Ustavni sud: DNR, LNR, Zaporožje i Herson pristupili Rusiji

02.10.2022

10:50

0

Posle referenduma u četiri oblasti

Ustavni sud: DNR, LNR, Zaporožje i Herson pristupili Rusiji
AP22270412854461 - Copyright AP photo

Ustavni sud Rusije je odobrio paket dokumenata o pristupanju naroda Donjecke Republike (DNR), Luganske Narodne Republike (LNR), Hersonske oblasti i Zaporoške oblasti Ruskoj Federaciji koju je podneo ruski predsednik.

Četiri odgovarajuće uredbe objavljene su danas na sajtu Ustavnog suda Rusije.

Na istoku Ukrajine u četiri oblasti - Donjeckoj, Luganskoj, Zaporoškoj i Hersonskoj od 23. do 27. septembra održani su referendumi na kojima je lokalno stanovništvo izglasalo pripajanje Rusiji.

Podsetimo, Zapad ne priznaje referendume koji su se održali u osvojenim teritorijama. Rusija je stavila veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN koji su inicirale SAD i Albanija, koja osuđuje referendume.

Brazil, Gabon, Indija i Kina bili su uzdržani.

AP Photo/Bebeto Matthews
 

Za rezoluciju su glasale Albanija, Britanija, Francuska, Gana, Irska, Kenija, Meksiko, Norveška, UAE i SAD.

Akcije Rusije su okarakterisane kao nezakonite, a konstatovano je da ne mogu biti osnova za promenu statusa četiri regiona.

U dokumentu se Moskva poziva da odmah povuče svoje snage iz Ukrajine.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da su pojedine kolege iz SB UN prekršile pravila pristojnosti i dotakle dno, pokušavajući da usvoje rezoluciju koja osuđuje članicu Saveta bezbednosti.

Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Na bedavno održanom koncertu na Crvenom trgu u Moskvi u čast pripajanja četiri ukrajinska regiona Rusiji predsednik Vladimir Putin poručio je da će Rusija pobediti u vojnoj akciji u Ukrajini.

Događaj je upriličen nakon što su Putin i lideri Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti potpisali sporazum o pristupanju ovih regiona Rusiji na ceremoniji priređenoj u moskovskom Kremlju.

Putin je izjavio da su ljudi u regionima napravili izbor da se ponovo pridruže svojoj "istorijskoj domovini" i da će Rusija učiniti sve da ih podrži, ojača njihovu bezbednost i obnovi njihove ekonomije.

Putin je poručio da je "Rusija postala snažna, jer je snaga u istini".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike