Posle više decenija: Kralj Čarls III došao u prvu državnu posetu Severnoj Irskoj kao monarh

13.09.2022

13:31

0

U zamku Hilsborou ispaljen je pozdrav iz 21 puške u čast kraljice, a zastava kraljevskog standarda vijori se tokom kraljeve posete

Posle više decenija: Kralj Čarls III došao u prvu državnu posetu Severnoj Irskoj kao monarh
Tan2022-9-13_14404318_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Peter Morrison

Kralj Čarls Treći otputovao je u utorak u Severnu Irsku u svoju prvu zvaničnu državnu posetu kao britanski monarh, gde će održati političke sastanke na visokom nivou i prisustvovati komemoraciji svojoj pokojnoj majci, kraljici Elizabeti II.

Poseta je druga stanica tokom njegove kraljevske turneje po nacijama koje čine Ujedinjeno Kraljevstvo - Engleskoj, Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj.

Čarls je otputovao iz palate Holirudhaus u Edinburgu, u Škotskoj, sa suprugom Kamilom na putu za Belfast u prvoj poseti Severnoj Irskoj od strane britanskog kralja posle mnogo decenija.

Očekivalo se da će Čarls posetiti zamak Hilsborou u okrugu Daun kako bi se sastao sa državnim zvaničnicima i kasnije prisustvovao ceremoniji u čast pokojne kraljice u katedrali Svete Ane u Belfastu.

Britanski kralj Čarls III izjavio je da će težiti postizanju dobrobiti za narod Severne Irske, uzimajući primer svoje majke pokojne kraljice Elizabete II.

- Preuzimam svoje nove dužnosti rešen da ostvarim dobrobit svih stanovnika Severne Irske - rekao je kralj Čarls III, podsetivši na svetli primer koji je dala njegova majka, preneo je Rojters.

Tanjug/Niall Carson/Pool via AP
Kralj Čarls III i kraljica supruga

Prema njegovim rečima, od početka svog služenja kraljica se obavezala da će se posvetiti svojoj zemlji i svom narodu i da će održati principe ustavne vlade.

- Ovo obećanje je održala sa nepokolebljivom verom - istakao je kralj Čarls III.

Kralj Čarls III i njegova supruga Kamila doputovali su u Belfast, a odatle u selo Hilsborou, koje je 2021. godine dobilo prefiks kraljevsko kako bi se potvrdila njegova duga veza sa kraljevskom porodicom.

Veliki broj ljudi je pozdravio kraljevski par.

U zamku Hilsborou ispaljen je pozdrav iz 21 puške u čast kraljice, a zastava kraljevskog standarda vijori se tokom kraljeve posete.

Kasnije tokom dana planiran je javni prijem u zamku.

Velike gomile su se postrojile duž glavnih saobraćajnica u Kraljevskom Hilsborou u iščekivanju kraljevog dolaska.

U međuvremenu, Elizabetin kovčeg i dalje leži u katedrali Sent Džajls u Edinburgu, gde javnost odaje počast četiri dana pre nego što njeni posmrtni ostaci budu prebačeni u London.

Njena ćerka, princeza Ana, pratiće kovčeg od katedrale do aerodroma u Edinburgu. Odatle će kraljičini ostaci otputovati u Bakingemsku palatu, gde će se okupiti kralj i drugi članovi kraljevske porodice u znak počasti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike