Spoljnoobaveštajna služba Rusije: Referendumi kod NATO-a i EU izazivaju histeriju, Borelj mrzi narodnu volju

23.09.2022

14:16 >> 14:25

0

Autor: 24sedam

Referendumi u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti o ujedinjenju s Rusijom, koji su počeli 23. septembra, izazivaju krajnje nervoznu u u zemljama NATO-a i Evropske unije

Spoljnoobaveštajna služba Rusije: Referendumi kod NATO-a i EU izazivaju histeriju, Borelj mrzi narodnu volju
Sergej Nariškin - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Refendumi u Donbasu, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti izazivaju „krajnje nervoznu, histeričnu“ reakciju u zemljama NATO-a i Evropske unije, saopštila je Spoljnoobaveštajna služba Rusije.


- Kako je saopštio direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin, prema dostupnim podacima, referendumi u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti o ujedinjenju s Rusijom, koji su počeli 23. septembra, izazivaju krajnje nervoznu, u suštini, histeričnu reakciju u zemljama NATO-a i Evropske unije - navedeno je u saopštenju.

Spoljnoobaveštajna služba je posebno skrenula pažnju na izjavu visokog predstavnika Evropske uniej za spoljne poslove i politiku bezbednosti Žozepa Borelja od 20. septembra o tome da „Brisel priprema nove sankcije protiv Rusije, čija će meta biti svi koji su umešani u organizaciju svenarodnog glasanja u oslobođenim regionima“.

"Borelj mrzi narodnu volju"


- Ipak, Borelj je samim tim otkrio istinski odnos zapadne vladajuće klase prema demokratiji: on mrzi narodnu volju. Upravo su referendumi jedan od osnovnih instrumenata realne vladavine naroda, koji ne mogu da kontrolišu oligarhija i korumpirani polittehnolozi. Stav Brisela odražava duboki strah 'kolektivnog Zapada', gde je vlast skoncentrisana u rukama uske grupe lica, mimo demokratskih procedura i može biti izgubljena u slučaju direktnog iskazivanja volje stanovništva“, navedeno je u saopštenju.

AP Photo/Olivier Matthys
 


Spoljnoobaveštajna služba je navela da ne čudi to što se u Evropi širi socijalno nezadovoljstvo zbog nekompetentnosti i diktature evropske birokratije: „vlast nad 'jedinstvenom Evropom' uzurpirali su bivši ginekolozi, gimnastičari, osrednji pisci. Bal predvode, kako je prikladno rekao žestoki zagovornik EU i Velike Britanije Faraž, nameštenici s 'harizmom otirača'“.

- To što evropske birokrate ne prihvataju referendume na teritorijama oslobođenim tokom specijalne vojne operacije ne može se posmatrati kao zaseban slučaj. Zapadni 'pobodnici demokratije' koji su tako nervozno reagovali na plebiscit o samoopredeljenju Katalonije 2017. godine, sada pokušavaju da spreče vlasti Škotske da 2023. godine organizuju novi referendum o nezavisnosti tog regiona - navedeno je u saopštenju.

Spoljnoobaveštajna služba Rusije je naglasila da samim tim upravo Zapad diskredituje pojam i smisao demokratije, „žonglirajući odgovarajućom frazeologijom radi proizvoljnog i krajnje opasnog razdvajanja sveta na 'ispravne i neispravne', u skladu sa svojim interesima“.

- Među prvima su a priori takozvane demokratske zemlje, koje su nekada bile shvatane kao 'svetionici slobode', ali su se sada, u suštini, izobličile u totalitarno-liberalne režime, koji ne trpe slobodu mišljenja i govora. U taboru takozvanih 'pogrešnih'su države u kojima živi veći deo stanovništva planete. Njima se lupaju pečati 'autoritarnih i totalitarnih režima'. Pritom upravo u nezapadnim državama život se gradi na osnovu poštovanja prema čoveku, prema tradicionalnim, sveljudskim vrenostima, prema pravu na vlast naroda i samoopredeljenje - naglašeno je u saopštenju.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike