Državni udar u glavnom gradu Burkine Faso: Pucnjava kod predsedničke palate, vojnici na ulicama grada (FOTO/VIDEO)

30.09.2022

15:50

0

Pucnjava je odjeknula danas u glavnom gradu Burkine Faso, a državni emiter je ugašen, što je izazvalo strahove da je u toku još jedan pokušaj puča,

Državni udar u glavnom gradu Burkine Faso: Pucnjava kod predsedničke palate, vojnici na ulicama grada (FOTO/VIDEO)
otM0H8qv - Copyright Foto: Printskrin/Tviter

Pucnjava je odjeknula danas u glavnom gradu Burkine Faso, a državni emiter je ugašen, što je izazvalo strahove da je u toku još jedan pokušaj puča, devet meseci nakon što je demokratski izabrani predsednik svrgnut sa vlasti.


Nije poznato da li je smenjen predsednik potpukovnik Pol Anri Sandaogo Damiba, vođa januarskog puča, ali je njegova vlada u izjavi na Fejsbuku pozvala ljude da ostanu mirni, prenosi AP.

 

 


- Pregovori su u toku kako bi bili vraćeni smirenost i spokoj, jer neprijatelj koji napada našu zemlju želi samo podele - navodi se u saopštenju koje je potpisao portparol predsedništva.

- Ovo miriše na pokušaj državnog udara, jer pucnjava oko vojnih kasarni mogla bi biti posledica nekog oblika pobune, a veoma loše je i zatvaranje nacionalne televizijske stanice - rekao je afrički analitičar Erik Hamferi-Smit.

 

 

 

 


Navodi se da su na ulicama Uagadugua, pojedini građani već iskazivali podršku onome što su verovali da je Damibino zbacivanje.

 

 

 

 


- Mi demonstriramo da podržimo ovaj puč, potvrđen ili ne, jer je za nas to već državni udar - rekao je Fransoa Beogo, politički aktivista iz Pokreta za obnovu Burkine Faso i dodao da je Damiba "pokazao svoje sposobnosti" tokom devet meseci na vlasti.

- Ljudi su očekivali pravu promenu - dodao je on.

AP navodi da je prošle nedelje Damiba otputovao u Njujork gde se obratio Generalnoj skupštini UN, kada je branio svoj januarski puč kao "pitanje opstanka naše nacije", čak iako je to bilo "možda za osudu" po međunarodnoj zajednici.

Ističe se da je januarski državni udar u Burkini Faso usledio nakon sličnih preuzimanja vlasti u Maliju i Gvineji, a nijedna od novih vladajućih hunti nije objavila datum za nove izbore, dok je Damiba prošle sedmice rekao da će tranzicija u njegovoj zemlji potrajati još gotovo dve godine.

 

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike