Bajden preklinje Putina da ne koristi nuklearno oružje: Iz Kremlja stigao brutalan odgovor

18.09.2022

14:31 >> 14:32

0

Autor: 24sedam

Američki predsednik Džo Bajden je u intervjuu za Si-Bi-Es pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da nikada ne koristi taktičko nuklearno ili hemijsko oružje

Bajden preklinje Putina da ne koristi nuklearno oružje: Iz Kremlja stigao brutalan odgovor
Vladimir Putin i Džo Bajden - Copyright AP Photo/Patrick Semansky

Američki predsednik Džo Bajden je u intervjuu za Si-Bi-Es pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da nikada ne koristi taktičko nuklearno ili hemijsko oružje da povrati izgubljene teritorije u Ukrajini, piše Slobodna Dalmacija. Usledio je odgovor Kremlja.

Upitan za mogućnosti da Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, portparol Kremlja Dmitrij Peskov, kako prenosi RIA Novosti, kratko je odgovorio: „Pročitajte doktrinu, tamo je sve napisano".

Na pitanje Skota Pelija šta bi rekao predsedniku Ruske Federacije da razmišlja o upotrebi takvog oružja, Bajden je odgovorio:

AP Photo/Evan Vucci
 

- Nemoj! Nemoj! Nemoj! To bi promenilo rat kao ništa pre, kao ništa od Drugog svetskog rata!

Posle gubitaka na istoku Ukrajine, Putin je sateran u ćošak i pod pritiskom domaćih jastrebova koji zahtevaju da Rusija povrati inicijativu u ratu. On je ove nedelje upozorio da bi Moskva mogla da uzvrati snažnijom ako njene snage budu pod dodatnim pritiskom, što je izazvalo zabrinutost na Zapadu da bi mogla da pribegne nekonvencionalnim sredstvima kao što je nuklearno ili hemijsko oružje.

Vladimir Putin i njegovi visoki zvaničnici od početka rata u Ukrajini više su puta zapretili Zapadu odmazdom nuklearnim oružjem. Govorili su da će se Zapad, ako nastavi da pomaže Ukrajini, suočiti s “posledicama na kakve nikada u svojoj istoriji nisu naišli“. Zapad je nastavio da pomaže, a Rusija nastavila da preti “nepredvidivim posledicama”, no dalje od toga niko se nije usudio ići.

Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
 

Peskov je rekao i da Rusija i Kina ne pretenduju da vladaju svetom, ali da druge zemlje imaju takve tendencije, prenela je RIA Novosti.

- Jačajući bilateralne odnose, Rusija i Kina ne pretenduju da vladaju celim svetom. Znamo da druge zemlje imaju takvu tendenciju - rekao je Peskov u intervjuu za kanal "Rusija 1".

Šta kaže ruska nuklearna doktrina?

Prema ruskoj nuklearnoj doktrini, kako piše "Jutarnji list", Moskva zadržava pravo da koristi nuklearnu bombu samo „kao odgovor na upotrebu nuklearnog i drugog oružja za masovno uništenje protiv Rusije ili njenih saveznika“, kao i „kao odgovor na konvencionalni napad koji preti samo postojanju Rusije kao suverene države“. Poslednje ažuriranje doktrine, napravljeno 2020. godine, razjasnilo je još dva scenarija moguće upotrebe nuklearnog oružja: u slučaju dobijanja „verodostojnih informacija o lansiranju balističkih raketa“ usmerenih na teritoriju Rusije ili njenih saveznika, ili napad „na kritičnu infrastrukturu koja kontroliše nuklearno oružje“.

Profimedia
 

Diskusije o potencijalnom izbijanju nuklearnog rata ponovo su ažurirale projekcije takvog sukoba koje su razvili istraživači sa Univerziteta Prinston u okviru Programa nauke i globalne bezbednosti još 2017. Nazvali su to "plan A". Simulacija koju su napravili stručnjaci na osnovu niza parametara pokazuje kako bi se mogao razviti scenario globalnog horora koji bi za samo nekoliko sati zbrisao desetine miliona ljudi sa lica zemlje.

- Ono u čemu živimo je najozbiljnija kriza sa potencijalnom nuklearnom dimenzijom koja uključuje Rusiju i SAD/NATO od kraja Hladnog rata - rekao je Aleks Glejzer, jedan od kreatora Plana A, za Njuzvik.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike