Maskov "Spejs eks" ne može da plaća satelitske usluge Ukrajini: Kompanija zahteva da Ministarstvo odbrane SAD preuzme finansiranje

14.10.2022

06:51

0

Troškovi "Starlinka" bi do kraja godine iznosili 124 miliona dolara

Maskov "Spejs eks" ne može da plaća satelitske usluge Ukrajini: Kompanija zahteva da Ministarstvo odbrane SAD preuzme finansiranje
AP20241799368144 - Copyright AP photo

Američka kompanija "Spejs eks", u vlasništvu Ilona Maska, obavestila je Ministarstvo odbrane SAD da više ne može da plaća usluge satelitske komunikacije "Starlink", pružene Ukrajini, prenosi Si-En-En pozivajući se na dokumente do kojih su došli.

- Nismo u poziciji da doniramo dodatne terminale Ukrajini ili da finansiramo postojeće terminale - navedeno je u pismu koje je direktor kompanije uputio Pentagonu.

Iz kompanije se zahteva da Ministarstvo odbrane SAD plati isporuke novih terminala kijevskoj vladi i da preuzme finansiranje korišćenja sistema u Ukrajini.

Troškovi "Starlinka" bi do kraja godine iznosili 124 miliona dolara.

Ukrajinski zvaničnici su ranije saopštili da su se terminali "Starlink" kvarili u zoni ruskog vojnog delovanja, preneo je "Fajnenšal tajms".

Prekidi usluga su zabeleženi u Donbaskoj, Hersonskoj, Zaporoškoj i Harkovsoj oblasti.

Ukrajinski stručnjaci sa kojima je" Fajnenšal tajms" razgovarao su izrazili sumnju da su problemi u komunikaciji u ovim regionima izazvani namernim odlukama kompanije "Spejs eks" da ograniči pristup na teritoriji pod kontrolom Rusije.

Osnivač i najveći akcionar "Spejs eksa" Ilon Mask odbio je da komentariše te izveštaje i dodao da su te informacije poverljive, prenosi Si-En-En.

Mask je 27. februara objavio da je dopustio pristup svom "Starlink" globalnom satelitskom komunikacioni sistemu u Ukrajini.

U martu, mediji u SAD su objavili da ukrajinska vojska koristi satelite "Starlinka" za udare na ruske snage.

Mask je 3. oktobra rekao da je kompanija "Spejs eks" do tada potrošla oko 80 miliona dolara za pokretanje i održavanje "Starlinka" u Ukrajini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike