Ko su moćne žene koje stoje rame uz rame sa Kim Džong Unom? (FOTO)

14.09.2022

06:51

0

Žene nekada nisu mogle da budu na visokim položajima, ali aktuelni severnokorejski lider menja tradiciju i praksu

Ko su moćne žene koje stoje rame uz rame sa Kim Džong Unom? (FOTO)
Kim Džong Un - Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Dinastija Kim, koju je 1948. osnovao Kim Il Sung, vlada gvozdenom šakom već tri generacije i retko postavlja žene na visoke položaje. Aktuelni severnokorejski lider Kim Džong Un je, međutim, dozvolio dolazak nekoliko žena na moćne položaje, piše Gardijan.


Najistaknutija je njegova sestra Kim Jo Džong (34), koja je postala najvažnija ličnost u severnokorejskom režimu posle svog brata. Smatrana je njegovim glavnim propagandistom, koja ga je često predstavljala na međunarodnom nivou, navodi britanski list.
Jorge Silva/Pool Photo via AP, File
Kim Jo Džong

Ove godine, vrhovni lider je imenovao prvu ženu ministra inostranih poslova u zemlji Čoe Son-hui (57).

Profimedia
Čoe Son-hui

 

Takođe se pojavio sa Hjon Song-vol (44), pop zvezdom za koju se priča da je bila Kimova bivša devojka, čiji bend peva ode njihovom vođi dok je u vojničkim uniformama, navodi Gardijan.

Profimedia
Hjon Song-vol

Godine 2018, Kim je svojoj supruzi Ri Sol-ju dodelio titulu "poštovane prve dame", što je, kako smatraju analitičari, veliki podsticaj njenom političkom statusu.

Printscreen/Dejli mejl
Ri Sol-ju

Američki portal NK Njuz, koji kritićki izveštava o Severnoj Koreji, prvi put je primetio u februaru ove godine misterioznu ženu u društvu Kim Džong-una i od tada je prati.


Procenjuje se da je u 30-im ili 40-im godinama i spekulisalo se da je možda čak i jedna od Kimovih rođaka, prenosi Gardijan.

Veruje se da severnokorejski lider ima najmanje dve polusestre, po imenu Kim Sol-song i Kim Čun-song, obe rođene 1970-ih. NK Njuz piše da je Kim Sol-song, starija polusestra, iza kulisa ostala aktivna u rukovodstvu stranke. Vrlo malo se zna o Kim Chun-songu, dodaje Gardijan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike