Sramota u Slovačkoj! Sravnjeno sa zemljom groblje ruskih vojnika

15.09.2022

21:33

0

Groblje je svečano otvoreno pre osam godina, 13. septembra 2014. godine, nakon skupih restauratorskih radova koje je finansirala ruska ambasada

Sramota u Slovačkoj! Sravnjeno sa zemljom groblje ruskih vojnika
Ilustracija - Copyright Profimedia

Po nalogu starešine sela Ladomirov, koje se nalazi na istoku Slovačke, sravnjeno je sa zemljom groblje gde su sahranjeni vojnici Ruske carske armije koji su poginuli u Slovačkoj tokom Pravog svetskog rata, rekao je Sputnjiku portparol ruske ambasade u Bratislavi Vitalij Žitnjuk.

- Tokom radne posete ruskog ambasadora u Slovačkoj Igora Bračikova istočnim regiona zemlje 13. septembra otkriveno je da su oskrnavljeni grobovi ruskih heroja koji počivaju u Ladomirovu. Kako se ispostavilo, pre dva meseca grobovi su sravnjeni sa zemljom buldožerom po nalogu seoskog starešine, rekao je Žitnjuk.

Po njegovim rečima, groblje je svečano otvoreno pre osam godina, 13. septembra 2014. godine, nakon skupih restauratorskih radova koje je finansirala ruska ambasada.

- Ambasada snažno osuđuje bogohulan korak koje predstavlja krivično delo u većini civilizovanih zemalja, te poziva slovačku stranu da se striktno pridržava odredbi međuvladinog sporazuma iz 1995. godine o grobovima poginulih vojnika i civilnih žrtava rata. Odgovarajuća nota je poslata slovačkom Ministarstvu spoljnih poslova, rekao je Žitnjuk.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike