Patrijarh Kiril: Duhovna mobilizacija će pomoći ostvarenju potpunog pomirenja Rusije i Ukrajine

29.09.2022

21:44

0

Mnogi se bune u Rusiji i mnogima se vrti u glavi od želje da unište Rusiju, njen identitet, nezavisnost i slobodu

Patrijarh Kiril: Duhovna mobilizacija će pomoći ostvarenju potpunog pomirenja Rusije i Ukrajine
profimedia-0581546291 - Copyright Profimedia

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izjavio je da je veoma važna duhovna mobilizacija, koja će, kako on smatra, na kraju i dovesti do pomirenja Rusije i Ukrajine.

- Živimo u sudbonosno vreme, a u sudbonosno vreme bi trebalo da obnovimo našu veru, da izoštrimo našu svest i pamćenje, na mnoge stvari da gledamo na drugačiji način u odnosu na juče, bez ikakve posebne pažnje i zabrinutosti. I onda će naša duhovna mobilizacija, na koju vas sve sada pozivam, pomoći u mobilizaciji svih snaga naše domovine, i istovremeno će, bez sumnje, pomoći u ostvarenju potpunog pomirenja Rusije i Ukrajine, koje je jedinstveno prostranstvo Ruske pravoslavne crkve - rekao je patrijarh u propovedi nakon liturgije u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi.

Patrijarh Kiril je pozvao sve da se mole da se prekinu međusobni sukobi, da čine sve kako bi se obnovili bratski odnosi dva dela jedinstvene Rusije, kao i da se mole kako bi Gospod pomogao, posebno mladim ljudima, da se njihov život ne zaustavi u ovom međusobnom sukobu.

- Mnogi se bune u Rusiji i mnogima se vrti u glavi od želje da unište Rusiju, njen identitet, nezavisnost i slobodu. Zato je važno da mi ojačamo veru u sebe, da napunimo naše hramove, da se molimo za vlast i vojsku, za svoju rodbinu i bliske, da se molimo za pravoslavnu crkvu, koja u ovim teškim uslovima čuva duhovno jedinstvo svete Rusije - rekao je patrijarh Kiril.

On je izrazio želju da zajedničkim naporima, ali bez opasnih kompromisa koji bi mogli da naškode ujedinjenoj Rusiji, svi idu putem pomirenja i obnavljanja tog duhovnog jedinstva, koje je i formirano u nedrima ujedinjene Ruske pravoslavne crkve.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike