Kralj Čarls na kraju turneje po zemlji posetio Vels: Pomenuo i spornu titulu koju je preneo na princa Vilijama (VIDEO/FOTO)

16.09.2022

12:42

0

Prvo je prisustvovao službi u čast preminule kraljice, da bi potom odišao u velški parlament

Kralj Čarls na kraju turneje po zemlji posetio Vels: Pomenuo i spornu titulu koju je preneo na princa Vilijama (VIDEO/FOTO)
AP22259430967943 - Copyright AP Photo/Frank Augstein, Pool

Britanski kralj Čarls III stigao je danas helikopterom u Vels, poslednju destinaciju u svojoj turneji po zemlji.

Po dolasku u Kardif on je pozdravio okupljene, nakon čega je produžio na misu u Katedrali Landaf, na kojoj su, pored njega bili i njegova supruga Kamila i premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Liz Tras.

 

 

Tamo su prisustvovali službi molitve i razmišljanja o životu kraljice Elizabete II, koja je preminula 8. septembra, a kojoj je nadbiskup Velsa Endru Džon odao je posebnu poštu.

- Njeno pokojno veličanstvo takođe je bila velika figura na svetskoj sceni, oličavala je stabilnost i kontinuitet, ali više od toga, vrednosti koje dele narodi i kulture. Primila je bezbroj šefova država, kao i bezbroj premijera. Njena nepokolebljiva pouzdanost, kao i njeno gostoprimstvo, podstakli su prijateljstvo i poverenje - kazao je on.

Nakon službe u Katedrali Landaf, kralj i kraljica supruga pozdravili su se sa okupljenima ispred nje.

 

 

Zatim su se putili u Sened, velški parlament, gde ih je dočekao premijer Velsa Mark Drejkford koji mu je izrazio saučešće zbog smrti majke.

Drejkford je rekao da su se mnoga sećanja koja dele članovi Seneda fokusirala na kraljičine mnoge posete parlamentu i njihove susrete i razgovore sa njom.

Postoje „istorijska razmišljanja“ o mnogim promenama koje je Vels pretrpeo u poslednjih 70 godina i „ustavna razmišljanja o posvećenosti koju je kraljica pokazala demokratskim institucijama Velsa i mestu Velsa u decentralizovanom Ujedinjenom Kraljevstvu“, kazao je Drejkford.

AP Photo/Frank Augstein, Pool
Kralj Čarls III i kraljica supruga Kamila

- Ali isto toliko je bilo ljudskih priča, prožetih onim oštrim osećajem interesovanja koje je kraljica uvek pokazivala za ljude sa kojima se susretala i za sve one stvari koje u našem slučaju čine Vels onim što jeste u 21. veku. Znamo, jer smo to videli ovde pre manje od godinu dana - rekao je Drejkford.

Posle tog govora kralj Čarls III obratio se na velškom, izražavajući zahvalnost za izrečeno saučešće.

 

 

- Za sve godine njene vladavine Vels nije mogao biti bliže srcu moje majke - istakao je on.

Nastavljajući da izražava svoju zahvalnost i na engleskom i na velškom, kazao je da preuzima svoje nove dužnosti sa zahvalnošću pošto je imao privilegiju da služi kao princ od Velsa.

Dodao je da je ovu važnu titulu preneo na svog sina, čiju ljubav prema Velsu povećavaju „sve godine koje je proveo ovde“.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike