CIA prikazala maketu kuće u kojoj se krio lider Al Kaide pre nego što je ubijen (FOTO)

25.09.2022

19:31

0

Autor: 24sedam

Ubrzo nakon el Zavahirijeve smrti, zvaničnici Bele kuće objavili su fotografiju na kojoj se vidi kako Bajden razgovara sa direktorom CIA Vilijamom Bernsom

CIA prikazala maketu kuće u kojoj se krio lider Al Kaide pre nego što je ubijen (FOTO)
bvintpgi - Copyright Foto: Printskrin/Tviter/@vlad_faraponov_

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) je prikazala maketu kuće u kojoj se krio Ajman el-Zavahiri, a koji je korišćen kako bi se brifingovao američki predsednik o koracima lidera Al Kaide, pre nego što je ubijen u napadu dronom u Avganistanu.

Ubrzo nakon el Zavahirijeve smrti, zvaničnici Bele kuće objavili su fotografiju na kojoj se vidi kako Bajden razgovara sa direktorom CIA Vilijamom Bernsom, dok je ispred njih zatvorena drvena kutija.

Sada je sadržaj kutije - maketa kuće sa belim zidovima, sa najmanje pet spratova i tri delimično zaklonjena balkona - izložen u Muzeju CIA u sedištu agencije u Virdžiniji.

Muzej je zatvoren za javnost i pristup je uglavnom ograničen na zaposlene i goste agencije.

CIA je dozvolila novinarima da obiđu muzej, koji je nedavno renoviran na vreme za 75. godišnjicu agencije, kao deo šireg napora da se prikaže njena istorija i dostignuća.

 

 

Za većinu eksponata su bile potrebne godine ili decenije kako bi smeli da se prikažu.

Model kuće el-Zavahirija je redak artefakt koji su obaveštajni službenici koristili samo nekoliko nedelja pre toga.

El-Zavahri je ubijen krajem jula, skoro godinu dana nakon povlačenja SAD iz Avganistana čime je okončan dvodecenijski rat u kojem je CIA imala centralnu ulogu.

 

 

Agencija je poslala prve američke snage dve nedelje nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine. Dve decenije kasnije, izvukla je obaveštajnu imovinu i pomogla u haotičnoj evakuaciji hiljada Amerikanaca i avganistanskih saveznika.

Napad na lidela Al Kaide je bio posebno značajan za CIA, koja je izgubila sedam zaposlenih u pokušaju da pronađe el-Zavahirija, koji je 11. septembra bio zamenik šefa Al-Kaide.

Oni su ubijeni kada je jordanski lekar, koji se pretvarao da ima informacije o el-Zavahriju, izveo samoubilački bombaški napad 2009. u bazi u Hostu u Avganistanu. Doktor je radio za Al Kaidu.

U blizini modela kuće nalazi se i sedam zvezdica koje su postavljene u čast ubijenih radnika CIA. Zvezdice su se prehodno nalazile u Avganistanu, ali su ih američke snage ponele sa sobom prilikom evakuacije.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike