Eksplozije u Odesi, Harkovu i Nikolajevu, ruske trupe stižu u Belorusiju

16.10.2022

21:46

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Eksplozije u Odesi, Harkovu i Nikolajevu, ruske trupe stižu u Belorusiju
Ukrajina Rusija - Copyright Russian Defense Ministry Press Service via AP/Kostiantyn Liberov/Alexei Alexandrov

U toku je 236. dan sukoba u Ukrajini.

Predsednik Vladimir Zelenski rekao je da se borbe nastavljaju u različitim oblastima fronta i da je najteža situacija u pravcu Bahmuta.

U napadu na dobrovoljce u Rusiji poginulo 11 ljudi, saopštila je Moskva.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je uredbu o ukidanju ograničenja pojedinim međunarodnim bankama.

 

Najvažniji detalji

U toku je 236. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.55 Eksplozije u Odesi, Harkovu i Nikolajevu

Kasno večeras čule su se eksplozije u ukrajinskom regionu Odesi i Harkovu, kao i u gradu Nikolajevu, javio je portal Klimenko tajm.

Proglašena je i uzbuna od vazdušnih udara za regione Poltave, Harkova, Dnjepropetrovska i Kirovograda, preneo je TAS S.

Ranije danas ukrajinski mediji su javili da se u oblasti Odese čulo nekoliko eksplozija. Dve eksplozije potresle su Nikolajev, a ubrzo je izbio i požar.

 23.45 Čekaju nas ograničenja isporuke električne energije

Predsednik Ukrajine najavio je ograničenje isporuke struje u nizu ukrajinskih gradova. On je pozvao Ukrajince da ograniče upotrebu struje od 17 do 23 sata, kao što su već učinili u nekim regionima zemlje.

- Na primer, ove subote su stanovnici Černigovske oblasti ograničili potrošnju električne energije za 20 odsto. A u zemlji u celini – u proseku za 10 odsto. Kijev i region – samo za 7 odsto. Molim vas učinite više – ako imaju priliku. Od 17- „Moramo smanjiti potrošnju električne energije do 23 sata. Ovo je korak koji će zajedno sa drugima osigurati poraz ruskih terorističkih planova, naglasio je Zelenski.

22. 50  Ukrajinci nude 100.000 dolara za Igora Strelkova

Ukrajinska obaveštajna služba "ucenila je glavu" bivšeg ministra odbrane DNR Igora Strelkova. 

Igor Girkin, koji je poznat pod ratnim imenom Strelkov, je od ranije na sanckionom spisku SAD i EU zbog svoje uloge u aneksiji Krima 2014, kao i zbog toga što je  bio prvi ministar odbrane DNR i jedan od vođa snaga koje su se borile protiv snaga Kijeva u Donjecku u istočnoj Ukrajini.

Od novembra 1992. do marta 1993. bio je pripadnik Drugog ruskog dobrovoljačkog odreda i ratovao je na području današnje BiH rame uz rame sa srpskim borcima,  poseduje i državljanstvo BiH. 

 

 

- GUR daje 100.000 dolara za zarobljenog Igora Girkina - Strelkova - objavljeno je na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama.

- Glavno obaveštajno odeljeno Ministarstva odbrane Ukrajine garantuje isplatu 100.000 dolara za transfer Igora Girkina (Strelkova) u ukrajinsko zarobljeništvo - objavili su na Fejsu.

Strelkov se navodno poslednjih dana (opet) uključio u rat, a o tome su zadnjih dana pisali ukrajinski mediji.

22.30 Zelenski: Vode se „veoma teške borbe“ u oblastima Soledara i Bahmuta

Vladimir Zelenski je najavio „veoma teške borbe“ u oblastima Soledara i Bahmuta.

Dan ranije je izvestio da se u okolini Artemovska (Bahmuta) u Donbasu ukrajinska vojska našla u teškoj situaciji, koja se ne menja već nekoliko dana.

-Ključne žarišta u Donbasu su Soledar i Bahmut, tamo se nastavljaju veoma teške borbe, rekao je Zelenski u večernjoj video poruci.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

 

22.15 Rogov: Ukrajina planira napad na nuklearku Zaporožje sa više strana

Vladimir Rogov, predsednik grupe civilne grupe "Mi smo zajedno sa Rusijom", izjavio je danas da ukrajinske trupe napadom sa više strana pripremaju novi pokušaj da zauzmu nuklearku Zaporožje (ZNPP).

"Pretnja je realna jer vidimo da je najmanje 450 militanata pripadnika Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine angažovano na obuci za prelazak Dnjepra", rekao je on za TASS.

Russian Defense Ministry Press Service via AP, File
 

 

Rogov je kazao da jurišne grupe rade na koordinaciji u naseljima Zolotaja Balka i Osokorovka u Hersonskoj oblasti i Pokrovskoe u Dnjepropetrovskoj oblasti.

21.00 Bez taktike u slučaju nuklearnog oružja u Ukrajini

SAD neće koristiti taktiku "korak po korak" u slučaju da Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, rekao je danas američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

"Upotreba nuklearnog oružja na bojnom polju u Ukrajini je upotreba nuklearnog oružja na bojnom polju u Ukrajini i mi nećemo koristiti taktiku korak po korak", rekao je on za Si-EN-En, preneo je TASS.

Portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova upozorila je 6. oktobra da Zapad raspiruje nuklearni rat i da bi predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski mogao da bude iskorišćen da uništi planetu.

Zaharova je prokomentarisala na Telegramu poziv Zelenskog NATO-u da preduzme preventivne napade na Rusiju.

"Svi ljudi na planeti morali bi da shvate da je Zelenski marioneta, neuravnotežena ličnost u rukama onih koji mogu da unište planetu", ukazala je Zaharova.

19.40 Generalštab VSU: Ruska vojska napada u Donbasu, bitka duž cele linije fronta

- Ruske trupe napreduju na Artjomovskom i Avdejevskom pravcu.

- Oružane snage RF usmeravaju svoje napore na dostizanje administrativnih granica Donjecke oblasti i zadržavanje okupirane teritorije.

- Ruska vojska gađa Oružane snage Ukrajine duž cele linije fronta, obezbeđujući inžinjerijsku opremu za položaje u pojedinim oblastima i obavljajući vazdušno izviđanje.

 

 

18.15 Kremlj: Putin ne planira da se sastane sa Grifitsom

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne planira da se sastane sa zamenikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Martinom Grifitsom, koji će u Moskvi učestvovati na pregovorima o izvozu žita, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ne", kratko je odgovorio Peskov na pitanje da li je taj sastanak planiran, preneo je TAS S.

Neimenovani diplomatski izvor je ranije rekao ruskoj agenciji da je zvaničnik UN stigao danas u Moskvu kako bi učestvovao u razgovorima o izvozu žita.

Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

 

17.35 Francuska obećala sisteme PVO za zaštitu ukrajniskih gradova

Francuska je danas obećala sisteme protivvazdušne odbrane za zaštitu ukrajinskih gradova od udara bespilotnih letelica, kao i prošireni program obuke za ukrajinske vojnike.

Francuska nastoji da promeni percepciju da vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona zaostaje u vojnoj podršci Ukrajini protiv ruske invazije, navodi AP.

Ministar odbrane Sebastijan Lekornu rekao je da će oko 2.000 ukrajinskih vojnika biti uključeno u vojne jedinice u Francuskoj, koji će se rotirati tokom nekoliko nedelja borbene obuke o logistici i o opremi koju snabdeva Francuska.

"Uočavamo činjenicu da će rat potrajati. Nova generacija vojnika takođe mora biti obučena, da izdrži iscrpljujuće borbe", rekao je Lekornu.

Kako je rekao, proširena obuka koju Francuska sada nudi je "veoma važan korak" i dodao da će raketne protivvazdušne baterije Crotale koje Francuska sprema da pošalje Ukrajini "biti posebno korisne u borbi protiv bespilotnih letelica i protiv bombardovanja iz vazduha".

16.07 - PVO sistemi u Belgorodu oborili svetski rekord u dometu pogađanja cilja

Sistemi protivvazduhoplovne odbrane Oružanih snaga Rusije su u Belgorodskoj oblasti oborili svetski rekord u dometu pogađanja cilja, prenosi američki vojni časopis „Militari voč“.

Pogođena su dva ukrajinska aviona Su-27 i Su-24 na udaljenosti od 217 kilometara.

16.00 - Moskva: Puštanje Britni Grajner iz zatvora nije prioritet za nas

Puštanje američke košarkašice Britni Grajner iz zatvora u Rusiji, koje je tražio američki predsednik Džozef Bajden pre izbora za Kongres u novembru, nije prioritet za Moskvu, izjavio je danas pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov.

15.51 - Grosi: Niko ne želi nuklearnu katastrofu

Niko ne želi nuklearnu katastrofu, izjavio je generalni direkto Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi, osvrćući se na razgovor s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu.

- Niko ne želi nuklearnu katastrofu, niko - rekao je Grosi u razgovoru s novinarom Pavlom Zarubinom na televiziji „Rusija 1“.

14.56 - U Belorusiju stiže 9.000 ruskih trupa

Belorusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će nešto manje od 9.000 ruskih trupa biti raspoređeno u Belorusiji kao deo regionalnog grupisanja snaga radi zaštite beloruskih granica.

Načelnik odeljenja ministarstva odbrane za međunarodnu vojnu saradnju Valerij Revenko napisao je na Tviteru da su prve ruske trupe počele da stižu juče u Belorusiju i da će pristizati narednih nekoliko dana.

Profimedia
 

14.18 - MO Rusije: Sprečeno napredovanje ukrajinskih snaga

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su ruske snage sprečile napredovanje ukrajinskih snaga u oblastima Donjeck, Herson i Nikolajev.

Kako navodi Ministarstvo, ruske snage su nanele značajne gubitke neprijatelju.

Dodaje se da ruske snage nastavljaju sa vazdušnim udarima na vojne i energetske ciljeve u Ukrajini, koristeći precizno navođeno oružje dugog dometa.

14.07 - Premijer Bavarske: PVO sistemi trebaju Nemačkoj, ne samo Ukrajini

Radi zaštite nemačkih gradova neophodno je uspostaviti sisteme protivvazdušne odbrane IRIS-T SLM, a ne samo isporučivati ih Ukrajini, izjavio je premijer Bavarske Markus Zoder.

- Moramo da uspostavimo raketne i protivvazdušne sisteme za nemačke gradove, kako bismo imali potpuni štit nad Nemačkom. Nedovoljno je samo štititi naše partnere, to isto moramo učiniti i za našu sopstvenu zemlju - rekao je Zoder.

13.06 - Gasprom: Isporuka gasa 42,4 miliona kubnih metara preko Ukrajine

Količina isporuka ruskog gasa Evropi preko Ukrajine iznosi danas 42,4 miliona kubnih metara, izjavio je danas portparol Gasproma Sergej Kuprijanov.

- Gasprom nastavlja da isporučuje ruski gas za tranzit preko ukrajinske teritorije preko gasne pumpne stanice Sudža, u količini koju je odobrila Ukrajina. Količina je 42,4 miliona kubnih metara za 16. oktobar - rekao je Kuprijanov.

Ova tranzitna linija kroz Ukrajinu jedina je ruta za snadbevanje ruskim gasom zemalja zapadne i centralne Evrope.

AP Photo/Michael Sohn, File
 

12.39 - Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost aktivirale su se danas širom Ukrajine, saopštili su regionalni ukrajinski zvaničnici, kao i ukrajinski mediji.

Vlasti u regionima Odesa, Nikolajev i Poltava, kao i u nekim zapadnim regionima, apelovali su na građane da ostanu u skloništima.

11.38 - Britanija: Rusija verovatno neće moći da obnovi zalihe raketa

Rusija verovatno neće moći da obnovi zalihe raketa, jer nema dovoljan kapacitet za proizvodnju napredne municije u količini koja može da prati njeno korišćenje, navodi se u najnovijem saopštenju britanskog ministarstva odbrane.

Ministarstvo je navelo da u napadima, kao što je bio onaj u prošli ponedeljak na gradove širom Ukrajine, u kojem je ispaljeno oko 80 krstarećih raketa, Rusija troši zalihe raketa koje neće moći da nadoknadi, što će uticati na ograničenje napada u budućosti, objavio je Gardijan.

10.20 - Ukrajinska vojska granatirala Donjeck

Ukrajinske oružane snage granatirale su grad Donjeck koristeći artiljerijsku municiju kalibra 155 mm koji odgovara NATO standardima, izjavio je danas ruski major Aleksej Kulemzin.

On je napisao na Telegramu da je ukrajinska vojska pogodila vozni park ispred zgrade gradske administracije u Donjecku, pri čemu su tri vozila izgorela i razbijeni su prozori na zgradi.

9.47 - Stremousov: Nade Kijeva o ofanzivi u Hersonskoj oblasti propale

Situacija na liniji odbrane u Hersonskoj oblasti je pod kontrolom, ukrajinska vojska s oporavlja nakon neuspešnog pokušaja ofanzive, izjavio je zamenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov.

Prema njegovim rečima, nade Kijeva o ofanzivnoj operaciji u Hersonskoj oblasti su propale.

U subotu je saopšteno da je ukrajinska vojska pokušala da izvede ofanzivu u Hersonskoj oblasti u berislavskom pravcu, a napad su odbile Oružane snage Rusije.

AP photo
 

7.42 - Rusija: Najmanje 11 osoba ubijeno, 15 ranjeno na vojnom poligonu

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u subotu, u napadu na vojnom poligonu u Belgorodskoj oblasti, ubijeno 11 osoba, a da je još 15 njih ranjeno.

Ministarstvo navodi da su dvojica napadača, koja su ubijena, državljani jedne od od zemalja Zajednice nezavisnih država (ZND), prenosi TASS.

U saopštenju se ističe da je u pitanju "teroristički akt" koji je izveden na poligonu Zapadnog vojnog okruga u Belgorodskoj oblasti.

Rusko Ministarstvo odbrane navodi da su napadači otvorili vatru iz malokalibarskog oružja na vojnu jedinicu tokom obuke gađanja, a da su na obuci bile osobe koje su želele da učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji.

U saopštenju se navodi da su oba napadača ubijena u uzvratnoj vatri.

Dodaje se da je 15 ranjenih osoba zadobilo različite povrede i da su prevezeni u bolnicu, gde im je pružena pomoć.

7.35 -  Zelenski: Nastavljene borbe, najteže u regionu Donbasa

Ukrajinska vojska i dalje drže strateški istočni grad Bahmut uprkos ponovljenim ruskim napadima, dok je situacija u regionu Donbasa i dalje veoma teška, izjavio je sinoć predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

On je u video obraćanju rekao da su ruske rakete i bespilotne letelice nastavile da gađaju ukrajinske gradove, uzrokujući razaranja i žrtve.

- Aktivne borbe se nastavljaju u različitim oblastima fronta. Veoma teška situacija je i dalje u Donjeckoj i Luganskoj oblasti - rekao je Zelenski.

On je dodao da je najteža situacija u pravcu Bahmuta, kao i prethodnih dana, ali da drže svoje pozicije.

Ukrajinski predsednik takođe tvrdi da je skoro 65.000 Rusa ubijeno od početka sukoba u toj zemlji, što je broj koji se daleko razlikuje od procene zvanične Moskve.

7.30 - Mask: Nastavljamo da finansiramo internet u Ukrajini

Youtube/TED
 

Američki milijarder Ilon Mask izjavio je da će njegova kompanija Spejs iks nastaviti da finansira internet u Ukrajini preko Starlink sistema.

"I dođavola sa tim...iako Starlink i dalje gubi novac, a druge kompanije dobijaju milijarde dolara poreskih obveznika, mi ćemo samo nastaviti da finansiramo vladu Ukrajine", objavio je Mask sinoć na Tviteru.

Mask je u petak izjavio da njegova kompanija ne može unedogled da finansira Starlink u Ukrajini.

Starlink mreža je dizajnirana da omogući pristup Internetu preko velikog broja mikrosatelita.

7.15 - Vlasti regiona:U granatiranju Nikopolja povređena jedna osoba

U noćašnjem granatiranju Nikopolja koje su izvele ruske snage, povređen je jedan muškarac, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasne vojne uprave Valentin Rezničenko.

Oštećeno je nekoliko gasovoda i dalekovoda, a pojedini delovi grada ostali su bez struje, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema navodima Rezničenka, na Nikopolj je ispaljeno više od 40 granata. Kao posledica napada izbilo je nekoliko požara koji su ugašeni.

Oštećeno je blizu 30 višespratnica i privatnih kuća, industrijsko preduzeće i automobili.
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike