Bajden u UN optužio Rusiju: Samo jedan čovek je pokrenuo ovaj rat! U nuklearnom sukobu neće biti pobednika (VIDEO)

21.09.2022

15:17 >> 15:46

0

Autor: N. Pavlović

Obraćanje pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku

Bajden u UN optužio Rusiju: Samo jedan čovek je pokrenuo ovaj rat! U nuklearnom sukobu neće biti pobednika (VIDEO)
un-bajden - Copyright AP Photo/Mary Altaffer

Američki predsednik Džo Bajden obratio se pred UN govoreći prvenstveno o ruskom lideru Vladimiru Putinu i njegovoj odluci da pokrene delimičnu mobilizaciju.

Na samom početku je naveo da je proteklu godinu obeležilo dosta kriza, uključujući rat u Ukrajini i inflaciju.

Kako je istakao, rat je pokrenuo "jedan čovek", misleći na ruskog lidera.

- Hajde da govorimo otvoreno. Stalna članica Saveta bezbednosti UN je okupirala svog suseda i pokušala sa suverenu državu obriše sa mape - započeo je Bajden svoje obraćanje.

- Rusija je besramno narušila sve osnovne postulate UN - dodao je.

Putinovu najavu o delimičnoj mobilizaciji i pretnje nuklearnim oružjem nazvao je "izuzetno neodgovornim".

AP Photo/Mary Altaffer
 

- Pozivaju još više vojnika, a Kremlj organizuje lažne referendume... To je ekstremno kršenje načela UN. Putin tvrdi da je morao da reaguje jer je prećeno Rusiji, ali niko nije pretio Rusiji, zapravo, niko osim Rusije nije želeo konflikt - istakao je.

- Želimo da se ovaj rat završi, ali ne možete da silom tražite drugu državu. Ukrajina ima prava da bude suverena kao bilo koja druga država. Stajaćemo u solidarnosti sa Ukrajinom - dodao je.

- Naše sankcije eksplicitno dozvoljavaju Rusiji da izvozi hranu i đubriva, bez ograničenja, njihov rat dovodi do nestašica hrane, i samo Rusija može da zaustavi ovaj rat - rekao je američki predsednik.

AP Photo/Mary Altaffer
 

Bajden je rekao da podržava povećanje broja stalnih članica u Savetu bezbednosti UN.

Kako je istakao, to se odnosi na stalna mesta za nacije koje su dugo podržavali - afričke, karpiske i južnoameričke zemlje.

- Vreme je da ova insitucija bude inkluzivnija tako da možemo bolje da odgovorimo na potrebe današnjeg sveta - rekao je.

Najavio je i 369 milijardi dolara namenjih za rešavanje problema klimatskih promena.

Komentarišući potencijalnu upotrebu nuklearnog oružja, napomenuo je: "Nuklearni rat nikada ne treba da bude vođen i niko ne može pobediti u njemu".

Sukob sa Kinom

Vašington ne traži "Hladni rat" sa Kinom, ali priznaje da postoje značajne razlike u politici.

- Dozvolite mi da budem direktan o konkurenciji SAD i Kine. Dok se suočavamo sa promenama u geopolitičkim trendovima, SAD će se ponašati kao razuman lider. Ne tražimo da bilo koja država bira između SAD ili bilo kog drugog partnera. Ali, SAD će promovisati našu viziju slobodnog, otvorenog, bezbednog i naprednog sveta i ono što imamo da ponudimo zajednicama država - rekao je.

Pominjući Tajvan, Bajden je rekao da nastavljaju da se protive unilateralnim promenama statusa kvo, sa bilo koje strane. 

Protesti u Iranu

Govoreći o tome kako nuklearni rat nikada ne treba da bude vođen, Bajden je istakao da nikada neće sarađivati sa Iranom dokle god ta država bude razvijala svoj nuklearni program. Osvrnuo se i na proteste koji već nekoliko dana traju u Iranu zbog smrti devojke koju je policija, navodno, pretukla jer nije adekvatno nosila hidžab.

Portal Politiko je u međuvremenu objavio, pozivajući se na reči saradnika Bele kuće, da je govor predsednika Džoa Bajdena u UN u poslednjem trenutku bio prepravljen nakon „zloslutnih” najava predsednika Vladimira Putina.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike