Italija ovo nije videla još od Musolinija: Pet stvari koje su obeležile izbore u Italiji

26.09.2022

19:13

0

Autor: N. Pavlović

Melonijeva postaje prva premijerka u istoriji države

Italija ovo nije videla još od Musolinija: Pet stvari koje su obeležile izbore u Italiji
meloni-salvini-berluskoni - Copyright AP Photo/Alessandra Tarantino

Desničarski blok je dominirao na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Italiji, a sasvim je sigurno da će Đorđa Meloni biti nova premijerka.

Stranka Braća Italije Ðorđe Meloni osvojla je 26 odsto glasova, u odnosu na samo četiri odsto na prethodnim izborima 2018. godine.

AP Photo/Gregorio Borgia, File
 

Nasuprot tome, njen glavni saveznik, Liga Matea Salvinija, osvojila je oko devet odsto glasova, što je veliki pad u odnosu na više od 17 odsto pre četiri godine, a Melonijeva je prestigla Ligu i u njenim tradicionalnim uporištem na severu zemlje.

Ovo je pet ključnih momenata koji su obeležili italijanske izbore:

1. Prva premijerka

Đorđa Meloni će postati prva žena na čelu italijanske vlade. U patrijarhalnoj državi, u kojoj su politikom dominirale muške figure, pobeda Melonijeve predstavlja značajan preokret.

- Bila bi mi čast da prva prekršim taj tabu koji vlada u mojoj zemlji - navela je u jednom intervjuu uoči izbora.

AP Photo/Gregorio Borgia
 

Ipak, ima i onih koji smatraju da njen dolazak na vlast neće biti dobar za prava žena.

Poslanica Demokratske partije (PD) Lija Kvartapelje smatra da je Melonijeva samo maskota "mačo desnice".

2. Ovakva desnica nije viđena od Drugog svetskog rata

Ukoliko su izlazne ankete tačne, italijanska buduća vlada biće sačinjena od koalicije koju će predvoditi Braća Italije, a tu će biti i Liga za sever Matea Salvinija i Forca Italija Silvija Berluskonija. 

Melonijeva ima tvrdokorne stavove o masovnim migracijama, opisuje abortus kao „poraz“ i protivi se istopolnim brakovima i roditeljstvu. 

AP Photo/Antonio Calanni
Salvini

Ona želi da ponovo pregovara o sporazumima EU i članstvu Italije u valutnoj zajednici evra. Njena stranka odbacuje abortuse i istopolne brakove. U ekonomskom i spoljnopolitičkom smislu relativno je neiskusna. Veći deo svoje političke karijere provela je kao narodni poslanik i partijski funkcioner. 

Nakon rata, Italijom je dominirala ideologija Hrišćanske demokratije, konzervativne proameričke partije, pod čijim kišobranom su se mnogi okupljali, a kombinovala je desničarske i levičarske frakcije. Početkom devdedesetih, politička scena se promenila, a Berluskoni se pojavio kao ličnost koja je vodila mnoge desničarske vlade.

Iako nije prvi put da krajnja desnica uđe u vladu, prvi put se dešava da će takva opcija biti na čelu zemlje, dok će ih stranke desnog centra (poput Force Italije) slediti.

Populistička vlada je formirana i 2018. sa Ligom za sever, ali i Pokretom pet zvezdica, ali je bila kratkog veka.

Vlada Đorđe Meloni će biti najevroskeptičnija do sada.

3. Niska izlaznost

Iako će partija Braća Italije moći da se pohvali dobrim rezultatima, ove izbore je obeležila niska izlaznost od 64 odsto.

To je prilično iznenađenje za Italiju koja važi za zemlju sa visokim nivoom političke participacije - mnogo više građana izlazi redovno na izbore u Italiji nego u drugim evropskim državama.

Primera radi, 1979. je glasalo više od 90 odsto birača, a tokom devedesetih brojke su premašivale 80 odsto.

AP Photo/Alessandra Tarantino
 

Godine 2018. je glasalo 73 odsto birača, ali izlaznost opada već više od 10 godina.

Brojni razlozi stoje iza toga, počevši od umora glasača i čestih promena na političkoj sceni. Osim toga, kampanje su pokrenute u avgustu, čime su prekinuti letnji odmori, što se tradicionalno ne radi.

4. Loši rezultati levog centra

Mesecima pre izbora, Demokratska partija Enrika Lete dobro se kotirala u anketama - uvek iznad 20 odsto. Bila je rame uz rame sa Braćom Italije.

Međutim, na izborima je uspela da osvoji oko 19 procenata. Levičarska koalicija nije mogla da zabeleži takav uspeh kao njeni desničarski rivali.

AP Photo/Gregorio Borgia
Leta

Populistički Pokret pet zvezdica, predvođen nekadašnjim premijerom Đuzepeom Konteom, osvojio je manje od 17 procenata. Partija je u proteklom periodu imala dosta probema, a napustio je i nekadašnji lider Luiđi di Majo, koji je potom osnovao sopstvenu partiju.

Leta planira da se povuče

Lider italijanske Demokratske partije (PD) levog centra i nekadašnji premijer Italije Enriko Leta rekao je posle poraza na nacionalnim izborima da planira da se povuče.

Leta je kazao da će zasada ostati, ali da se neće kandidovati za predsednika partije na sledećem kongresu stranke koji će biti održan u bliskoj budućnosti.

Izbornu pobedu desničarske koalicije opisao je kao tužan dan za Italiju i Evropu.


5. Berluskoni se vraća?

Svako ko pomisli na italijansku politiku ne može da je zamisli bez Silvija Berluskonija, uprkos svim kontroverzama koje su ga oduvek pratile.

Iako više ne važi za moćnu figuru koja je nekada sama gospodarila tamošnjom političkom scenom, a Forca Italija je samo bleda senka u odnosu na ono što je nekada bila, Berluskoni i dalje pruža podršku desničarskoj koaliciji koja je nezamenljiva, pogotovo kada je reč o osiguravanju poslaničkih mesta. U tom smislu, bivši premijer bi i dalje mogao da ima značajan uticaj na ostale igrače.

Podsetimo, Berluskoni se nedavno našao na udaru kritika jer je podržao ruskog lidera i dugogodišnjeg prijatelja Vladimira Putina, rekavši da je imao pravo da napadne Ukrajinu jer je bio prinuđen na taj potez.

Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

- Pokušaću da budem plejmejker u (sledećoj) vladi - rekao je Berluskoni pristalicama nakon glasanja.

Berluskoni, koji u četvrtak puni 86 godina, osvojio je više od 50 odsto glasova u trci za Senat u okrugu Monca, gde poseduje vilu i lokalni fudbalski klub, koji je nedavno promovisan u najvišu diviziju Serije A.

Iskusni italijanski političar, koji je služio kao premijer u četiri italijanske vlade, imao je tešku operaciju srca 2016. godine, preležao težak oblik kovida 19 2020, a prošle godine je bio u bolnici zbog više pridruženih bolesti.

U parlamentu će mu se pridružiti i njegova devojka Marta Fascina (32), koja je osvojila glasove na Siciliji.

AP Photo/Antonio Calanni
 

Fascina bi trebalo da zauzme mesto u Donjem domu poslanika, dok je Berluskoni izabran u Gornji dom Senat.

Berluskoni će morati da se odrekne mesta u Evropskom parlamentu, koje je osvojio 2019, jer nije dozvoljeno paralelno obavljanje funkcije i u italijanskoj skupštini i u skupštini EU.

Neki italijanski mediji su spekulisali da bi mogao da traži mesto predsednika Senata, uprkos zdravstvenim problemima.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike