Mask objasnio zašto je Ukrajini ukinuo besplatne usluge Starlinka: Samo pratimo preporuku

14.10.2022

14:36

0

Milijarder je prošle sedmice izazvao bes Ukrajinaca iznevši predlog za mirovni plan Ukrajine i Rusije

Mask objasnio zašto je Ukrajini ukinuo besplatne usluge Starlinka: Samo pratimo preporuku
ilon mask profimedia-0525946341 - Copyright Profimedia

Američki milijarder Ilon Mask tvrdi da je sledio instrukcije da „od*ebe“, koje mu je dao odlazeći ambasador u Nemačkoj Andrej Meljnik, odbijajući da Kijevu obezbedi besplatne satelitske usluge Starlinka.

Izvršni direktor SpejsEksa potvrdio je priče u petak. On je odgovorio dopisniku Kijev posta, koji je podelio vesti o zahtevu kompanije da Pentagon pokrije sve veći račun Ukrajine i primetio kako je Meljnik nedavno uvredio Maska.

- Samo pratimo njegovu preporuku - napisao je Mask na Tviteru, dodajući emotikon čoveka koji sleže ramenima.

 

 

Meljnik se prošle nedelje obrušio na Maska na Tviteru, nakon što je američki milijarder izneo predlog za mirovni plan Ukrajine i Rusije koji je podrazumevao da Ukrajina ustupi deo teritorije i usvoji neutralni status.

Mnogi ukrajinski zvaničnici sa gnevom su odbacili predlog, a Meljnik je izjavio da je njegova poruka Masku bila „veoma diplomatski odgovor“.

Nekoliko dana kasnije ukrajinske trupe su navodno počele da imaju problema sa pristupom sistemu Starlink, a Fajnenšel tajms opisao je „panične pozive vojnika na telefonske linije za pomoć“. Mask je tvrdio da je njegova kompanija pružila besplatnu uslugu Ukrajini u iznosu od 80 miliona dolara.

Si-En-En je u četvrtak objavio pismo za koje se navodi da je SpejsEks poslao Pentagonu u septembru u kom se od glavnog štaba Ministarstva odbrane spoljnih poslova SAD traži da pokrije troškove rada sistema u Ukrajini. Kako se navodi u njemu, kompanija više nije „u poziciji da donira terminale Ukrajini, niti da finansira postojeće terminale na neodređeno vreme“.

Profimedia
Andrej Meljnik

Pristalice Ukrajine pripisuju Maskovom satelitskom internet sistemu obezbeđivanje komunikacija za ukrajinsku vladu. Najbogatiji čovek na svetu tvrdio je u više navrata da je Rusija pokušavala i nije uspela da onemogući terminale Starlinka u Ukrajini, što je Moskva negirala.

Meljnik, najviši ukrajinski diplomata u centru kontroverze, ima dugu evidenciju vređanja različitih javnih ličnosti, uključujući nemačkog kancelara Olafa Šolca. Tokom svog mandata u Berlinu on je nemačkog lidera nazvao „uvređenom jetrenom paštetom“ nakon što je Šolc osporavao odbijanje Kijeva da ugosti predloženu posetu predsednika Frank-Valtera Štajnmajera.

Petak je poslednji dan Meljnikove službe u ambasadi u Berlinu. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razrešio je Meljnika sa funkcije u julu, ali su bili potrebni meseci da bi njegova zamena bila postavljena. Diplomata je opozvan nakon intervjua, u kojem je negirao etničko čišćenje Poljaka i Jevreja od strane ukrajinskih nacionalista tokom Drugog svetskog rata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike