Neverovatan fenomen kod Majorke: Pored ostrva protutnjala četiri vodena tornada! (VIDEO)

17.09.2022

20:45 >> 21:06

0

Autor: 24sedam

Ove opasne lepotIce su rezultat nestabilne atmosfere izazvane kontaktom hladnijeg vazduha sa toplijom morskom površinom

Neverovatan fenomen kod Majorke: Pored ostrva protutnjala četiri vodena tornada! (VIDEO)
Tornado - Copyright Twitter

Oluje koje su pogodile različite delove ostrva Majorka stvorile su četiri impresivna vodena tornada koji su se pojavili za samo pet minuta ispred Santanija. Internet je bio preplavljen fotografijama i video zapisima ovog neverovatnog fenomena.

Tokom meteorološke jeseni dani se ubrzano skraćuju, a temperature su u proseku sve niže. A ako se leti uglavnom oluje dešavaju nad kopnom, u jesen se glavna olujna aktivnost kreće preko mora, u poređenju sa kopnom, to duže održava temperaturu visokom. U ovom delu godine uobičajeni su vodeni perjanici, koji nastaju kada hladni vetrovi duvaju preko tople morske površine.

U petak su se kod obala Majorke mogle posmatrati čak četiri takve zadivljujuće pojave. Nastali su za samo pet minuta.

 

 

Ove opasne lepotIce su rezultat nestabilne atmosfere izazvane kontaktom hladnijeg vazduha sa toplijom morskom površinom. Zbog isparavanja, vazdušni pritisak na malom prostoru može toliko pasti da se pojavi vrtlog. Ovaj vrtlog deluje kao neka vrsta usisivača, koji usisava morske kapljice i podiže ih prema oblaku. U početku je vrtlog još nevidljiv, ali kada upije dovoljne količine vlage, poprima karakterističan oblik levka. Pijuckanjem morskih kapi tromb jača, objašnjava slovenački prognostičar Rok Nosan.

Vodeni tornadi se najčešće javljaju u grupama i podsećaju na kopnena tornada, osim što su njihovi vetrovi manje destruktivni. Brzina vetra u njemu dostiže od nekoliko desetina do stotinak kilometara na sat, što zadaje probleme posebno plovilima na moru, a pri kontaktu sa kopnom perjanica obično oslabi nakon minut-dva. Ipak, može prouzrokovati određenu štetu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike