Bajden se zarekao da će reagovati na referendume na istoku Ukrajine: Obećao još pomoći Kijevu

24.09.2022

14:05

0

Republike Donbasa, Donjecka i Luganska, kao i Hersonska oblast pod kontrolom Rusije i deo Zaporoške oblasti, počele su u petak svoje referendume o pridruživanju Rusiji, koji će biti završeni 27. septembra

Bajden se zarekao da će reagovati na referendume na istoku Ukrajine: Obećao još pomoći Kijevu
AP22267046253253 - Copyright AP Photo/Evan Vucci

Sjedinjene Američke Države „nikada neće priznati“ referendume u republikama Donbasa i dva regiona pod kontrolom Rusije u Ukrajini, rekao je predsednik Džozef Bajden u petak, obećavajući da će Vašington i njegovi saveznici nastojati da Moskvi nametnu „ozbiljne ekonomske troškove“ zbog glasova.

Bajden je osudio referendume o pridruživanju Rusiji, koji su počeli u petak, kao „lažne".

Oni su „lažni izgovor za pokušaj aneksije delova Ukrajine silom uz flagrantno kršenje međunarodnog prava, uključujući Povelju Ujedinjenih nacija“, navodi se u njegovoj izjavi.

Američki lider je obećao da će „raditi sa našim saveznicima i partnerima na nametanju dodatnih brzih i ozbiljnih ekonomskih troškova Rusiji“, ne iznoseći dalje detalje.

Dalje je rekao da će Vašington „nastaviti da podržava ukrajinski narod i pruža mu bezbednosnu pomoć“ u borbi protiv ruskih trupa.

Republike Donbasa, Donjecka i Luganska, kao i Hersonska oblast pod kontrolom Rusije i deo Zaporoške oblasti, počele su u petak svoje referendume o pridruživanju Rusiji, koji će biti završeni 27. septembra.

AP Photo/Evan Vucci
Džozef Bajden

Visoki zvaničnici signalizirali su da će Rusija podržati republike Donbasa ako glasaju za pridruživanje zemlji.

Moskva je upozorila da će, ukoliko dve republike i regiona glasaju za prisajedinjenje Rusiji, smatrati napade na ove oblasti napadima na sopstvenu teritoriju i da će na njih odgovoriti.

Brojni zapadni lideri osudili su referendume. Grupa 7 je odbacila glasanje kao „nelegitimno“ i nedemokratsko i obećala da „nikada neće priznati“ rezultate. Grupa koja uključuje SAD, Veliku Britaniju, Kanadu, Francusku, Nemačku, Italiju i Japan, takođe je rekla da će nastaviti da pruža „finansijsku, humanitarnu, vojnu, diplomatsku i pravnu podršku“ vladi u Kijevu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike