Svrgnut predsednik Burkine Faso i raspuštena vlada: Komandant armije preuzeo vlast (FOTO)

01.10.2022

19:44

0

Ibrahim Traore pozvao je danas suprotstavljene frakcije u oružanim snagama da prekinu neprijateljstva i nastave pregovore

Svrgnut predsednik Burkine Faso i raspuštena vlada: Komandant armije preuzeo vlast (FOTO)
Tan2022-10-1_04146607_0 - Copyright Tanjug/RTB via AP

Komandant armije Burkine Faso Ibrahim Traore svrgnuo je predsednika potpukovnika Pola-Anrija Damibu i raspustio vladu u drugom državnom udaru za osam meseci, preneo je Rojters Traoreovo saopštenje koje je pročitano sinoć na nacionalnoj televiziji.

Traore je rekao da je grupa oficira koja je pomogla Damibi da osvoji vlast u januaru odlučila da ga smeni zbog nesposobnosti da postigne sporazum sa islamskim pobunjenicima.

Ibrahim Traore pozvao je danas suprotstavljene frakcije u oružanim snagama da prekinu neprijateljstva i nastave pregovore.

Tanjug/RTB via AP
 

 

Pucnjava je odjeknula juče u glavnom gradu Burkine Faso, devet meseci nakon što je demokratski izabrani predsednik svrgnut sa vlasti.

AP navodi da je prošle nedelje Damiba otputovao u Njujork gde se obratio Generalnoj skupštini UN, kada je branio svoj januarski puč kao "pitanje opstanka nacije", čak iako je to bilo "možda za osudu" po međunarodnoj zajednici, preneo je Tanjug.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike