Pentagon odgovorio Masku: Morali da reaguju zbog prašine koja se digla oko Starlinka

15.10.2022

10:25

0

Nakon što je kompanija odbila da dalje finansira ukrajinske terminale, glavni štab američkog ministarstva odbrane počeo je da razmatra druge opcije

Pentagon odgovorio Masku: Morali da reaguju zbog prašine koja se digla oko Starlinka
pentagon-starlink copy - Copyright Pixabay/Wikipedia

Pentagon je potvrdio da razgovara sa Ilonom Maskom, koji je zapretio da će obustaviti finansiranje pristupa Ukrajine njegovom satelitskom komunikacijskom sistemu Starlink, naglasivši da SAD takođe razmatraju druge opcije.

- Razgovaramo sa SpejsEksom - rekla je u petak portparolka Ministarstva odbrane Sabrina Sing, dodajući da SAD, Ukrajina i saveznici takođe „procenjuju svoje opcije“ sa drugim komunikacionim kompanijama.

Si-En-En je u četvrtak izvestio da je SpaceEks poslao pismo Pentagonu 8. septembra tražeći od agencije da preuzme finansiranje za rad terminala Starlinka koji su donirani Ukrajini ranije ove godine.

Obraćajući se novinarima u petak, portparolka Pentagona rekao je da agencija razmatra koje mogućnosti ima.

- Ne postoji samo SpejsEks, postoje i drugi subjekti sa kojima svakako možemo da budemo partneri kada je u pitanju obezbeđivanje Ukrajine onim što im je potrebno na bojnom polju - rekla je Sing, zamenica sekretara za štampu Pentagona, odbijajući da otkrije s kim se vode pregovori.

AP Photo/Kiichiro Sato, File
Ilon Mask

Viasat, kompanija za satelitske komunikacije sa sedištem u Kaliforniji, saopštila je u petak da pruža podršku Ukrajini i regionu, uključujući pružanje besplatnog bežičnog interneta za ukrajinske izbeglice u Slovačkoj.

- Aktivno radimo sa klijentima i vladinim partnerima kako bismo iskoristili naše raspoložive kapacitete i terminale za brzo pružanje dodatnih usluga u zemlji - rekao je portparol kompanije Danijel Blejer.

U pismu koje je objavio Si-En-En, a koje je Pentagonu poslala kompanija SpejsEks, od glavnog štaba američkog Ministarstva odbrane traženo je da preuzme troškove finansiranja važnih satelita za komunikaciju ukrajinskih trupa. Ilon Musk je prošle sedmice na Tviteru objavio da je ta operacija koštala SpejsEks 80 miliona dolara, a da će do kraja godine preći iznos od 100 miliona dolara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike