Lukašenko progovorio o Putinovim planovima: Nema potrebe za nuklearnim oružjem, Rusija ima dovoljno moćne alternative!

14.10.2022

16:05

0

Beloruski predsednik istakao je da je „najvažnija stvar“ da „ne saterate protivnika u ćošak“ i pozvao Zapad da ne prelazi ruske „crvene linije“

Lukašenko progovorio o Putinovim planovima: Nema potrebe za nuklearnim oružjem, Rusija ima dovoljno moćne alternative!
Aleksandar Lukašenko - Copyright Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin nikada nije pokušavao da rasporedi nuklearno oružje u Ukrajini, rekao je u petak njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko američkom glasilu, dok je istovremeno upozorio Zapad da ne pokušava da satera Moskvu u ćošak.

Govoreći za En-Bi-Si njuz na marginama samita Centralna Azija – Rusija u Astani u Kazahstanu, beloruski lider je zamoljen da prokomentariše da li bi Moskva mogla da pribegne nuklearnoj opciji u sukobu sa Kijevom. Lukašenko je kategorički odbacio tu ideju.

- Rusko rukovodstvo, uključujući predsednika Putina, nikada nije postavilo za cilj upotrebu nuklearnog oružja u Ukrajini. Nema takve potrebe - istakao je on.

Lukašenko je dalje rekao da je „najvažnija stvar“ da „ne saterate protivnika u ćošak“, pozivajući Zapad da ne prelazi ruske „crvene linije“. On je takođe podsetio da je Moskva jasno stavila do znanja da može da pribegne upotrebi „svih neophodnih sredstava“ da se odbrani ako ruska teritorija bude napadnuta.

Prema rečima beloruskog lidera, Rusija ima drugo dovoljno moćno oružje da joj ne treba da koristi nuklearno oružje u Ukrajini. On je ukazao na nedavne ruske udare na vojnu i energetsku infrastrukturu Kijeva, za koje je rekao da su bili odgovor na prošlonedeljni smrtonosni napad na strateški važan Krimski most.

Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
Putin i Lukašenko

- Rusija poseduje, i to sigurno znam, najsavremenije vrste naoružanja. Nema potrebe za nuklearnim oružjem - rekao je Lukašenko i dodao da o nuklearnom ratu ne treba razgovarati „ni pod kojim okolnostima“.

- Čak i ako jedna nacija iskoristi nuklearno oružje, ovo bi bio kraj naše planete. To će izazvati lančanu reakciju - rekao je on i dodao da Rusija to veoma dobro razume.

Lukašenkovi komentari dolaze nakon što je Putin prošlog meseca signalizirao da će Moskva upotrebiti „sva sredstva“ neophodna da odbrani Rusiju i njen narod ako bude ugrožen njen teritorijalni integritet. On je takođe napomenuo da oni koji koriste nuklearnu ucenu protiv Rusije „treba da znaju da se ruža vetrova može preokrenuti“.

Kremlj je takođe više puta upozoravao da nikada ne treba voditi atomski rat. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u avgustu je jasno stavio do znanja da Moskva ne razmišlja o nuklearnom udaru na Ukrajinu, s obzirom da nema ciljeva koji bi opravdavali tako drastične mere.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike