Pišu se peticije, zahteva se da se ukine, Velšani je smatraju uvredom: Zašto je titula princa od Velsa toliko problematična?

14.09.2022

07:14

0

Kroz istoriju je izazivala veliku kontroverzu zbog načina na koji je počela da se dodeljuje engleskim, a posle i britanskim prestolonaslednicima

Pišu se peticije, zahteva se da se ukine, Velšani je smatraju uvredom: Zašto je titula princa od Velsa toliko problematična?
AP22253654846426 - Copyright Kirsty O'Connor/Pool Photo via AP

Novi britanski kralj Čarls III imenovao je svog naslednika princa Vilijama za princa od Velsa dan nakon što je njegova majka i najdugovečniji monarh ove zemlje preminula u 97. godini.

Tu titulu je sam Čarls imao od svoje devete godine.

Kralj je takođe proglasio Vilijamovu suprugu Kejt za princezu od Velsa, što je prvi put da neko nosi tu titulu od princeze Dajane, pošto je Kamila nije prihvatila iz poštovanja prema Čarlsovoj pokojnoj supruzi.

Kensingtonska palata je saopštila da je princ izrazio da će on i Kejt „učiniti što je do njih da podrže težnje velškog naroda“.

- Princ i princeza se raduju proslavi ponosne istorije i tradicije Velsa, kao i budućnosti koja je puna obećanja. Oni će nastojati da žive u skladu sa ponosnim doprinosom koji su članovi kraljevske porodice dali proteklih godina - navodi se u saopštenju palate.

Nedugo zatim usledile su negativne reakcije Velšana. Građani su pokrenuli peticiju, a neki tamošnji političari izrazili su svoje negodovanje zbog ovih vesti.

Dafid Elis-Tomas, jedan od najpoznatijih velških političara, bivši vođa stranke Plaid Cymru i član Seneda, velškog parlamenta, pozvao je da se titula princ od Velsa ukine nakon smrti kraljice Elizabete II pošto smatra da nema smisla da jedna demokratska nacija poput Velsa ima princa.

Chris Jackson/Pool Photo via AP
Princ Vilijam od Velsa ispred Vindzora gleda poruke ostavljene pokojnoj kraljici Elizabeti II

Tokom izveštavanja velške televizije Newyddion S4C o kraljičinoj smrti u četvrtak uveče lord Dafid Elis-Tomas je rekao da titula princa od Velsa "nema nikakvog značaja" u pogledu ustava Velsa kao "demokratske" nacije.

- To uopšte nije ustavno pitanje. To nema nikakvog značaja u ustavu - kazao je on u razgovoru sa voditeljkom programa, novinarkom Betan Ris Roberts.

- I mislim, iako se to ovoga puta neće desiti, da će ova titula nestati jer nema smisla da decentralizovana i demokratska nacija kao što je Vels ovih dana ima princa. Ja nikada ranije to nisam rekao javno i sada ću biti u problemu - dodao je on, rekavši da smatra da se kralj ne bi složio sa njim.

- Kakav je smisao imati princa od Velsa bez ustavne funkcije po ovom pitanju? Ali to je stvar o kojoj treba razgovarati - zaključio je Elis-Tomas.

Peticija

Peticija kojom se poziva da se ukine titula princa od Velsa prikupila je skoro 20.000 potpisa nakon što je kralj Čarls III proglasio svog prvog sina za princa od Velsa.

Victoria Jones/Pool Photo via AP
 

U peticiji se navodi da „titula ostaje uvreda za Vels i simbol istorijskog ugnjetavanja", kao i da „implicira da je Vels i dalje kneževina, što potkopava status Velsa kao nacije i zemlje".

- Pored toga, ta titula nema apsolutno nikakvu ustavnu ulogu za Vels, koji je sada decentralizovana zemlja sa nacionalnim parlamentom. Kakvi god bili vaši politički stavovi, ovo je važan korak za sve nas u Velsu - stoji u peticiji u kojoj se citira i glumac Majkl Šin.

- Ispravite neke stvari koje su bile greške iz prošlosti. Postoji prilika da se to uradi u ovom trenutku. Nemojte nužno zbog navike i bez razmišljanja samo nastaviti tu tradiciju koja je započeta kao poniženje naše zemlje - reči su pomenutog glumca.

Jedna pristalica peticije rekla je: „Vreme je za nezavisnost Velsa“, dok je drugi ponovio da je „titula uvreda za Vels“.

Politički komentator Oven Vilijams istakao je da su „titulu princ od Velsa nosili isključivo Englezi kao simbol dominacije nad Velsom".

 

 

- Do danas takvi prinčevi od Velsa nemaju istinsku vezu sa našom zemljom. Titula ostaje uvreda za Vels. Trebalo bi da se ta tradicija okonča - rekao je on.

Vođa nacionalističke stranke Plaid Cymru Adam Prajs rekao je da se nada da će „u dogledno vreme biti pokrenuta javna debata oko titule princa od Velsa".

- Dugotrajno mišljenje Plaid Cymrua jeste da bi trebalo da bude demokratsko pravo naroda da ima konačnu reč o ovom pitanju u nezavisnom Velsu.

 

 

Međutim, prvi ministar (premijer) Mark Drejkford rekao je da sada nije vreme za debatu o budućnosti titule.

- Mislim da tu treba voditi debatu, i to je apsolutno ispravno. Mislim da debata ne treba da dođe do vrhunca u ovoj nedelji od svih nedelja. Ako bi me pitali za savet, to bi bilo da novom princu od Velsa damo vreme koje mu je potrebno da razmisli šta bi želeo da postigne, da sebi pruži priliku da se bolje upozna sa današnjim Velsom - kazao je on prošle sedmice.

Zašto se titula princa od Velsa smatra nepoštovanjem?

Istorijski gledano, titulu princa od Velsa su imali domaći prinčevi Velsa.

Poslednji rođeni princ od Velsa je Luelin ap Grifid, poznat kao Luelin Poslednji - unuk Luelina Velikog, koji je brutalno ubijen po naređenju Edvarda I Engleskog 1282. To se odigralo tokom rata u kojem se Vels borio za svoj nacionalni identitet i opirao se engleskim zakonima nametnutim građanima Velsa.

Od tada su engleski i kasniji britanski monarsi dodeljivali tu titulu svojim naslednicima, a poslednji pre princa Čarlsa nosio ju je princ Edvard, budući kralj Edvard VIII i vojvoda od Vindzora nakon abdikacije 1936.

Profimedia
Princ Vilijam

Ovain Glindur podstakao je 1400. velšku pobunu protiv vladavine Henrija IV i njegove pristalice su ga proglasile princom od Velsa. Međutim, ustanak je na kraju bio neuspešan.

Nakon smrti Luelina Poslednjeg Kneževina Vels je uključena u Englesku.

Kralj Edvard I je tada proglasio svog sina (kasnije Edvarda II), za prvog princa od Velsa koji nije bio rođen tamo, čime je potvrđen engleski suverenitet. Od tada ga je koristio naslednik engleskog prestola, a kasnije, kada je zemlja ujedinjena, britanskog prestola.

Investitura kralja Čarlsa III kao princa od Velsa dogodila se u Kernarfonu 1969. godine, a ljudi u Velsu su u to vreme protestovali protiv njegovog imenovanja.

To što je Čarls proglasio Vilijama za princa od Velsa dogodilo se ranije nego što se očekivalo, a smatralo se da je novi kralj možda prethodno razgovarao o tituli sa velškom vladom.

Međutim, Drejkford je rekao da nije unapred obavešten o imenovanju.

Očekuje se da će princ Vilijam, koji je služio u Kraljevskom ratnom vazduhoplovstvu na Anglsiju i pokrovitelj je Velške ragbi unije, izgraditi odnose sa velškim organizacijama, preduzećima i dobrotvornim organizacijama dok bude služio kao princ od Velsa.

Nove titule

Princ Vilijam i princeza Kejt: Osim što je postao princ od Velsa, na dan kada mu je otac postao kralj, 8. septembra, Vilijam je postao i vojvoda od Kornovola, vojvoda od Rotseja i grof od Čestera. Istovremeno, zadržao je titulu vojvode od Kembridža koju je od kraljice Elizabete II dobio kada se venčao. Njegova supruga Kejt Midlton dobila je sve ove titule istovremeno kad i on.

Daniel Leal/Pool via AP, File
Princ Vilijam i princeza Kejt

Kamila, doskorašnja vojvotkinja od Kornvola: Nakon smrti kraljice i dolaska supruga na presto, Kamila je dobila titulu kraljice supruge. Titula kraljica (vladajuća) rezervisana je za monarha koji vlada samostalno. Kraljica supruga, međutim, zvanična je titula koja se dodeljuje ženi monarha.

Arči i Lilibet Mauntbaten-Vindzor: Sin i ćerka vojvode i vojvotkinje od Saseksa, poznatijih kao princ Hari i Megan Markl, sada su tehnički princ i princeza zbog pravila koje je 1917. uveo kralj Džordž V. Godine 2021. predloženo je da Čarls, u nameri da ograniči broj ključnih članova kraljevske porodice, onemogući da Arči postane princ kada postane monarh. Da bi to uradio, moraće da pokrene postupak kojim se menja Arčijevo pravo da bude princ i Lilibetino pravo da bude princeza. Dok se to ne dogodi, ako se uopšte bude dogodilo, Arči i Lili ostaju princ i princeza, bez obzira na to da li su njihovi roditelji odlučili da koriste titule ili ne.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike