Dok je trajala misa za kraljicu Elizabetu, kralj Čarls je već "delio" otkaze: "Svi su besni na njega"

14.09.2022

17:00

0

Autor: 24sedam

Nekoliko desetina zaposlenih u Klarens hausu, uključujući i neke koji su tamo radili decenijama, otpušteno je uz objašnjenje da su postali „višak”

Dok je trajala misa za kraljicu Elizabetu, kralj Čarls je već  "delio" otkaze: "Svi su besni na njega"
Tan2022-9-9_155425373_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Poslednjih dana zaposleni u Klarens hausu, rezidenciji novog britanskog kralja Čarlsa III, danonoćno rade kako bi svom šefu obezbedili prijatan i bezbrižan prelazak na novu funkciju. Ali umesto da podele radost sa njim, stotinak zaposlenih sada strahuje za svoju egzistenciju.

Nekoliko desetina zaposlenih u Klarens hausu, uključujući i neke koji su tamo radili decenijama, otpušteno je uz objašnjenje da su postali „višak”. Lične sekretarice, zaposleni u finansijskim kancelarijama, tim za komunikacije i kućno osoblje samo su neki od radnika koji su u ponedeljak dobili obaveštenje da im je posao ugrožen. Obaveštenje im je stiglo u trenutku kada je u katedrali Sv. Giles u Edinburgu održao misu za kraljicu Elizabetu II, piše Gardijan.

Većina osoblja bila je ubeđena da će, kada se Čarls i Kamila usele u Bakingemsku palatu, jednostavno biti „pridruženi“ novom kraljevskom domu. Njihove nade razbio je ser Klajv Alderton, kraljev pomoćnik, koji im je uručio pismo.

Profimedia
 

- Promena uloge naših direktora značiće i promenu za naše domaćinstvo. Poslovi koji su podržavali lične interese, nekadašnje aktivnosti i domaćinstvo bivšeg princa od Velsa u ovom domaćinstvu više se neće obavljati i domaćinstvo Klarens Housa će biti zatvoreno. Stoga se očekuje da više neće biti potrebe za radnim mestima koja se uglavnom nalaze u Klarens Hausu - navodi se u pismu ser Aldertona.

On je dodao da će određeni zaposleni koji Čarlsu i Kamili pružaju „direktnu, blisku, ličnu podršku i savete” ostati na svojim poslovima. Još nije doneta konačna odluka ko će biti otpušten, jer prvo treba da se završi period konsultacija, koji će početi posle kraljičine državne sahrane. Očekuje se da će otpuštenom osoblju biti ponuđena pomoć u pronalaženju alternativnog zaposlenja unutar i van kraljevskog domaćinstva, kao i "velikodušan" paket otpremnina iznad zakonskog minimuma.

Tanjug/ AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

- Svi su apsolutno besni, uključujući lične sekretare i seniorski tim. Osoblje radi danonoćno od četvrtka da doživi ovaj tretman. Svi su vidno potreseni - rekao je neimenovani izvor za Gardijan.

Još nije potvrđeno da li će kralj i kraljica završiti da žive u Bakingemskoj palati. U ovom trenutku, samo delovi Bakingemske palate su useljivi jer su u toku veliki radovi za koje se očekuje da će trajati godinama. Postoje spekulacije da bi kralj, za kojeg se kaže da ne voli palate, mogao da koristi Bakingemsku palatu za zvanične svrhe kao što su audijencije i banketi, dok bi obližnju Klarens Hausu zadržao kao svoj dom u Londonu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike