Ruski ambasador podsetio SAD na vreme najgorih odnosa: Vašington bi trebalo da je naučio lekciju iz Kubanske raketne krize

06.10.2022

16:56

0

Stav Rusije da se nuklearni sukob ne može pokrenuti i da u njemu nema pobednika ostaje nepromenjen, naglasio je Antonov

Ruski ambasador podsetio SAD na vreme najgorih odnosa: Vašington bi trebalo da je naučio lekciju iz Kubanske raketne krize
Anatolij Antonov - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Rusija i Sjedinjene Američke Države i dalje uvek nisu dostigle rekordno najnižu tačku u svojim odnosima, jer između dve strane i dalje ostaju „mali i bledi“ kontakti, rekao je u sredu ruski ambasador u Vašingtonu.

- Mislim da još nismo dostigli vrhunac tenzija koje su postojale pre 60 godina - rekao je Anatolij Antonov za ruski Prvi kanal.

On je mislio na Kubansku raketnu krizu, koja se odigrala između SAD i Sovjetskog Saveza u oktobru i novembru 1962. i koja se smatra sukobom koji je bio najrizičniji po pitanju upadanja sveta u sveopšti nuklearni rat. Tenzije su se rasplamsale nakon što je Moskva rasporedila balističke rakete na Kubu odgovarajući na to da je Vašington stavio slično oružje u Italiju i Tursku. Međutim, strane su uspele da reše spor pregovorima.

Stav Rusije da se nuklearni sukob ne može pokrenuti i i da u njemu nema pobednika ostaje nepromenjen, naglasio je ambasador.

- U Vašingtonu su već zaboravili osnove strateške stabilnosti, koja se svodi na vrlo jednostavnu formulu: ko prvi puca ubija drugog - rekao je on.

 

 

- Na 60. godišnjicu kubanske raketne krize želeo bih da verujem da u SAD ima onih koji su naučili ovu glavnu lekciju. U svakom slučaju, naše zemlje su dužne da spreče da svet sklizne u katastrofu - istakao je Antonov.

Prošlog meseca ruski predsednik Vladimir Putin kritikovao je „neke visoke zvaničnika u državama NATO“ zbog sugestiranja da je razmeštanje nuklearnog oružja protiv Rusije opravdano. On je upozorio da je Moskva spremna da „koristi sva sredstva“ da se odbrani ako bude napadnuta. Međutim, neki na Zapadu protumačili su te reči kao pretnju Kremlja da će upotrebiti atomsko oružje protiv Ukrajine.

Dok je većina bilateralnih kontakata zamrznuta od strane SAD, Moskva i Vašington i dalje sarađuju na okončanju konflikta u Siriji, u svemiru i u dogovoru o neširenju oružja za masovno uništenje, istakao je ambasador.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Anatolij Antonov

Prema rečima Antonova, SAD trenutno nisu spremne za potpuni prekid diplomatskih odnosa sa Rusijom, a dokaz za to su i planovi za slanje novog ambasadora u Moskvu.

Lin Trejsi, koja sada vodi američku misiju u Jermeniji, predložena je kao zamena za američkog ambasadora u Rusiji Džona Salivana, koji je početkom septembra napustio Moskvu iz porodičnih razloga.

Međutim, to ne znači da će Vašington odustati od svojih planova da oslabi Rusiju, podrškom Kijevu i drugim sredstvima, rekao je ambasador.

Antonov je dalje tvrdio da je sukob u Ukrajini postao „okidač“ koji je otkrio „duboko ukorenjene probleme“ u svetu i da Rusija „nije zadovoljna pravilima igre koja Amerikanci pokušavaju da nametnu”.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike