Jezero Mid ne prestaje da otkriva svoje tajne: Posle ljudskih ostataka, naučnici pronašli kamenje staro 12 miliona godina

13.10.2022

13:36

0

Autor: N. Pavlović

Otkrićima nikad kraja

Jezero Mid ne prestaje da otkriva svoje tajne: Posle ljudskih ostataka, naučnici pronašli kamenje staro 12 miliona godina
jezero-mid - Copyright AP Photo/John Locher

Rekordno nizak vodostaj američkog jezera Mid u proteklih nekoliko meseci je otkrio mnoge šokantne stvari - potopljene brodove, ali i ljudske ostatke. Naučnici sada izveštavaju da se na koritu nalazi kamenje prekriveno vulkanskim pepelom koji je prekrio Nevadu u eksplozivnim erupcijama pre oko 12 miliona godina.

Nizak vodostaj je otkrio sedimentne stene koje nisu viđene od 30-ih godina prošlog veka kada je izgrađena brana Huver, a jezero Mid napunjeno. Među tim kamenjem, istraživači Univerziteta Nevade u Las Vegasu su pronašli pepeo iz vulkana u Ajdahu, Vajomingu i Kaliforniji.

- Znali smo da su delovi pepela postojali, ali smo iznenađeni što smo ih toliko pronašli kada je opao vodostaj jezera Mid - rekao je profesor geologije Judžin Smit.

AP Photo/John Locher, File
 

Jaka suša, prouzrokovana klimatskim promenama, i preterano crpljenje vode iz reke Kolorado, desetkovali su Mid. Vodostaj je u septembru bio svega 27 odsto svog kapaciteta.

Ipak, to daje priliku naučnicima da izučavaju sedimente koje niko nije imao priliku da vidi već skoro 100 godina.

Smitov tim je pronašao kamenje prošarano belim i sivim vulkanskim pepelom. Uzeli su nekoliko uzoraka, a u laboratoriji su saznali da ne vodi poreklo iz jednog izvora, odnosne, iz samo jedne erupcije. Otkrili su dokaze nekoliko vulkanskih erupcija koje su se dogodile pre nekoliko miliona godina.

Pepeo može da putuje hiljadama kilometara daleko, čak i kada se radi o erupcijama srednjeg intenziteta.

Smit je uveren da njihova istraživanja mogu da pomognu društvu da se pripremi za buduće vulkanske aktivosti.

- Izučavanje prošlosti je ključ ka razumevanju budućnosti - zaključio je Smit.

Tajne jezera Mid

Kako je usled suše drastično opao vodostaj jezera Mid, na površinu su počeli da isplivavaju mnogi relikti prošlosti, od potopljenih brodova do ljudskih ostataka.

Profimedia
 

Od maja su pronađena najmanje tri tela, odnosno, ono što je ostalo od njih. Najupečatljiviji je bio pronalazak jednog bureta u kome se nalazilo telo sa prostrelnom ranom. Taj slučaj se istražuje kao ubistvo, a pretpostavlja se da se radi o muškarcu koji je preminuo sredinom 70-ih ili početkom 80-ih.

Obližnji Las Vegas istorijski je bio utočište kriminalaca povezanih s mafijom i veruje se da su baš oni mogli tela svojih neprijatelja da bacaju u duboke vode jezera.

Ipak, jedna misterija je rešena.

Tom iz San Franciska konačno može da zaokruži priču o svom ocu Tomasu Erndtu.

Naime, kada je Tom imao 10 godina, bio je sa porodicom na noćnom izletu na ovom jezeru. Tog 2. avgusta 2002. godine, njegov otac Tomas je razigrano skočio u vodu, a kako je važio za šaljivdžiju, svi su mislili da se šali kada je imao problema da se održi na površini. Nažalost, više nije izronio. Bilo je nemoguće naći njegovo telo, a to se dogodilo tek ove godine.

Analiza DNK je potvrdila da jedan set ljudskih ostataka koji su pronađeni u jezeru pripadaju njegovom ocu.

- Pronašli su mog oca. I dalje sam u šoku i ne znam kako da se osećam. Ovo za mene nije stvarno i mora da prođe neko vreme da mi se misli slegnu. Zahvalan sam na ovim vestima i to i dalje nije kraj za mene, ali mi je drago da je u miru. Tata, volim te svim svojim srcem i uvek ćeš biti kraj mene - napisao je Tom na Instagramu.

Najveći američki rezervoar vode, jezero Mid, snabdeva pijaćom vodom 20 miliona ljudi na području koje se proteže od Las Vegasa do Los Anđelesa. Vodostaj je počeo da opada 2000. godine, a situacija postaje sve gora s učestalijim sušama i klimatskim promenama. Njegov trenutni nivo najniži je od 1937. godine.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike