Zelenski smenio ambasadora koji je pozivao da se „ubije što više Rusa”: Nedeljama ignorisao zahteve besnih zvaničnika

19.10.2022

11:19

0

Kritičari su ukrajinskog ambasadora optužili za podsticanje mržnje u Kazahstanu

Zelenski smenio ambasadora koji je pozivao da se „ubije što više Rusa”: Nedeljama ignorisao zahteve besnih zvaničnika
Vladimir Zelenski - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajinski diplomata koji je u intervjuu tražio da se „ubije što više Rusa” smenjen je sa mesta ambasadora u Kazahstanu.

Predsednik Vladimir Zelenski naredio je u utorak smenu Pjotra Vrublevskog, prema ukazu objavljenom na njegovom sajtu. Njegova zamena nije odmah imenovana.

Vrublevski je izazvao kontroverzu u avgustu kada je dao intervju kazahstanskom video blogeru. Na pitanje o tadašnjoj situaciji u Ukrajini, rekao je:

- Šta mogu da kažem? Pokušavamo da ubijemo što više Rusa. Što više Rusa sada ubijamo, manje će morati naša deca. To je to.

Ove izjave su razbesnele zvaničnike u Kazahstanu, u kom živi velika etnička ruska manjina. Kritičari su ukrajinskog ambasadora optužili za podsticanje mržnje u zemlji. On se navodno izvinio zbog svojih reči nakon što je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova, a kasnije je otišao na odmor.

Ranije ovog meseca Moskva je izrazila zabrinutost zbog prisustva Vrublevskog u Kazahstanu. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova tvrdilo je da je taj čovek nastavio da obavlja funkciju šefa ukrajinske ambasade u Astani i napomenulo da je to protivno uveravanjima Kazahstana da će diplomata biti smenjen.

 

 

Kazahstan je rekao da će Vrublevski otići čim bude poslata njegova zamena i porekao je da je bio u kontaktu sa njim u svom službenom svojstvu. Astana je odbila da ga protera.

Kijevu će možda biti potrebni meseci da zameni diplomatu, pokazuje nedavni primer bivšeg ukrajinskog ambasadora u Berlinu. Andrej Meljnik je postao poznat po tome što je negativno govorio o nemačkim zvaničnicima i drugim javnim ličnostima.

Zelenski je opozvao Meljnika u julu, nedelju dana nakon što je diplomata u intervjuu lažno tvrdio da ukrajinske nacionalističke snage nisu bile umešane u etničko čišćenje Jevreja i Poljaka tokom Drugog svetskog rata.

Na toj funkciji je ostao do prošlog petka, koji je bio njegov poslednji dan na čelu ambasade u Berlinu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike