Vladimir Putin - Rusija suzdržano odgovara na udare ukrajinske vojske: Zapad neće dočekati raspad Rusije (FOTO/VIDEO)

16.09.2022

20:54 >> 21:44

0

Autor: 24sedam

Pratite ste sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Vladimir Putin - Rusija suzdržano odgovara na udare ukrajinske vojske: Zapad neće dočekati raspad Rusije (FOTO/VIDEO)
Ukrajina Rusija - Copyright Pixabay AP/Andrew Kravchenko Leo Correa, Alastair Grant, file/Russian Defense Ministry Press Service

U toku je 205. dan rata u Ukrajini. Kijev optužuje Moskvu za masovno granatiranje Nikolajeva, dok je Evropska komisija odustala od ograničenja cena ruskog gasa, o čemu se pričalo danima unazad.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tvrdi da su ukrajinske snage ovog meseca do sada oslobodile oko 8.000 kvadratnih kilometara teritorije u Harkovskoj oblasti. Iz ukrajinskih luka isplovilo još pet brodova sa žitaricama. Kremlj tvrdi da će potrebe za gasom zemalja u razvoju nadomestiti pad potražnje evropskih potoršača.

Šta znamo do sada?

U  toku je 205. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Putin poručio da je misija Rusije da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Misija IAEA u Zaporožju

- Velike borbe i provokacije u okolini nuklearke Zaporožje

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- EU razmatra da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.43 - Pelosi:Skupi energenti "mala cena" prema ukrajinskim zrtvama

Predsednica Predstavničkog doma americkog Kongresa Nensi Pelosi izjavila je danas da su skupi energenti koje plaća Evropa "mala cena" u odnosu na žrtve koje podnosi ukrajinski narod zbog rata s Rusijom.

Na sastanku predsednika parlamenata grupe G7 u Berlinu, Pelosi je obećala dalju podršku Ukrajini u borbi protiv Rusije, prenele su agencije.

AP Photo/J. Scott Applewhite, File
 


- Građani Ukrajine se bore za demokratiju u celom svetu. Jasna poruka dana je da je G7 solidarna s Ukrajinom - rekla je Pelosi.

23.01 - Guverner Harkova:Znaci nasilne smrti na 99 odsto tela

Guverner Harkovske oblasti Oleg Sinegubov izjavio je danas da su na 99 odsto tela, koja su ekshumirana danas iz masovne grobnice u Izjumu, pronađeni znaci nasilne smrti.

Sinegubov je na Telegramu naveo da među sahranjenima ima i dece, prenosi Gardijan.

22.49 - Hersonska oblast je u potpunosti pod kontrolom savezničkih snaga

Hersonska oblast je u potpunosti pod kontrolom savezničkih snaga, rekao je Kiril Stremousov, zamenik načelnika administracije Hersonske oblasti.

- Sve je pod kontrolom, Kisiljovka je na istim pozicijama, Davidov Brod je i danas pod kontrolom Ministarstva odbrane Ruske Federacije. Sve teritorije koje su bile juče ili prekjuče, govorimo o Hersonskoj oblasti, nalaze se pod kontrolom ruske vojske - napisao je Stremousov na Telegram kanalu.

Profimedia
 

On je naglasio da izjave ukrajinskih medija nisu tačne.

- Berislavski okrug, Velika Aleksandrovka su na svojim pozicijama. Sutra ćemo dati informaciju o Davidovom Bordu, gde se uništavaju one ukrajinske jedinice koje su prešle na levu obalu Dnjepra - rekao je on.

22.22 - Rusija zabranila ulazak u zemlju grupi od 41 Australijanca

Rusija je zabranila na neodređeno vreme ulazak u zemlju grupi od 41 državljanina Australije, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako je navelo, odluka o zabrani ulaska doneta je kao odgovor na "politički motivisane sankcije ruskim građanima i pravnim subjektima", koje je uvela australijska vlada u okviru "kolektivne rusofobične kampanje Zapada".

Među osobama kojima je zabranjen ulazak u Rusiju su novinari, predstavnici vojno-industrijskog kompleksa i opštinski poslanici, prenosi TAS S.

21.48 - 12 eksplozije u Novoj Kahovki

U Novoj Kahovki, Hersonska oblast, zabeleženo je 12 eksplozija, dejstvuje PVO, saopštila je vojno-civilna administracija regiona.

20.50 - Putin jasan: "Zapad neće dočekati raspad Rusije"

Specijalna operacija u Ukrajini je pokrenuta kako bi se sprečilo da Zapad od te države stvori antirusku enklavu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za štampu nakon završetka samita Šangajske organizacije za saradnju.

- Zapadne zemlje su decenijama gajile ideju o raspadu i Sovjetskog Saveza i istorijske Rusije, njenog jezgra - rekao je Putin.

Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Šef ruske države je skrenuo pažnju na ideju američkog politikologa Zbignjeva Bžežinskog, koji je čak „podelio” celu teritoriju Rusije na određene delove, a zatim promenio stav, "smatrajući da je Rusiju bolje zadržati kao antipod Kini i koristiti je kao oruđe u borbi protiv Kine“.

- Oni to neće dočekati! - poručio je predsednik Ruske Federacije.

19.58 - Ukrajinci pokušavaju ponovo da uđu u Zaoprožje

Ukrajinski diverzanti nastavljaju bezuspešno da pređu liniju fronta u Zaporoškoj oblasti, rekao je član Glavnog saveta administracije regiona Vladimir Rogov "Ruskom radiju".

 

 

 

19.19 - Zelenski u Generalnoj skupštini UN

Vladimir Zelenski će se obratiti Generalnoj skupštini UN.

18.11 - MO Rusije: Ukrajinski gubici za jedan dan

Neprijateljski gubici su iznosili više od 400 ubijenih i ranjenih militanata, preko 20 komada opreme. Uništeno je i više od 3.000 municije za raketnu i topovsku artiljeriju.

17.22 - Putin: Rusija suzdržano odgovara na udare VSU

Rusija je za sada uzdržano odgovorila na ukrajinske udare na infrastrukturu i terorističke napade, rekao je predsednik Vladimir Putin.

- Što se tiče naše suzdržane reakcije, ne bih rekao da je toliko suzdržana, iako smo mi i dalje specijalna vojna operacija, ovo nije neka vrsta još jednog upozorenja, to je ipak specijalna vojna operacija, ali tokom nje, naravno. Vidimo te pokušaje da se izvrše neki teroristički akti, pokušaj da se ošteti naša civilna infrastruktura. Mi zaista na to reagujemo prilično suzdržano, ali za sada - objasnio je on.

Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

16.57 - Moskva uvodi sankcije protiv 41 državljanina Australije

Rusija uvodi sankcije protiv 41 državljanina Australije, kao odgovor na „politički motivisane sankcije koje je Vlada Australije uvela protiv ruskih fizičkih i pravnih lica u okviru rusofobične kampanje kolektivnog Zapada“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

16.33 - U Ukrajini ubijen bračni par koji je pripremao referendum

Zamenik proruske administracije u lučkom gradu Berđansk Oleg Bojko i njegova supruga Ljudmila ubijeni su u garaži u petak uveče, saopštila je danas gradska administracija.

Oleg i Ljudmila su bili zaduženi da vode komisiju koja je pripremala referendum za priključenje tog ukrajinskog regiona Rusiji.

Nema detalja o okolnostima njihovog ubistva, a Rojters navodi da nije mogao da potvrdi izveštaje.

16.06 - Modi rekao Putinu da sada nije vreme za ratovanje

Premijer Indije Narendra Modi rekao je danas ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da sada nije vreme za ratovanje, pošto nestašica hrane, đubriva i goriva, predstavljaju neke od glavnih problema u svetu.

Alexander Nemenov/Pool Photo via AP
Modi i Putin

- Znam samo da današnja era nije era rata i razgovarao sam sa vama o tome telefonom - rekao je Modi Putinu na marginama samita u Uzbekistanu, dodajući da demokratija, diplomatija i dijalog drže svet na okupu, preneo je Rojters.

Putin je odgovorio da razume Modijevu zabrinutost zbog rata u Ukrajini.

- Znam vašu poziciju po pitanju konflikta u Ukrajini i znam za vašu brigu. Želimo da se sve okonča što pre je moguće - odgovorio je Putin.

14.45 - Broj žrtava u raketnom napadu na administraciju Hersonske oblasti porastao je na tri, rekao je Sputnjiku predstavnik hitnih službi grada.

14.40 - Švajcarska ukinula sporazum o viznim olakšicama za Ruse

Vlada Švajcarske odlučila je da u potpunosti suspenduje sporazum o viznim olakšicama za građane Rusije.

Time su švajcarska vizna pravila za Ruse izjednačena sa pravilima Evropske unije.

13.30 - Lajen bi želela da vidi Putina pred međunarodnim sudom

AP Photo/Virginia Mayo
Ursula fon der Lajen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen smatra da je moguće da će predsednik Rusije Vladimir Putin morati da odgovara pred sudom za zločine u Ukrajini.

13.20 - Posle raketiranja Hersona pronađeni delovi Himarsa

Prilikom raščišćavanja ruševina u zgradi administracije u Hersonu pronađeni su elementi municije za višecevni raketni sistem „Himars“ američke proizvodnje, prenosi dopisnik Sputnjika.

13.15 - Broj raketnih napada Kijeva na Lugansku Narodnu Republiku u protekloj sedmici je povećan deset puta, saopštio je predstavnik Narodne milicije LNR.

13.07 - Ukrajinci granatirali obalu u blizini nuklearke Zaporožje

Vlasti Energodara u Zaporoškoj oblasti saopštile su da je ukrajinska vojska počela da granatira obalu u neposrednoj blizini Zaporoške nuklearne elektrane.
„Nacionalisti Oružanih snaga Ukrajine otvorili su artiljerijsku vatru na obalsku liniju u neposrednoj blizini Zaporoške nuklearne elektrane“, navedeno je u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu gradske administracije.

13.06 - LNR: U eksploziji ubijeni generalni tužilac i njegov zamenik

Generalni tužilac samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Sergej Gorenko i njegov zamenik ubijeni su danas u eksploziji bombe u njihovim kancelarijama, saopštili su lokalni zvaničnici i službe za hitne situacije, prenosi Rojters.

- Prema prvim podacima, generalni tužilac LNR Sergej Gorenko podlegao je povredama usled eksplozije u njegovoj kancelariji - izjavio je portparol jedne od hitnih službi Luganska, prenela je agencija Interfaks.

12.08 - Rusija više nije članica Konvencije o ljudskim pravima

Ruska Federacija od danas više nije članica Evropske konvencije o ljudskim pravima, u skladu sa Rezolucijom Saveta Evrope, saopšteno je danas iz Evropskog suda za ljudska prava.

U saopštenju se podseća da je Rezolucija o prestanku članstva Rusije u Savetu Evrope usvojena u Savetu ministara 16. marta.

AP Photo/Olivier Matthys
Savet Evrope

Za rešavanje, kažu, ostaju predstavnike upućene protiv Ruske Federacije u odnosu na radnje ili propuste koji mogu predstavljati povredu Konvencije pod uslovom da su se dogodili do 16. septembra.

12.02 - Zdanje adminstracije Hersonske oblasti koje je gađala ukrajinska vojska nije korišćeno u vojne svrhe, unutra je bio samo civilni personal, saopštile su regionalne vlasti.

12.01 - U granatiranju administracione zgrade Hersonske oblasti povređeni prolaznici

Administracija Hersonske oblasti je saopštila da među članovima gradske vlade nema žrtava ukrajinskog napada i da su u granatiranju ranjeni civili koji su prolazili pored zgrade administracije koju je pogodio projektil.

11.55 - Ukrajina granatirala Vojnu upravu u Hersonu, jedna žrtva

Najmanje jedna osoba je poginula, a druga je povređena u napadu ukrajinskih snaga na centar Hersona na jugu Ukrajine američkim projektilima HIMARS, javlja RIA Novosti.

Zamenica načelnika proruske regionalne administracije Ekaterina Gubareva rekla je da je eksplodiralo najmanje pet raketa, od kojih je jedna pogodila zgradu Vojne uprave.

Profimedia
 

Navela je da je povređena žena zaposlena u Upravi, dok je njen vozač je poginuo.

Prema njenim rečima, u vreme napada u zgrdi je u toku bio sastanak na kojem su učestvovali načelnici gradskih administracija i opštinskih okruga.

Spasioci trenutno raščišćavaju ruševine, vlasti su upozorile stanovnike na mogućnost novog napada.

11.30 - Stremousov: Pet „Himarsa" je uletelo u moj kabinet

Zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov rekao je da su ukrajinske snage pogodile zgradu administracije u delu gde se nalazi njegov kabinet i da je on praktično uništen.

- Oko pet „Himarsa" uletelo je pravo u moj kabinet. Krilo zgrade gde sam se nalazio praktično je uništeno - rekao je Stremousov za TV „Rusija 1“.

On je potvrdio da je u napadu nekoliko osoba ranjeno, a jedna nastradala.

10.45 - Guverner Belgoroda: Ukrajinci napali grad Valujki

Guverner ruske oblasti Belgorod, koja se graniči s Ukrajinom, danas je objavio da je grad Valujki ostao bez struje nakon više eksplozija.

Vjačeslav Gladkov tvrdi da je u eksplozijama ubijen jedan civil, a da su još dva završila u bolnici. Ruski guverner je optužio ukrajinsku vojsku za napad na grad.

Ukrajina još nije komentarisala ove navode. 

10.40 - Ukrajinske snage granatirale centar Hersona, jedna osoba poginula

Najmanje jedna osoba je poginula, a jedna je ranjena tokom ukrajinskog granatiranja centra Hersona, prenosi dopisnik Sputnjika.

Prema njegovim rečima, centar grada je pod udarima ukrajinskih granata, a nekoliko projektila je palo u blizini zdanja gradske administracije.

10.31 - Ursula fon der Lajen: Podrška Ukrajini skupo košta, ali sloboda nema cenu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da podrška Ukrajini skupo košta, ali da je sloboda "neprocenjiva", komentarišući velike cene energenata i inflaciju u Evropi.

Ona je dodala za Rojters da "sankcije EU Rusiji imaju veliki i vidljiv uticaj".

Fon der Lajen je treći put od početka rata boravila u Kijevu, a juče se susrela sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

10.22 - Stoltenberg: Kijev uspešan, ali to nije početak kraja rata

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je ukrajinski kontranapad na ruske trupe bio veoma efikasan, ali je i upozorio da su potrebni "dugoročni napori", pošto on ne označava početak kraja rata, prenosi Rojters.

- Naravno, izuzetno je ohrabrujuće videti da su ukrajinske oružane snage uspele da povrate teritoriju i da napadnu iza ruskih linija - rekao je Stoltenberg za Bi-Bi-Si.

AP Photo/Olivier Matthys
Jens Stoltenberg

09.43 - Granatirani Donjeck i Makejevka

Ukrajinska vojska je granatirala Donjeck i Makejevku, ispalivši za 13 minuta 16 projektila kalibra 152 i 155 milimetara, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih s ratnim zločinima Ukrajine.

09.20 - U Harkovsku oblast stižu vojnici NATO

- Obaveštajna služba Luganske Narodne Republike otkrila je da u deo Harkovske oblasti koji je pod kontrolom Kijeva stižu oficiri NATO-a - izjavio je oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

Prema njegovim rečima, cilj oficira NATO-a je organizovanje saradnje inostranih i ukrajinskih vojnih odreda.

09.05 - Ukrajinske trupe ispalile tri granate na Kijevski okrug Donjecka

Ukrajinske trupe u 8.15 po moskovskom vremenu granatirale su Kijevsku oblast Donjecka, ispalivši tri granate kalibra 152 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (ZCCC).

- Posle 6.00 zabeleženo je granatiranje sa strane VFU (oružane formacije Ukrajine) u pravcu naselja Pervomajskoje - grad Donjeck, Kjevski okrug - navodi se u saopštenju predstavništva u Telegram kanalu.

AP Photo/Alexei Alexandrov
 

Kijevski okrug Donjecka se nalazi u severnom delu grada. 

U tom delu grada, takođe se nalaze i: Trg rudara, Kijevski prospekt, železnička stanica, fudbalski stadion Donbas Arena. Tu se završava i Artemova ulica, glavna arterija u gradu.

08.40 - Strani plaćenici na hersonskom pravcu

U ukrajinskoj vojsci koja se okuplja u hersonskom pravcu nalazi se veliki broj stranih plaćenika, izjavio je predstavnik regionalne administracije Kiril Stremousov.

- Veoma je mnogo stranih plaćenika u redovima ukrajinske vojske, skoncentrisane u hersonskom pravcu. Ima mnogo svedočanstava o prisustvu plaćenika koji govore na engleskom i drugim stranim jezicima - rekao je Stremousov za Sputnjik.

08.30 - U Ukrajini poginuo humanitarac iz Hrvatske

U Ukrajini je poginuo 29-godišnji Zagrepčanin Andro Fabijanić koji je aktivno pomagao ukrajinskim porodicama i borcima, javlja Novi list.

Fabijanić, koji je bio lični trener, poginuo je ovog utorka u eksploziji protivtenkovske mine tokom dostave pomoći.

Vozilo u kojem je Zagrepčanin smrtno stradao prevozilo je sanitarni materijal za ukrajinske borce.

07.20 - SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini od 600 miliona dolara

Olivier Douliery/Pool Photo via AP
Entoni Blinken

Sjedinjene Američke Države uputiće Ukrajini dodatnu vojnu pomoć vrednosti 600 miliona dolara koja uključuje naoružanje, municiju i drugu vojnu opremu, saopštio je danas Stejt department.

Novom, 21. tranšom, ukupna vojna pomoć administracije predsednika Džozefa Bajdena Ukrajini iznosi oko 15,8 milijardi dolara, navodi Stejt department.

- Zajedno s našim saveznicima i partnerima, isporučujemo naoružanje i opremu koje ukrajinske snage koriste toliko efikasno da uspešno nastavljaju svoju kontraofanzivu protiv ruskog napada. Predsednik Bajden je jasno rekao da ćemo pomagati ukrajinskom narodu koliko god bude bilo potrebno - saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

07.15 - APU je ispalila četiri rakete iz HIMARS MLRS na Nižnju Duvanku

Ukrajinski vojnici u 0.15 po moskovskom vremenu gađali su Nižnju Duvanku iz višestrukog raketnog sistema (MLRS) HIMARS. Ispaljene su četiri rakete, navodi se na Telegram kanalu predstavništva LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Profimedia
 

07.00 - Kadirov: Formirana još jedna jedinica specnaza

Šef Čečenije Ramzan Kadirov govorio je o stvaranju još jedne jedinice OMON-a, Ahmat-1, sa 2.000 boraca.

- Da bi Stejt department danas “spavao na iglama”, reći ću vam dve dobre vesti. Prvo: stvorili smo još jednu jedinicu OMON-a, Ahmat-1, sa 2.000 obučenih, ideoloških i do zuba naoružanih boraca koji će zagrejati naciste i NATO plaćenike olovnom kišom. Drugo: nova jedinica još nije granica. Ima više nego dovoljno ljudi koji žele da stave zarobljeni HIMARS u svoje dvorište - napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

Profimedia
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike