Šolc: Mobilizacija je znak da Rusija nije zadovoljna kako protiče napad na Ukrajinu

21.09.2022

12:36

0

Nemački političari oštro negodovali

Šolc: Mobilizacija je znak da Rusija nije zadovoljna kako protiče napad na Ukrajinu
šolc - Copyright AP Photo/Petr David Josek

Nemački kancelar Olaf Šolc reagovao je danas povodom naredbe ruskog predsednika Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji u toj zemlji rekavši da je to znak da je napad Rusije na Ukrajinu neuspešan.

- Ovaj potez jedino može da se protumači kao reakcija na to da ruski napad na Ukrajinu ne protiče kako to očekuje Moskva - rekao je nemački kancelar u saopštenju, koje je preneo jedan od njegovih portparola.

Kako se navodi u saopštenju, Rusija je prisiljena da pregrupiše svoje snage u okupiranim područjima na severoistoku, što predstavlja dokaz o uspehu Ukrajine.

- Ovo je jasan pokazatelj da je Ukrajina uspešna kad je u pitanju odbrana vlastitog integriteta i suvereniteta i to, između ostalog, i zbog ogromne pomoći mnogih zemalja, posebno Nemačke - poručio je nemački kancelar.

Photo/Markus Schreiber
 

O planovima ruskog predsednika da se idućih dana održe referendumi u oblastima u Ukrajini koje su pod kontrolom proruskih snaga o pridruživanju Rusiji, Šolcov portparol je rekao da "sramotni referendumi" nikada neće biti priznati.

Ostali nemački političari takođe su danas sa zabrinutošću komentarisali najavu Putina o delimičnoj mobilizaciji.

Nemački vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek rekao je kako Putin ide u smeru eskalacije.

- Radi se o daljnjoj eskalaciji napadačkog rata Rusije protiv Ukrajine. Ovo je loš potez koji najoštrije osuđujemo - kazao je Habek.

Najavio je da će nemačka vlada raspravljati o novonastaloj situaciji i eventualnim merama.

Predsednica odbrambenog odbora Bundestaga i članica vladajuće Liberalno-demokratske stranke, Mari-Agnes Štrak-Cimerman je rekla kako se ne sme dopustiti da Putinova najava "proširi nervozu".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike