Počeo prvi sastanak Evropske političke zajednice: Lideri se okupili u Pragu (FOTO)

06.10.2022

15:09

0

Na samitu učestvuju 44 zemlje

Počeo prvi sastanak Evropske političke zajednice: Lideri se okupili u Pragu (FOTO)
prag - Copyright AP Photo/Petr David Josek

Premijer Češke Petr Fijala otvorio je u Pragu prvi sastanak Evropske političke zajednice i poručio da Evropa ima mnogo složenih problema, od kojih je najveći napad Rusije na Ukrajinu, kao i da je smisao tog skupa da se raspravi o aktuelnoj situaciji i spornim temama u Evropi i šire.

Kazao je da taj format treba da bude fleksibilan i da odgovara svim demokratskim zemljama.

- Sigurno nećemo osnovati još jednu evropsku organizaciju, niti zameniti postojeći format saradnje, jer ih već imamo puno, čak nećemo ni usvojiti bilo kakvu zvaničnu rezoluciju danas. Smisao skupa je da imamo iskrenu raspravu o zajedničkim interesima i da raspravljamo o spornim temama - naveo je češki premijer, čija zemlja trenutno predsedava EU.

AP Photo/Petr David Josek
Fijala i Makron

On je istakao da su glavni ciljevi da se postignu mir i bezbednost i naglasio da u Evropi Rusija vrši agresiju na Ukrajinu, kao i da su prisutni problemi inflacije, energetske krize, pad životnog standarda građana, problem migracija i drugo.

- Evropa ima mnogo problema danas i treba da diskutujemo i pronađemo rešenja - naveo je Fijala.

Istakao je da je najveći problem za Evropu što se na njenoj teritoriji trenutno vodi rat.

Kako je rekao, Vladimir Putin nije spreman za razgovore i njegov jedini cilj je da osvoji Ukrajinu.

Fijala je kazao da je održavanje referenduma u okupiranim teritorijama "prljavi trik", koji međunarodna zajednica ne može ozbiljno da shvati.

Takođe, naveo je da će istina pobediti na kraju sve laži.

- U ratu u Ukrajini videli smo refleksiju naše prošlosti - kazao je Fijala i naveo da 1968. godine bilo Praško proleće kada je Moskva, takođe, poslala tenkove.

- Kako bi uništili naše težnje da osvojimo više slobode - istakao je Fijala i dodao da su još tada iskusili politiku Moskve.

Dodao je da je teško suprostaviti se zlu, ali poručuje - da mir uvek pobedi.

Možda će biti potrebno vreme, ali svi znamo u svojim srcima da će na kraju Ukrajina pobediti, pošto je istina na njenoj strani, naglasio je Fijala.

Ukazao je da je u međuvremenu Ukrajini potrebna pomoć EU i da Evropa bude ujedinjena, kada je reč o poštovanju ljudskih prava i poštovanju prava.

- Danas je naš zajednički zadatak da napravimo platformu za sve demokratske zemlje u Evropu preko koje ćemo tražiti rešenja za postizanje mira i prosperiteta na našem kontinentu - naveo je on.

AP Photo/Petr David Josek
Šolc

Zahvalio je Emanuelu Makronu i Šarlu Mišelu, kao i svima koji su došli kako bi na tom skupu videli šta mogu zajedno da urade kako bi se ponovo uspostavio mir i unapredila saradnja i vratio prosperitet u Evropi.

Kazao je da će tokom dana razmotriti probleme postizanja mira, stabilnosti, enegetske sigurnosti i ekonomije, kao i da će biti dovoljno vremena za bilateralne sastanke.

Na samitu učestvuju 44 zemlje - 27 zemalja članica EU i 17 drugih država, među kojima Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina, Turska, Jermenija, Azerbejdžan, Norveška, Švajcarska i sve zemlje Zapadnog Balkana.

AP Photo/Petr David Josek
 

Predsednik Vučić će učestvovati u radu Okruglog stola o eneretici, ekonomiji i klimatskim pitanjima, a posle toga će imati trilaterani sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, a tema će, između ostalog biti, Kosovo i Metohija.

 

BONUS VIDEO

Tanjug

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti