Lavrov: Zapad deluje na štetu sopstvenih interesa, neće lako vratiti svoj kredibilitet

22.09.2022

12:46

0

Ruski ministar spoljnih poslova začudio se što su nekadašnji ekonomski partneri Moskve odlučili da izaberu put koji šteti njima samima

Lavrov: Zapad deluje na štetu sopstvenih interesa, neće lako vratiti svoj kredibilitet
Sergej Lavrov - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Glavni uzrok pogoršanja situacije u svetu jeste „uporna želja Zapada na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama da osigura svoju globalnu dominaciju“, rekao je u sredu ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u ekskluzivnom intervjuu za Njuzvik. Ovaj poduhvat je „nemoguć iz očiglednih razloga“, dodao je Lavrov.

- Oni za koje smo verovali da su ekonomski partneri od poverenja izabrali su nelegitimne sankcije i jednostrani prekid poslovnih veza - rekao je Lavrov za magazin, misleći na SAD i EU.

Lavrov, koji ove nedelje boravi u Njujorku na 77. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, takođe je razgovarao o uticaju zapadnog embarga na rusku ekonomiju i njihovu sopstvenu. Čini se da su sankcije mač sa dve oštrice, rekao je on, jer se „u mnogim evropskim zemljama vide porast cena i smanjenje prihoda, kao i nestašica struje i pretnje socijalnim prevratima“.

Rutinske prednosti civilizacije postaju privilegija bogatih. To je cena koju obični građani plaćaju za antirusku politiku vladajućih elita, istakao je on.

Pristupačna ruska energija omogućila je industriji EU da se takmiči sa američkim kompanijama, ali „izgleda da to više neće biti slučaj i to nije bio naš izbor“, rekao je Lavrov za Nevsveek.

- Ako ljudi na Zapadu žele da deluju na štetu sopstvenih interesa, ne možemo ih sprečiti da to urade - kazao je ruski ministar spoljnih poslova.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Sergej Lavrov

Nakon što je Zapad preko noći uništio ono za šta su mu trebale decenije da izgradi, „ne mislim da će u doglednoj budućnosti moći da povrate svoj kredibilitet kao poslovne kolege“, rekao je Lavrov.

Rusija će „nastaviti da radi sa onim partnerima koji su spremni na ravnopravnu, obostrano korisnu saradnju, koje nije zahvatila antiruska histerija. I oni čine ogromnu većinu međunarodne zajednice“, naglasio je on..

Odnos Moskve sa Kinom, na primer, „karakteriše duboko međusobno poverenje“ i održavanje tog strateškog partnerstva „apsolutni je spoljnopolitički prioritet“, rekao je Lavrov.

Vašington i njegovi „sateliti“ „i dalje žive u prekjučerašnjem vremenu, razmišljajući o unipolarnosti. Oni ne mogu da prihvate činjenicu da savremeni svet više nije usredsređen na Zapad. I nikada više neće biti“, dodao je ministar spoljnih poslova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike