Ruski ambasador u SAD: Vašington je direktno umešan u sukob u Ukrajini, ali o porazu Rusije na bojnom polju ne može se govoriti

15.09.2022

17:08

0

Antonov je naveo više činjenica koje govore u prilog tome da Amerika aktivno radi na huškanju Kijeva bez obzira na žrtve

Ruski ambasador u SAD: Vašington je direktno umešan u sukob u Ukrajini, ali o porazu Rusije na bojnom polju ne može se govoriti
AP18201337855254 - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov rekao je u intervjuu u sredu da ima razloga za „duboku zabrinutost“ jer se američka vlada „otvoreno hvali“ da su uspesi Ukrajine na bojnom polju postignuti uz direktnu umešanost Pentagona.

- U tom kontekstu, izjave Vašingtona da SAD nisu strana u sukobu zvuče apsolutno smešno i neosnovano. Činjenice i intervjui bivših i sadašnjih političara i generala govore drugačije - rekao je Antonov za RIA Novosti.

- Video-snimci koji se trenutno prikazuju na zapadnim kanalima jasno pokazuju da se vojnici i oficiri koji tečno govore engleski, mnogi sa izraženim britanskim i američkim akcentom, bore protiv nas - dodao je ruski ambasador.

SAD su učinile sve da Ukrajinu pretvore u deponiju svog zastarelog naoružanja, ali i poligon za testiranje nove opreme NATO, rekao je Antonov, ukazujući na nezasiti apetit američkog vojno-industrijskog kompleksa za profitom.

Po sopstvenom priznanju Pentagona, SAD su poslale Ukrajini „više od 17,2 milijarde dolara bezbednosne pomoći“ od 2014, a još 14,5 milijardi dolara od februara ove godine.

Pokrovitelji Kijeva su „gladni moći i novca“ i nisu zainteresovani za mirna rešenja, rekao je Antonov. Na Zapadu se malo ili uopšte ne govori o pregovorima, samo o slanju više oružja Ukrajini, dodao je on.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Anatolij Antonov

- Njihov glavni cilj je da poraze Rusiju na bilo koji način, a potom da je spreče da igra ključnu ulogu u međunarodnoj areni. I ako je moguće, razbijte je na komade. Oni neće prestati da guraju Ukrajinu u dalje samoubilačke avanture, kao što su "ofanzive" koje su od početka bile osuđene na propast - rekao je Antonov.

Ukrajina tvrdi da je njen nedavni napredak u oblasti Harkova „prekretnica“ u sukobu. U ponedeljak je Njujork tajms izvestio da su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija bile uključene u planiranje operacije, uključujući priznanje šefa politike Pentagona Kolina Kala da je američka vojska „radila neke modele i neke vežbe na stolu“, što je podelila sa Kijevom.

- Trenutna situacija Vašingtona koji huška Kijev protiv nas je neosporna, očigledna činjenica - rekao je Antonov. Ako se Amerikanci slože sa „ludim“ zahtevima Ukrajine za raketama dugog dometa, dodao je, „takav scenario bi značio direktnu umešanost SAD u vojnu konfrontaciju sa Rusijom“.

Russian Defense Ministry Press Service via AP, File
 

Čak i tako, to „neće dovesti do stvarnih promena na frontu“, rekao je Antonov.

- Samo naivni, kratkovidi političari koji slabo poznaju istoriju mogu da govore o pobedi nad Rusijom na bojnom polju - istakao je on.

Ruska misija je da „postavi temelje multipolarnog svetskog poretka" i pošalje američki „svetski poredak zasnovan na pravilima na smetlište istorije“, a moskovske diplomate „ne sumnjaju da ćemo ostvariti pobedu“, zaključio je on.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike