Poznat datum referenduma u Donbasu i Hersonu: Putin naredio veću proizvodnju oružja! EU uvodi nove sankcije Rusiji? (FOTO/VIDEO)

20.09.2022

20:40

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Poznat datum referenduma u Donbasu i Hersonu: Putin naredio veću proizvodnju oružja! EU uvodi nove sankcije Rusiji? (FOTO/VIDEO)
ukrajina-blog - Copyright AP Photo/Leo Correa/Andrew Kravchenko/Kostiantyn Liberov/Kostiantyn Liberov

Sukob u Ukrajini je ušao u 209. dan. Ukrajinske snage nastavile su kontraofanzivu na severoistoku Ukrajine.

Najžešći sukobi su u oblasti Zaporožja i Nikolajeva.

Predsednik Vladimir Zelenski navodi da su oslobodili Izjum, Balakleju, Kupjansk i Harkovsku oblast. Baltičke zemlje i Poljska zabranile ulazak ruskim državljanima.

Šta znamo do sada?

U  toku je 2089. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Putin poručio da je misija Rusije da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Misija IAEA u Zaporožju

- Velike borbe i provokacije u okolini nuklearke Zaporožje

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- EU razmatra da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

 

22.36 - Kadirov. Prelazi se na novu taktiku pri specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini 

Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da se prelazi na novu taktiku specijalne vojne operacije u Ukrajini.

- Gotovo. Prelazimo na novu taktiku specijalne operacije protiv ukronacista. Nećemo se više gnjaviti s njima… Protivnik će se uskoro suočiti sa najtežim posledicama novog plana odmazde. Sve naše dosadašnje akcije sada će im izgledati kao dečja igra. Banderovci, ostalo vam je malo vremena za odmor, biće veoma, veoma loše - napisao je Kadirov na Telegramu.

22.10 - Trenutna vojna situacija u Ukrajini

Pogledajte na mapi gde se odvijaju sukobi, koji gradovi su mete granatiranja i kako napreduju oružane snage, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, DNR i LNR

 

 

21.59 - Ukrajinski izviđačko-udarni dron oboren je na prilazu Melitopolju

Ukrajinski izviđačko-udarni dron oboren je na prilazu Melitopolju, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, aktiviran je protivvazdušni sistem Ruske garde.

21.26 - EU uvodi nove sankcije Rusiji?

Evropska unija bi mogla da uvede nove sankcije protiv Rusije ukoliko se održe referendumi, saopštio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Borelj je dodao da ne priznaje rezultate referenduma u ​​ DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

- EU najoštrije osuđuje planirane nelegalne ‘referendume’ koji su usmereni protiv legitimnih i demokratski izabranih ukrajinskih vlasti, narušavaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i predstavljaju grubo kršenje međunarodnog prava. Rezultat takvih dejstava biće nevažeći, neće dobiti priznanje od EU i država-članica - rekao je šef evropske diplomatije.

21.03 - Makron: Spreman sam da nastavim dijalog sa Rusijom u cilju obnavljanja mira

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je tokom 77. sednice Genralne skupštine UN da je spreman da nastavi dijalog sa Rusijom u cilju obnavljanja mira.

Takođe je pozvao da se ne dozvoli nova podela sveta na suprotstavljene blokove i saveze.

Profimedia
 

20.11 - NATO, Pentagon, Pariz i Berlin se oglasili povodom najavljenih referenduma o pridruživanju Rusiji

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će Alijansa smatrati „nelegitimnim“ predstojeće referendume o pridruživanju Rusiji, te da međunarodna zajednica treba da ih osudi. Istovremeno, Berlin i Vašington poručuju da neće priznati rezultate referenduma.

- Ovo je dalja eskalacija… Međunarodna zajednica treba da osudi ovo nedopustivo kršenje međunarodnog prava i da poveća podršku Ukrajini - navodi se u saopštenju Stoltenberga.

19.15 - Oslobođena teritorija Zaporoške oblasti će nakon referenduma proglasiti nezavisnost

Oslobođena teritorija Zaporoške oblasti će nakon referenduma proglasiti nezavisnost u postojećim administrativnim granicama, izjavio je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov za emisiju "Solovjov uživo“.

On je dodao da je trenutno oslobođeno 73 odsto Zaporoške oblasti. Međutim, glavni grad i regionalni centar – Zaporožje – na desnoj obali Dnjepra ostaje pod kontrolom ukrajinskih vlasti.

Tanjug/AP Photo, File
 

18.39 - Erdogan smatra da je neophodno naći razumno diplomatsko rešenje za izlazak iz ukrajinske krize

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan smatra da je neophodno naći razumno diplomatsko rešenje za izlazak iz ukrajinske krize.

- Važno je zajednički naći razumno, pravedno i održivo diplomatsko rešenje koje će omogućiti Rusiji i Ukrajini da dostojanstveno izađu iz krize - rekao je on u obraćanju svetskim liderima na zasedanju Generalne skupštine UN.

Pozvao je međunarodne organizacije i sve zemlje da iskreno podrže napore Turske u cilju uspostavljanja održivog mira u Ukrajini.

On je pre govora u UN telefonom razgovarao sa ukrajinsim liderom Vladimirom Zelenskim.

18.31 - Ukrajinske trupe raketirale su Kahovsku hidroelektranu

Ukrajinske trupe raketirale su Kahovsku hidroelektranu, ruski PVO sistemi oborili su osam ciljeva u vazduhu, saopštila je uprava Kahovskog okruga.

18.26 - Ukrajinska vojska izvela je napad na Zaporošku nuklearnu elektranu

Ukrajinska vojska izvela je napad na Zaporošku nuklearnu elektranu i oštetila sistem za hlađenje, navode lokalne vlasti.

 

 

Napad je izvršen ekplozivnim fragmentacionim granatama.

17.41 - Šolc: Imitacija referenduma na istoku Ukrajine neće biti priznata

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da Berlin neće priznati rezultate referenduma na istoku Ukrajine.

- Rusija je dužna da povuče svoje snage. Ukrajina ima pravo da brani celovitost, suverenitet svoje zemlje. Mi u tome podržavamo Ukrajinu. S tim u vezi, potpuno je jasno da ta imitacija referenduma ne može biti priznata - rekao je Šolc na marginama zasedanja Generalne skupštine UN.

17.03 - Evo šta će biti sa dobrovoljcima DNR i LNR nakon referenduma

Dobrovoljci Donjecke i Luganske Narodne Republike će nakon ulaska republika u sastav Rusije preći u status vojnika Oružanih snaga Rusije, saopštio je predsedavajući Odbora za odbranu Državne dume Rusije Andrej Kartapolov.

- Vojno ćemo svakako ojačati (situaciju u slučaju da DNR i LNR uđu u sastav Rusije). Ovde ima mnogo komponenata, počev od toga da će ti momci, koji se sada bore u sastavu dobrovoljačkih jedinica Donjecke i Luganske Narodne Republike, postati punopravni vojnici ruske vojske. To značajno menja stvari na više načina“, istakao je Kartapolov.

16.39 - Putin naredio ruskoj industriji veću proizvodnju oružja

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je naredio nadležnima da pojačaju proizvodnju oružja usred borbi u Ukrajini, osudivši napore SAD da očuvaju svoju globalnu dominaciju.

Govoreći dok je primao akreditive od stranih ambasadora u Moskvi, Putin je rekao da se "razvoj multipolarnog sveta suočava sa otporom onih koji pokušavaju da održe hegemoniju u globalnim poslovima i kontrolišu sve - Latinsku Ameriku, Evropu, Aziju i Afriku".

Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

16.16 - Rogov: Referendum u Zaporoskoj oblasti od 23. do 27.septembra

Referendum u Zaporoškoj oblasti trajaće nekoliko dana da bi se izbegle gužve, izjavio je danas za radio stanicu Kosmolskaja pravda član glavnog saveta regionalne administracije te oblasti Vladimir Rogov.

Takođe rekao je da će referendum u toj oblasti biti održan od 23. do 27. septembra.

15.00 - I u Hersonskoj oblasti referendum od 23-27. septembra

Referendumi o ulasku samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike, kao i Hersonske oblasti u sastav Rusije biće održani od 23. do 27. septembra.

- Referendum o ulasku Hersonske oblasti u sastav Ruske Federacije bice održan od 23. do 27. septembra - saopštio je šef vojno-civilne administracije te oblasti Vladimir Saldo.

14.41 - Moskva: Oštrije kazne za dezerterstvo, uništavanje vojne imovine

Donji dom ruskog parlamenta Duma danas je usvojio predlog zakona kojim se pooštravaju kazne za prestupe, kao što su dezerterstvo, uništavanje vojne imovine i nepoštovanje naređenja ukoliko su počinjeni tokom vojne mobilizacije ili borbe.

Predlog zakona je usvojen u trenutku kada se u Rusiji vodi debata o mogućoj opštoj mobilizaciji, što bi moglo da dovede do eskalacije sukoba u Ukrajini.

AP Photo
 

13.57 - Donbas održava referendum

Prvi zamenik predsednika Narodnog veća Luganske Narodne Republike Dmitrij Horošilov izjavio je da će referendum o ponovnom ujedinjenju sa Rusijom biti održan od 23. do 27. septembra.

Cilj je da oblasti Donbasa zvanično postanu deo Rusije, a slične želje navodno postoje i u Hersonskoj oblasti.

11.55 - Zahtev za referendum za pripajanje Hersonske oblasti Rusiji

Javni savet Hersonske oblasti u Ukrajini uputio je predsedniku regionalne vojno-civilne administracije Vladimiru Saldu zahtev za održavanje referenduma za hitno pripajanje Rusiji, saopštio je danas predsedavajući saveta Vladimir Ovčarenko.

Svi članovi saveta su podržali zahtev za održavanje referenduma.

11.13 - Ruska flota premestila podmornice iz Sevastopolja

Ruska flota na Crnom moru premestila je pojedine podmornice iz luke Sevastopolj na Krimu u Novorosijsk u Krasnodaru na jugu Rusije, saopštila je danas britanska vojska.

Podmornice su verovatno premeštene, jer su se povećali bezbednosni rizici u tom području pošto je ojačala moć ukrajinske vojske, napisano je u nalogu britanskog ministarstva odbrane na Tviteru.

10.56 - Pušilin: Referendumom se osigurava bezbednost civila u DNR

Referendum o pridruživanju Rusiji je politički potez koji će pomoći da se osigura bezbednost naroda Donbasa, izjavio je danas lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

- Mislim da su ljudi ovde dugo čekali referendum i verovatno će to biti politički potez koji će pomoći da se osigura bezbednost civila - rekao je.

AP photo
 

10.19 - Tras za povećanje vojne pomoći Ukrajini

Britanska premijerka Liz Tras rekla je danas u Njujorku, gde će učestvovati na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, da će pomoć Britanije Ukrajini u oružju iduće godine iznositi 2,6 milijardi dolara i da će biti udvostručena u odnosu na ovogodišnju pomoć.

Britanija će nastaviti da pomaže Ukrajini, jer je sigurnost te zemlje i naša sigurnost, naglasila je Tras.

9.28 - Peskov: U ovom trenutku nema izgleda za diplomatsko rešenje

U ovom trenutku nema izgleda za političko- diplomatsko rešenje situacije u Ukrajini, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- U ovom trenutku takvi izgledi se ne vide - rekao je Peskov govoreći o mogućnostima rešavanja situacije u Ukrajini političko-diplomatskim putem.

Profimedia
 

9.00 - Erdogan: Rusija spremna da okonča sukob što pre

Sve što želimo je da se sukob u Ukrajini, u kome ima mnogo žrtava i u kome ne može da ima pobednika, završi mirom, a ruski stav "da želi da okonča sve što pre" je veoma važan, poručio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan, koji je doputovao u Njujork na Generalnu skupštinu UN, rekao je za američku televizijsku mrežu PBS da se u Uzbekistanu nedavno sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i da je sa njim vodio veoma opsežne razgovore.

"I on mi je zapravo pokazao da je voljan da ovo okonča što je pre moguće. To je bio moj utisak, jer je način na koji se stvari trenutno odvijaju prilično problematičan", izjavio je turski predsednik.

Prema Erdoganu, Turska vodi uravnoteženu politiku između Kijeva i Moskve, otkako je Rusija započela vojnu operaciju protiv Ukrajine u februaru, i podržava da se saslušaju obe strane.

On je saopštio i da postoji dogovor između zaraćenih strana razmeni 200 zarobljenika, i po njemu, time će biti napravljen značajan korak napred.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

8.30 - Nove tvrdnje Ukrajine: Napadi ruskih snaga na Bahmut i Seversk

Ruske snage izvele su noćas vazdušni napad na višespratnicu u Bahmutu, u Donjeckoj oblasti, a srušila su se tri ulaza zgrade, saopštio je načelnik Donjecke oblasne vojne uprave Pavel Kirilenko.

Naveo je da je moguće da su pod ruševinama dve osobe i da su spasioci na terenu, prenosi Unian.

Kirilenko je dodao da su ruske snage nastavile paljbu u pravcu Donjecka i Gorlovke, prenosi Unian.

U granatiranju Severska uništene su najmanje dve privatne kuće, a još nema informacije o povređenima, rekao je Kirilenko.

Prema njegovim rečima, ruske snage su noćas i jutros granatirale Avdijivku, a prema preliminarnim informacijama nema povređenih.

7.50 - Ukrajina: Rusija u ponedeljak izvela 81 napad 

AP Photo
 


Ruske snage su u ponedeljak izvele 81 napad na objekte na teritoriji Ukrajine, saopštio je jutros generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

U napadima je oštećena infrastruktura u više od 33 naselja, prenosi Interfaks Ukrajina.

Navodi se da je infastruktura oštećena, između ostalog, u Slavgorodu, Kramatorsku, Bahmutu, Majorsku, Soledaru, Novopolju, Zaporožju, Nikolajevu i Belogorsku.

Ruske snage izvodile su granatiranje na pravcu Severska, Kramatorska i Bahmuta, dodaje ukrajinski generalštab.
 

7.30 - Kijev: Granatiran Nikopoljski okrug

Ruske snage tokom noći ispalile su više od 100 granata na Nikopoljski okrug, saopštio je na svom Telegram kanalu načelnik oblasti Dnjepropetrovska Valentin Rezničenko.

Nema informacija o eventualno povređenim osobama, prenose ukrajinski mediji.

7.20 - NR, DNR i Hersonska oblast traže referendum o ulasku u Rusiju

Samoproglašene Luganska i Donjecka Narodna republika (LNR,DNR) i Hersonska oblast, na jugu Ukrajine, zatrazile su hitne referendume o ulasku u sastav Rusije, prenose ruski mediji.

Javne komore LNR i DNR obratile su se liderima tih samoproglašenih republika Leonidu Pasečniku i Denisu Pušilinu sa inicijativom da hitno budu održani referendumi o ulasku LNR i DNR u sastav Rusije, navodi RIA Novosti.

Istovremeno je zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov izjavio da stanovnici žele da što pre sprovedu referendum, dodajući da građani žele garancije o ulasku tog regiona u sastav Rusije.

Predsedavajući Javne komore DNR Aleksandar Kofman izjavio je da je vreme je da se "izbriše nepostojeća granica između naših država".

Prema njegovim rečima, između Ukrajine i DNR treba da bude "ruska granica".

Šef Javne komore LNR Aleksej Karjakin ocenio je da će ulazak u sastav Rusije biti ne samo pobeda istorijske pravde, nego će i osigurati bezbednost LNR.

Dodao je da stanovništvo LNR veruje da će posle referenduma nastupiti stabilnost.

Sredinom februara samoproglašene LNR i DNR zatražile su od Rusije da prizna njihovu nezavisnost, a predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara potpisao ukaze o tome.

Želju da uđu u sastav Rusije izrazile su i Hersonska i Zaporoška oblast, koje su pod kontrolom ruskih snaga.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike