Četvrta uzbuna u Kijevu za vazdušni napad; Kanada proširila sankcije Rusiji

17.10.2022

14:21 >> 21:58

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Četvrta uzbuna u Kijevu za vazdušni napad; Kanada proširila sankcije Rusiji
Rusija-Ukrajina - Copyright Pixabay AP/Efrem Lukatsky, Russian Defense Ministry Press Service

U toku je 237. dan sukoba u Ukrajini.

Eksplozije odjeknule Kijevom, a iz kabineta ukrajinskog predsednika navode da je reč o dronovima kamikazama.

Vladimir Zelenski kaže da su Bahmut i Soledar "ključna žarišta" na frontu u Donbasu. Moskva tvrdi da je sprečeno napredovanje ukrajinskih snaga u oblastima Donjeck, Herson i Nikolajev.

Francuska obećala Kijevu PVO sisteme. Kremlj poručuje: NATO se defakto uvukao u sukob.

Šta znamo do sada

U toku je 237. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.03 - Četvrta uzbuna u Kijevu danas za vazdušni napad

Uzbuna za vazdušni napad proglašena je u Kijevu četvrti put u jednom danu, saopštila je večeras gradska uprava.

- Pažnja! U Kijevu je proglašena uzbuna za vazdušni napad! Pozivamo sve da odmah krenu u skloništa civilne zaštite - navodi administracija u saopštenju objavljenom na Telegramu, prenosi agencija TAS S.

AP Photo/Efrem Lukatsky


Ukrajinske vlasti su danas već tri puta proglasile uzbunu za vazdušni napad u Kijevu.

22.53 - Rusija podrzava stvaranje bezbednosne zone oko NE Zaporozje

Rusija u principu podržava uspostavljanje zone operativne i fizičke nuklearne bezbednosti oko nuklearne elektrane Zaporožje, ali odbacuje demilitarizaciju tog postrojenja, izjavio je danas zamenik direktora odeljenja za kontrolu oružja pri Ministarstvu spoljnih poslova Konstantin Voroncov.

- Posle posete elektrani, generalni direktor IAEA Rafael Grosi predložio je uspostavljanje zaštitne zone za operativnu i fizičku bezbednost oko nuklearne elektrane Zaporožje. U principu, mi to podržavamo, ali je neophodno da se dogovorimo o parametrima te zone - rekao je on na sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, prenela je agencija TAS S.

22.13 - Zelenski: Ruske snage pokrenule novi talas napada dronovima

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da su ruske snage pokrenule novi talas napada dronovima i dodao da su neke od bespilotnih letelica oborene.

Zelenski u video obraćanju nije rekao gde su se napadi dogodili, preneo je Rojters.

Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Ruske snage su jutros izvele napade na brojne ukrajinske gradove, prilikom kojih su najmanje četiri osobe poginule u stambenoj zgradi u Kijevu.

21.56 - Vazdušna opasnost objavljena je u Černigovskoj i Odeskoj oblasti.

21.52 - Sankcije bivšem ministru kulture, glumcima, novinarima...

 Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da Kanada uvodi sankcije za 34 pojedinca i jedan entitet koji su, kako se navodi, saučesnici u širenju ruskih dezinformacija i propagande.

- Kako broj kršenja ljudskih prava u Rusiji nastavlja da raste, Kanada preduzima mere da se suprotstavi propagandi koja pokušava da ih opravda - navela je kanadska ministarka spoljnih poslova Melani DŽoli u saopštenju, preneo je Rojters.

Pixabay
 

Na novoj listi sankcija koja je objavljena na sajtu kanadske vlade nalaze se pomoćnik ruskog predsednika i bivši ministar kulture Vladimir Medinski, glumci, novinari i drugi, preneo je Interfaks.

20.30 - Nuklearku Zaporožje snabdeva enegrijom elektrana na ugalj

Nuklearna elektrana u Zaporožju (ZNPP), koju je zauzela Rusija, snabdeva se rezervnom energijom iz obližnje elektrane na ugalj nakon što je danas ujutro ponovo prekinut njen glavni dalekovod od 750 kilovolti, saopštile su UN.

Jedan od 20 dizel generatora ZNPP-a za hitne slučajeve radio je desetak minuta nakon jutrošnjeg prekida dalekovoda, prenosi Rojters.

AP Photo/File

Generator je ubrzo ponovo isključen pošto je rezervni sistem električne energije poceo da obezbeđuje neophodnu snagu za rad nuklearke, navodi se u saopštenju Medunarodne agencije za atomsku energiju.

20.12 - Vazdušna opasnost u Ukrajini

U Čerkaskoj oblasti Ukrajine objavljen je signal za vazdušnu opasnost, saopštio je šef lokalne vojne administracije Igor Taburec na svom Telegramu.

20.05 -  Završena današnja razmena zarobljenika sa Kijevom

Kao rezultat pregovora, sa teritorije koju kontroliše Kijev vraćeno je 110 Rusa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Među njima je 72 ruska mornara sa civilnih brodova koje kijevski režim drži od februara 2022.
Ukrajinskoj strani predato je 108 žena-pripadnica Oružanih snaga Ukrajine.

- Dve Ukrajinke su pre razmene dobrovoljno odbile da se vrate u Ukrajinu, želeći da ostanu u Ruskoj Federaciji - preciziralo je Ministarstvo.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 


Kako se navodi, do razmene došlo uz lično učešće komesara za ljudska prava u Rusiji Tatjane Moskaljkove.

Avioni vojno-transportne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije prevešće oslobođene Ruse u Moskvu.

- Svima oslobođenima pružena je neophodna medicinska i psihološka pomoć. U najkraćem mogućem roku biće prebačeni u medicinske ustanove prestonice na lečenje i rehabilitaciju - dodaje se u saopštenju.

19.42 - Minsk: Oružane snage Rusije i Belorusije izvešće vojnu vežbu
 

Načelnik Odeljenja za vojnu saradnju Ministarstva odbrane Belorusije, pukovnik Valerij Revenko najavio je danas združenu vojnu vežbu regionalnih snaga Belorusije i Rusije.

- Planirano je da vojne jedinice iz sastava budu raspoređene na četiri poligona Oružanih snaga Republike Belorusije u istočnim i centralnim delovima zemlje, nakon čega će početi da izvode aktivnosti borbene obuke - rekao je Ravenko u videu objavljenom danas na društvenoj mreži Telegram.

Kako je navedeno, glavni sadržaj ovih događaji će biti taktičke vežbe, uključujući bojevo gađanje i lansiranje protivvazdušnih vođenih raketa, taktičke i specijalne vežbe sa razvojem pitanja inžinjerijske opreme regiona i granica, organizacije komunikacija, bezbednosti, logistike, prenosi TAS S.

19.21 - Mask: Gubitak Krima za Rusiju je kao da SAD izgube Havaje

Američli milijarder Ilon Mask izjavio je danas da Rusija gleda na Krim kao SAD na Havaje ili Perl Harbur.

AP Photo/Kiichiro Sato, File


- Sviđalo se to nekome ili ne, Rusija apsolutno vidi Krim kao svoj ključni deo. Krim je takođe od ključnog značaja za nacionalnu bezbednost za Rusiju, jer je to njihova južna mornarička baza. Gubitak Krima je za njih kao da SAD izgube Havaje i Perl Harbor - napisao je Ilon Mask u objavi na društvenoj mreži Tviter.

Mask je podelio i svoj pogled na potencijalnu upotrebu nuklearnog oružja, upozoravajući na opasnost od nuklearnog rata.

18.04 - Mađarska jedina u EU ne prihvata obuku ukrajinskih vojnika

Mađarska vlada nije prihvatila predlog EU o uspostavljanju misije za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriji EU pošto bi to dovelo do opasnosti od eskalacije rata u Ukrajini, izjavio je danas u Luksemburgu šef mađarske vlade Peter Sijarto.

Sijarto je rekao da, u skladu sa zakonom, nije učestvovao u glasanju na današnjem ministarskom sastanku u Luksemburgu i da je bio jedini predstavnik zemlje članice EU koji je to učinio, prenosi MTI.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP


Ministri spoljnih poslova EU su u Luksemburgu odobrili početak misije EUMAM Ukrajina za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriji EU i dodelili Ukrajini novih 500 miliona evra za nabavku oružja.

18.01 - Rusko-beloruske snage počele sa zaštitom granica Savezne države

Rusko-beloruska regionalna grupacija trupa počela je da izvršava zadatke zaštite Savezne države, rekao je beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin.

- Samo regionalno grupisanje trupa i snaga je složen proces od mnogih komponenti. Uključuje organe komande i kontrole na različitim nivoima, trupe i snage, kao i različite sisteme podrške, kako beloruske tako i ruske - dodao je Hrenjin.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Belorusije, krajem prošle nedelje u zemlju su počeli da pristižu prve ruske jedinice. Prema rečima direktora Odeljenja za međunarodnu vojnu saradnju Valerija Revenka, grupa će imati do devet hiljada ljudi, oko 170 tenkova, oko 200 borbenih oklopnih vozila i 100 topova i minobacača.

17.56 - Prioritet ukrajinske vlasti – ubijanje civila Donbasa

Ukrajinske vlasti primoravaju svoje stanovništvo na štednju električne energije, dajući prednost slanju oružja i vojne opreme vozovima, kako bi ubijali stanovništvo Donbasa, izjavio je predstavnik LNR u Moskvi Rodion Mirošnik.

On je za TV „Rusija 1“ podsetio da ukrajinske vlasti traže od stanovništva da uveče isključuju svetlo.

AP Photo/Alexei Alexandrov


- A, zašto je to sve potrebno? Da bi nastavili da lete projektili, da bi radili vojni sistemi za komunikaciju, a ko mari za stanovnike, neka sede sa svećama i sa svim ostalim. Eto, to su prioriteti. Prioriteti ukrajinske vojske su jednostavni i jasni. Moraju da rade električni vozovi koji će prevoziti tenkove, municiju, ‘Himars’, sve ostalo u Donbas, kako bi ubijali naše stanovnike - rekao je Mirošnik.

16.22 - Pušilin: Rusija i Ukrajina danas razmenjuju zarobljenike

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin saopštio je da će Rusija i Ukrajina danas razmeniti ukupno 220 zatvorenika.

- Danas se odvija razmena po formuli 110 za 110. Ukrajini vraćamo žene. Menjamo ih za 80 ruskih mornara, civila koje je Ukrajina držala u zatočeništvu - napisao je Pušilin.

Pušilin dodaje da će i 30 boraca Donjecke i Luganske Narodne Republike biti razmenjeno.

AP Photo/Alexei Alexandrov
Pušilin

15.47 - Rojters: EK će predložiti "dinamičnu" granicu cena gasa

Evropska komisija namerava da ove nedelje predloži "dinamičnu" gornju granicu cena prirodnog gasa u Evropskoj uniji i obavezna ograničenja stepena do kojeg trgovane cene mogu da osciliraju u jednom danu, javio je Rojters koji je imao uvid u ovaj predlog.

EU nastoji da se odvikne od ruskih fosilnih goriva, ali Moskva je proteklih meseci u velikoj meri odsekla Uniju od svojih gasovoda, što je povećalo cene i dovelo do zabrinutosti za snabdevanje.

Prema predlogu oko koga će morati da se usaglase vlade EU, Evropska agencija za saradnju energetskih regulatora (ACER) bi bila zadužena da do 23. marta izradi referentnu cenu za tečni prirodni gas, kojeg EU kupuje više.

AP Photo/Michael Sohn, File
 

15.33 - Norveška policija uhapsila četvoro Rusa

Norveška policija privela je četvoro ruskih državljana nakon što su fotografisali zaštićene objekate u severnoj provinciji Nordland, javila je danas televizija NRK.

Policija je privela tri muškarca i jednu ženu, dok su proveravali i pretresali automobil ruskih registarskih oznaka.

Policajci su pronašli njihove kamere sa fotografijama spornih objekata. Privedeni su prijavili da su u zemlju stigli kao turisti.

14.32 - EU odobrila misiju za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika

Ministri spoljnih poslova eu danas su u Luksemburgu odobrili početak misije za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriji EU i dodelili Ukrajini novih 500 miliona evra za nabavku oružja.

14.30 - Medvedev upozorio: Isporuke oružja Kijevu narušiće odnose između Rusije i Izraela

Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da bi izraelske isporuke oružja Kijevu bile nepromišljen korak i da bi mogle da naruše odnose Izraela s Rusijom.

Profimedia
 

12.18 - Gradonačelnik: U Moskvi završeni ciljevi delimične mobilizacije

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je danas da su ciljevi delimične mobilizacije ispunjeni u potpunosti i da posete vojnim odsecima rezervista nisu više potrebne.

- Prema informaciji moskovskog vojnog komesara, ciljevi delimične mobilizacije određene na osnovu ukaza predsednika i objave ministarstva odbrane ispunjeni su u potpunosti - naveo je gradonačelnik Moskve na svom blogu.

Kancelarije vojnih odseka za mobilizaciju se zatvaraju danas u 14 po lokalnom vremenu, dodao je Sobjanin.

11.00 - Iran: Nismo obezbedili Rusiji dronove za rat u Ukrajini

Iran je saopštio danas da nije obezbedio Rusiji dronove za korišćenje u Ukrajini.

- Vesti koje su se pojavile, a u kojima piše da je Iran obezbedio Rusiji dronove, ima političku pozadinu i to kruži Zapadom. Međutim, mi nismo obezbedili oružje nijednoj strani u ovom ratu - izjavio je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

10.30 - Podoljak: Rusiju treba izbaciti iz G20

Savetnik predsednika Ukrajine Mihailo Podoljak izjavio je danas da bi Rusiju trebalo izbaciti iz grupe G20 i ostalih međunarodnih organizacija.

- Oni koji daju naređenje da se napadne ključna infrastruktura, kako bi 'zamrzli' civile i organizuju totalnu mobilizaciju kako bi prekrili prvu liniju fronta leševima, svakako ne mogu da sede za istim stolom sa liderima G20. Vreme je da se stane na kraj ruskom licemerju. Ruska Federacija mora biti izbačena iz svih platformi - naveo je Podoljak na Tviteru.

10.20 - Regionalne vlasti: Raketni napad na Odesku oblast

Ruske snage izvele su jutros raketni napad na Odesku oblast, oštećen je infrastrukturni objekat, a nije bilo povređenih, izjavio je predstavnik regionalne vojne uprave Sergej Bratčuk.

Naveo je da je iz aviona Su-35 ispaljena raketa Ks-59, prenosi Interfaks Ukrajina.

9.58 - Rojters: Na dronu u Kijevu je pisalo "Ovo vam je za Belgorod"

Dve osobe ostale su zatrpane ispod ruševina nakon jutrošnjeg napada drona kamikaze na Kijev, saopštio je gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Vitalij Kličko, dok je Rojtersov izveštač iz Kijeva naveo da je na delu drona video da piše "Ovo vam je za Belgorod".

Ruski zvaničnici iz Belgoroda optužili su Ukrajinu da stoji iza jučerašnjeg napada na vojni poligion u regionu Belgorod u Rusiji, kada je ubijeno 11 regruta.

9.54 - NATO nuklearna vežba počinje danas u Belgiji

U Belgiji danas počinje godišnja nuklearna vežba NATO-a "Steadfast Noon", koja ima za cilj da pokaže kako saveznici brane teritorije država članica nuklearnim oružjem.

Učestvuje 60 aviona iz 15 zemalja koji će leteti iznad Belgije i Severnog mora, a radi se o dugo planiranoj vežbi koja se redovno održava, svake godine u drugoj državi članici.

Uključeni su borbeni avioni četvrte i pete generacije, kao i osmatračke letelice i tankeri, saopštio je NATO.

9.20 - Vazdušna opasnost proglašena na celoj teritoriji Ukrajine

Ukrajinski mediji prenose da je u ponedeljak ujutru vazdušna opasnost proglašena na celoj teritoriji Ukrajine.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

9.14 - Ponovo autobuski saobraćaj preko Krimskog mosta

Autobuski saobraćaj ponovo funkcioniše preko Krimskog mosta, koji je do danas bio otvoren samo za automobile, saopštilo je rusko ministarstvo saobraćaja.

- Autobuske trase su obnovljene u oba smera ovog jutra. Prethodno, autobusi su koristili trajekte. Sada putnici mogu da prelaze Krimski most automobilima, vozovima, kao i autobusima - navelo je ministarstvo.

Profimedia
 

8.15 - Regionalne vlasti: Raketni napad na Zaporožje

Ruske snage izvele su noćas raketni napad na regionalni centar Zaporožja, ali nije bilo razaranja ni povređenih, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Oleksandr Staruh.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost ponovnih napada, navodi Interfaks Ukrajina. Nekoliko eksplozija jutros se čulo u Kijevu, a ukrajinski zvaničnici saopštili su da su ruske snage napale grad dronovima kamikazama.

7.50 - Ministri EU o obuci Ukrajinskih vojnika i pomoći od 500 miliona

Očekuje se da će se ministri spoljnih poslova zemalja Evropske unije, danas na sastanku u Luksemburgu, dogovoriti o misiji obučavanja 15.000 ukrajinskih vojnika počev od sledećeg meseca i o novoj vojnoj pomoći Kijevu vrednoj 500 miliona evra.


AP Photo/File
 

Dva visoka zvaničnika EU rekla su da bi obuka ukrajinskih vojnika mogla da počne polovinom novembra i da će se desiti na teritoriji EU, na vežbalištima u Poljskoj i Nemačkoj.

Nekoliko zemalja EU je već pružilo obuku ukrajinskim trupama, posebno u delu kako da koristi određen tip oružja i taj trend će se nastaviti, dodaje britanska novinska agencija.

7.30 - Zelenski: Žestoke borbe se vode oko Soledara i Bahmuta

Žestoke borbe vode se oko dva grada u Donbasu - Soledara i Bahmuta, izjavio je sinoć predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Ključna žarišta u Donbasu su Soledar i Bahmut", rekao je Zelenski u večernjem video obraćanju.

Genya Savilov, Pool Photo via AP
 

Tamo se vode veoma žestoke borbe, istakao je on.

Grad Bahmut je bio sledeća meta ruskih oružanih snaga u njihovom napredovanju kroz region Donjecka otkako su u junu i julu zauzeli ključne industrijske gradove Lisičansk i Severodonjeck, prenela je agencija.

Soledar se nalazi severno od Bahmuta.
 

7.20 - Ukrajina za Igora Strelkova nudi 100.000 dolara

Ukrajinska vojna obaveštajna služba (GUR) nudi 100.000 dolara za bivšeg agenta Federalne službe bezbednosti Rusije Igora Girkina Strelkova.

"GUR jamči 100.000 dolara za zarobljenog Igora Girkina - Strelkova", objavilo je na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

"Glavno obaveštajno odeljenje Ministarstva obrane Ukrajine jamči isplatu 100.000 dolara za transfer Igora Girkina (Strelkova) u ukrajinsko zarobljeništvo", objavilo je Ministarstvo na Fejsbuku.

Strelkov se navodno poslednjih dana uključio u rat u Ukrajini, o čemu su pisali ukrajinski mediji.

Strelkov je 2014. godine bio u središtu događaja u Ukrajini.

Kako navode ukrajinski mediji, sa grupom naoružanih ljudi stigao je na Krim, gde su, prema njegovom priznanju, naterali lokalne odbornike da glasaju za referendum o otcepljenju.

Nakon referenduma napustio je Krim, ali je ubrzo opet ušao u Ukrajinu, ovaj put u Donjecku oblast, ponovno sa grupom naoružanih ljudi.

Ukrajinski mediji navode da je njegova ekipa zauzela upravne zgrade u Slavjansku i proglasila stvaranje samoproglašene DNR.

On je čak jedno vreme bio i ministar obrane DNR.

Nakon sukoba sa lokalnim vođama DNR-a vraćen je u Rusiju.

7.13 - Eksplozije jutros u centru Kijeva

U centalnom delu Kijeva jutros je odjeknulo nekoliko eksplozija.

Gradonaćelnik Vitalij Kličko saopštio je da je da su se u Ševčenkovskom okrugu čule dve eksplozije, prenosi Unian.

Kličko je naveo da je upozorenje na napad iz vazduha i dalje na snazi i pozvao građane da ostanu u skloništima.

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak izjavio je da su ruske snage napale Kijev bespilotnim letelicama kamikazama. "Rusi misle da će im to pomoći, ali takve akcije su kao agonija. Treba nam više sistema PVO i to što pre. Nemamo vremena za sporo delovanje. Više oruža da zaštitimo nebo i uništimo neprijatelja. Tako će i biti", rekao je Jermak.

Agencija Rojters, pozivajući se na svedoke, javlja da su se u centru Kijeva čule tri eksplozije.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike