Patrijarh Kiril: Crkva se moli da se rat završi, a žrtva pere sve grehe koje je čovek počinio

25.09.2022

15:45

0

Autor: 24sedam

Oni koji učestvuju u „međusobnoj svađi“ koji se žrtvuju zarad bližnjeg, vršeći svoju dužnost, opraće svoje grehe, rekao je Patrijarh moskovski i cele Rusije

Patrijarh Kiril: Crkva se moli da se rat završi, a žrtva pere sve grehe koje je čovek počinio
patrijarh kiril - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Oni koji učestvuju u „međusobnoj svađi“ koji se žrtvuju zarad bližnjeg, vršeći svoju dužnost, opraće svoje grehe, rekao je Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.


Patrijarh Kiril je u nedelju služio liturgiju u hramu Svetog pravovernog kneza Aleksandra Nevskog u Peredelkinu kod Moskve, nakon čega se obratio prisutnima.

Napomenuo je da je žrtva najviša manifestacija ljubavi čoveka prema bližnjima.

- Crkva se moli da se ovaj rat što pre završi, da se što manje braće poubija u ovom bratoubilačkom ratu. I istovremeno, Crkva shvata da ako neko, vođen osećanjem dužnosti, potrebom da ispuni svoju zakletvu, ostane veran svom pozivu i ode da čini ono što mu dužnost nalaže, i ako u vršenju ove dužnosti čovek umre, onda on nesumnjivo čini delo jednako žrtvi. On se žrtvuje za druge. I zato verujemo da ta žrtva pere sve grehe koje je čovek počinio - rekao je patrijarh Kiril.

AP Photo/Alexei Alexandrov, File
 

On je upozorio i na pojavu mržnje tokom ovog sukoba.

- Rat koji se sada vodi na prostorima stare Rusije – to je međusobna borba. I zato je toliko važno da kao rezultat ove borbe ne dođe do talasa gorčine, otuđenja, da bratske narode ne podeli neprobojni zid mržnje. Od toga kako ćemo se danas ponašati jedni prema drugima, šta ćemo moliti Gospoda u svojim molitvama, čemu ćemo se nadati – od toga će umnogome zavisiti, ne samo ishod bitaka, već i onoga što će biti posledica sveta toga -  rekao je on.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike