svoje odluke o nameri da podnese ostavku razgovarala sa kraljem Čarlsom III.

Printscreen/Sky news
Liz Tras

Osim toga, ona je najavila i da će biti održani novi izbori za lidera stranke „koji će biti završeni u toku sledeće nedelje".

Tras je postala premijerka Velike Britanije 5. septembra nakon što je izglasana za lidera Konzervativne stranke, a neposrdno pre toga bila je ministarka spoljnih poslova u Džonsonovoj vladi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike