Hitan sastanak lidera EU, nižu se reakcije na Putinovu odluku o delimičnoj mobilizaciji, protesti u Rusiji

21.09.2022

19:09

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Hitan sastanak lidera EU, nižu se reakcije na Putinovu odluku o delimičnoj mobilizaciji, protesti u Rusiji
Ukrajina Rusija1 1 - Copyright AP/Darko Bandic, Mikhail Klimentyev, Vadim Ghirda, File; Sputnik, Kremlin Pool

Sukob u Ukrajini je ušao u 210.dan. Kijev tvrdi da ukrajinska vojska nastavlja da napreduje na istoku.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je ruskoj industriji veću proizvodnju oružja. Kijev traži još oružja od Zapada, i jače ekonomske sankcije Rusiji. Najavljeni referendum o pripajanju LNR i DNR, Rusiji je neprihvatljiv, poručuje Zapad.

Evropska unija bi mogla da uvede nove sankcije protiv Rusije ukoliko se održe referendumi, saopštio je juče šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Borelj je dodao da ne priznaje rezultate referenduma u​​ DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

Šta znamo do sada?

U  toku je 2010. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Putin poručio da je misija Rusije da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Misija IAEA u Zaporožju

- Velike borbe i provokacije u okolini nuklearke Zaporožje

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- EU razmatra da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

21.22 - Borelj: Putinova najava pokazuje paniku i očaj

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj izjavio je danas da Putinova najava, koja uključuje poteze koji vode pripajanju delova ukrajinske teritorije i pretnju upotrebom nuklearnog oružja za odbranu Rusije, pokazuje paniku i očaj.

- Ministri moraju da razgovaraju o ovoj pretnji, da ponove stalnu podršku Ukrajini i da upozore međunarodnu zajednicu o neprihvatljivoj situaciji u koju Putin sve nas dovodi - rekao je Borelj.

AP Photo/Olivier Matthys
 

21.11 - Lavrov: Zapad nastoji da porazi Rusiju na bojnom polju u Ukrajini

Zapad na čelu sa SAD otvoreno nastoji da porazi Rusiju na bojnom polju u Ukrajini, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za američki magazin "Njuzvik".

- Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici su spremni da žrtvuju Ukrajinu zarad svojih geopolitičkih ciljeva. Da bi ih postigli pumpaju zemlju oružjem, a to dovodi do eskalacije i produženja sukoba. To odlaže izglede za njegovo rešavanje - rekao je Lavrov.

19.47 - Šefovi diplomatija EU održaće hitan sastanak u Njujorku

Ministri spoljnih poslova Evropske unije održaće hitan sastanak u Njujorku kasnije danas, saopštile su diplomate.

Sastanak će biti održan nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin naredio delimičnu mobilizaciju.

Ministri spoljnih poslova EU nalaze se u Njujorku na godišnjem skupu svetskih lidera u Ujedinjenim nacijama.

AP Photo/Evan Vucci
 

19.31 - Rusija oslobodila 10 ratnih zarobljenika, među njima i Hrvat

Rusija je danas, uz posredovanje saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana, oslobodila 10 ratnih zatočenika, zarobljenih u Ukrajini, izjavio je saudijski zvaničnik.

Među oslobođenima su državljani SAD, Velike Britanije, Švedske, Maroka i Hrvatske, rekao je neimenovani saudijski zvaničnik. Među oslobođenima je i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u aprilu.

19.05 - Lavrov: IAEA da utiče na Kijev da ne granatira NE Zaporožje

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov potvrdio je nameru Moskve da nastavi blisku saradnju sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA) kako bi naterao Kijev da odmah prekine granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

19.00Više od 100 ljudi uhapšeno na protestima širom Rusije: Ne slažu se sa odlukom o delimičnoj mobilizaciji

18.15 - Protesti zbog delimične mobilizacije

Ukrajinski mediji prenose da su u Rusiji započeti protesti zbog odluke o delimičnoj mobilizaciji čemu svedoče i snimci sa društvenih mreža

18.13 - Fon der Lajen i Tras: Ruska invazija doživljava neuspeh

Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da naredi delimičnu mobilizaciju u ratu protiv Ukrajine znak je slabosti, ocenile su u zajedničkom saopštenju šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i britanska premijerka Liz Tras.

17.52 - Makron: Putinova odluka greška

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je danas da su planovi ruskog predsednika Vladimira Putina o proglašenju delimične vojne mobilizacije zbog rata u Ukrajini "greška" koja će dodatno izolovati Rusiju.

- Njegova odluka je loša vest za Ruse, posebno za mlade ljude i povećaće izolaciju Rusije - rekao je Makron u Njujorku gde prisustvuje sastancima u okviru redovnog zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Tanjug/AP Photo/Michel Euler
 

17.45Bajden u UN optužio Rusiju: Samo jedan čovek je pokrenuo ovaj rat! U nuklearnom sukobu neće biti pobednika (VIDEO)

16.48 - Stoltenberg: Putinova pretnja nuklearnim oružjem je opasna

Mobilizacija hiljada dodatnih vojnika koju je najavio ruski predsednik Vladimir Putin dovešće do eskalacije sukoba u ratu u Ukrajini, a njegova pretnja upotrebom nuklearnog oružja bila je opasna i nepromišljena retorika, rekao je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

AP Photo/Olivier Matthys
 

16.47 - Zelenski: Svet Putinu neće dozvoliti nuklearno oružje

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da ne veruje da će svet dozvoliti ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da upotrebi nuklearno oružje i obećao da će nastaviti sa oslobađanjem ukrajinske teritorije koju su zauzele ruske snage.

Zelenski je govorio u intervjuu za nemački Bild, koji je objavljen nekoliko sati nakon što je Putin najavio delimičnu mobilizaciju u Rusiji i upozorio da će Moskva odgovoriti na ono što je nazvao "nuklearnom ucenom Zapada".

"Ne verujem da će Putin upotrebiti ovo oružje. Mislim da mu svet neće dozvoliti da ga koristi", rekao je Zelenski.

AP Photo/Leo Correa
 

15.39 - Rusija: Izmene krivičnog zakona o služenju vojnog roka

Savet Ruske Federacije odobrio je danas izmene i dopune Krivičnog zakona o služenju vojnog roka koje je Državna Duma usvojila dan ranije.

Kako se navodi u dokumentu, kao otežavajuća okolnost za krivična dela protiv služenja vojnog roka smatraće se sva kršenja zakona koja su počinjena ne samo u uslovima oružanog sukoba ili neprijateljstava, već i "u periodu mobilizacije ili vanrednog stanja i u ratnom periodu".

Pored toga, krivično će biti sankcionisano i neizvršavanje vojnih naređenja, otpor načelniku vojne službe, neovlašćeno napuštanje mesta službe, dezerterstvo, izbegavanje službe, kršenje pravila službe, gubitak vojne imovine ukoliko se dogodio "tokom vanrednog stanja, u ratu ili u uslovima oružanog sukoba ili neprijateljstava".

15.04 - Peskov: Još ne razmatramo punu mobilizaciju

14.42 - Šolc: Mobilizacija je znak da Rusija nije zadovoljna kako protiče napad na Ukrajinu

13.42 - Mišel: Podrška EU Ukrajini ostaje nepokolebljiva

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas da će Evropska unija ostati nepokolebljiva u podršci Ukrajini, a nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio prvu mobilizaciju u toj zemlji od Drugog svetskog rata.

- Kremlj najavljuje mobilizaciju dok zemlje Generalne skupštine UN rade na saradnji, bezbednosti i prosperitetu. U ovom ratu postoji samo jedan agresor - Rusija i jedna napadnuta zemlja - Ukrajina. Podrška EU Ukrajini ostaće nepokolebljiva - napisao je na Tviteru Mišel sa sastanaka Generalne skupštine UN u Njujorku.

12.30 - Peskov: Odluka o mobilizaciji uslovljena je promenom situacije u Ukrajini

Profimedia
Dmitrij Peskov

Odluka o izvođenju delimične mobilizacije doneta je zbog toga što se Rusija u Ukrajini suočava sa vojnim potencijalom NATO-a i drugih neprijateljskih zemalja, izjavio je na brifingu portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- O načinu na koji su se promenili uslovi tokom specijalne vojne operacije pričao je u svom obraćanju predsednik Vladimir Putin. Upravo je predsednik Putin pričao o tome da se faktički suočavamo sa vojnim potencijalom NATO-a i drugih neprijateljskih zemalja - rekao je Peskov odgovarajući na pitanje čime je uslovljena odluka o mobilizaciji.

Na brifingu je traženo od Peskova da prokomentariše reči predsednika o napadima na rusku teritoriju od strane Ukrajine i pitali ga o kakvim se konkretno napadima radi.

- Reč je o granatiranjima, o kojima je bilo reči nekoliko dana ranije i tako dalje - Belgorodska oblast, Kurska i druge. Te činjenice su dobro poznate. Tamo rade naši islednici - odgovorio je portparol Kremlja.

12.08 - Šojgu naredio da se počne sa mobilizacijom

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je da se počne sa realizacijom ukaza predsednika Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji.

Profimedia
Sergej Šojgu

11.20 - "Ne može biti pregovora, moguća je jedino kapitulacija"

Pregovori sa Ukrajinom postaće nemogući nakon ulaska Donbasa u sastav Rusije, rekao je novinarima u sredu Leonid Slucki, šef komiteta Državne dume za međunarodne poslove.

- Ne može biti govora o pregovorima, nažalost. Zapad i njihova hunta u Kijevu saopštili su da nisu spremni za pregovore, a jedini razvoj događaja može biti kapitulacija - rekao je on.

11.11 - "Režim Zelenskog biće uništen"

Posle referenduma o ulasku Donbasa i oslobođenih teritorija u sastav Ruske Federacije, režim Zelenskog će biti uništen, rekao je novinarima Sergej Mironov, lider frakcije "Pravedna Rusija – Za istinu".

- Podržavamo odluku našeg predsednika. Već sam govorio da bi u bliskoj budućnosti specijalna vojna operacija mogla da preraste u protivterorističku operaciju. A posle referenduma o ulasku oslobođenih teritorija u sastav Rusije, sve će biti tako, sa svim posledicama koje proizilaze iz toga. Režim Zelenskog mora i biće uništen - rekao je on.

 

9.57 - Ponovo napadnuta nuklearka Zaporožje

Printscreen/Youtube/Al Jazeera English
 

Zaporoška nuklearna elektrana bila je meta napada ukrajinske vojske, oštećeni su dalekovodi i oprema jednog energetskog bloka, saopštile su vlasti Zaporoške oblasti.

9.32 - Nemačka: Mobilizacija u Rusiji dalja eskalacija sukoba

Delimična mobilizacija rezervista koju je naredila Rusija, dalja je eskalacija sukoba u Ukrajini, na koju nemačka vlada razmatra svoj odgovor, izjavio je danas nemački vicekancelar Robert Habek.

On je rekao da je to "još jedan loš i pogrešan korak Rusije, o čemu ćemo, naravno, politički razgovarati i konsultovati se o tome kako da odgovorimo", prenosi Rojters.

Profimedia
Robert Habek

9.23 - Putin podržao referendume u četiri ukrajinske oblasti

Predsednik Rusije Vladimir Putin podržao je danas najavljene referendume u četiri ukrajinske oblasti i optužio zapadne zemlje da nisu bile zadovoljne mirnim rešenjem za ukrajinski sukob i da je zato Kijevu naređeno da prekine pregovore.

Putin je u televizijskom obraćanju javnosti rekao da će Moskva podržati odluku koju na referendumima budu doneli građani Donbasa, Zaporoške i Hersonske oblasti.

- Podržaćemo odluku o budućnosti, koju će doneti većina građana Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti - rekao je Putin.

On je naglasio da će Rusija učiniti sve što je u njenoj moći kako bi se osigurala bezbednost referenduma, prenosi TASS.

8.55 - Zaporoška oblast prekida odnose sa Ukrajinom

Zaporoška oblast potpuno prekida odnose sa Ukrajinom kao svojim sastavnim delom i nikada se više sa njom neće poistovetiti, izjavio je Vladimir Rogov, predsednik pokreta „Mi smo sa Rusijom“, član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti.

- Zaporošku oblast više ništa ne povezuje sa današnjom Ukrajinom kojom vladaju ekstremisti i teroristi. Zaporoška oblast prekida sve odnose sa Ukrajinom kao svojim sastavnim delom i nikada se više neće poistovetiti sa njom. Ukrajinski period u istoriji Zaporoške oblasti je prošlost - rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, Zaporoška oblast je na sigurnom putu povratka Rusiji i neće sa njega skrenuti.

8.40 - Oglasio se i Šojgu - možemo da pozovemo 300.000 rezervista

Russian Defense Ministry Press Service via AP
Sergej Šojgu

Nakon njega govorio je i ministar odbrane Sergej Šojgu.

Poručio je da Rusija može da pozove 300.000 rezervista.

Rusija ima ogromne mobilizacione resurse i biće iskorišćeno samo 1 posto tih resursa, rekao je Šojgu.

Mi ne ratujemo samo sa Ukrajinom, već sa celim kolektivnim Zapadom, rekao je on i dodao da Zapad isporučuje ogromnu količinu oružja Ukrajini koje se koristi za napade na civilno stanovništvo.

Oko 200 civilnih satelita, svi sateliti NATO-a, rade u interesu Ukrajine, dodao je Šojgu.

Šojgu je izjavio da je Ukrajina već izgubila pola vojske - više od 100.000 ljudi - 61.207 poginulih, 49.368 ranjenih. Gubici Rusije tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini iznose 5.937 ljudi.

8.20 - Putin održao govor, najavio delimičnu mobilizaciju u Rusiji

Tanjug/Russian Presidential Press Service via AP)
 

 Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je danas u obraćanju naciji da je potpisao ukaz o delimičnoj mobilizaciji, koji stupa odmah na snagu, i da će parlament biti obavešten o merama potrebnim za njeno sprovođenje.

7.58 - Kadirov: Ruske snage počeće da primenjuju novu taktiku

Predsednik ruske severnokavkaske Republike Čečenije, Ramzan Kadirov, izjavio je da će ruske snage početi da primenjuju novu taktiku u ratu protiv Ukrajine.

Kadirov je napisao na svom nalogu na Telegramu da se Rusija više neće baviti ukrajinskim nacistima, prenosi TASS.

O svim detaljima sam razgovarao s Magomedom Daudovim, načelnikom Operativnog štaba Republike Čečenije za sprovođenje operacije, naveo je sinoć Kadirov. Prema njegovim rečima, neprijatelj će se uskoro suočiti sa najtežim posledicama novog ruskog plana za rat u Ukrajini.

Profimedia
 

7.40 - Zelenski: Cilj Ukrajine nepromenjen uprkos najavama iz Rusije

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski poručio je da stav i ciljevi Kijeva ostaju nepromenjeni, uprkos najavama o predstojećim referendumima u samoproglašenim Narodnim Republikama Donjeck i Lugansk (DNR i LNR), kao i oblastima Herson i Zaporožje, prenosi TASS.

- Stav Ukrajine nije se promenio zbog ''neke buke'' iz Rusije, a naši partneri nas u tome u potpunosti podržavaju - izjavio je Zelenski u video-obraćanju. On je rekao da su ukrajinski "stavovi jasno definisani i dobro poznati" i da je to ono što treba da bude u fokusu.

Zelenski je pozvao i na "veću podršku oružanim snagama Ukrajine, obaveštajnim službama, snagama specijalnih operacija, Službi bezbednosti Ukrajine, Nacionalnoj gardi, policiji, graničarima, svima koji postepeno vraćaju teritorijalni integritet Ukrajini".

On je naglasio da u tome nailazi na razumevanje ne samo saveznika, već i onih država koje su pokušale da se drže podalje od sukoba koji se vodi u Ukrajini.

7.30 - Putin se obraća javnosti u 8 sati, Šojgu u 8.30

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratiće se javnosti danas u osam časova.

Potom će se u 08.30 časova javnosti obratiti i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, prenosi Sputnjik.

Obraćanje Putina i Šojgua uslediće nakon što su samoproglašene Luganska Narodna Republika, Donjecka Narodna Republika, Hersonska i Zaporoška oblast, najavile da će od 23. do 27. septembra biti odžani referendumi za ulazak u sastav Rusije, podseća Sputnjik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike