Svet se oprašta od kraljice Elizabete II: Si Đinping uputio saučešće kralju Čarlsu III, predsednik Izraela odao počast - kraj jedne ere

09.09.2022

06:06

0

Lideri širom sveta odaju počast nakon smrti monarha u Balmoralu

Svet se oprašta od kraljice Elizabete II: Si Đinping uputio saučešće kralju Čarlsu III, predsednik Izraela odao počast - kraj jedne ere
sidjinpin kraljica elizabeta copy - Copyright Selim Chtayti/Pool Photo via AP/Mark Mitchell/New Zealand Herald via AP

Lideri širom sveta šalju podršku narodu Velike Britanije i odaju počast povodom smrti kraljice Elizabete.

Si Đinping: Kraljicina smrt je veliki gubitak za britanski narod

Kineski predsednik Si Đinping uputio je saučešće britanskom kralju Čarlsu III zbog smrti kraljice Elizabete II, javili su u petak državni mediji.

On je u današnjem saopštenju naveo i da je kraljica Elizabeta bila prvi britanski monarh koji je posetio Kinu, što je učinila 1986, prenosi AP.

- Njena smrt je veliki gubitak za britanski narod - poručio je kineski predsednik.

U saopštenju se dodaje da je Kina spremna da nastavi da radi sa kraljem Čarlsom III kako bi unapredili bilateralne odnose u korist dve zemlje i njihovih naroda.

Kineski premijer Li Kećijang takođe je uputio izraze saučešća britanskoj premijerki Elizabet Tras.

Kraljičina smrt dogodila se u trenutku pojačanih tenzija između Britanije i Kine oko pitnja ljudskih prava, trgovine i gušenja slobode govora i političke opozicije u bivšoj britanskoj koloniji Hongkong kojim upravlja Peking, navodi AP.

Predsednik Izarela: "Kraljica Elizabeta II bila je nadaleko poznata samo kao Kraljica"

Predsednik Države Izrael Isak Hercog odao je počast Njenom veličanstvu, opisujući njenu smrt kao "kraj jedne ere".

Napisao je: "Njegovo veličanstvo kraljica Elizabeta II bila je nadaleko poznata samo kao kraljica. Njena smrt je kraj jedne ere.

Zajedno sa izraelskim narodom, žalim zbog njenog gubitka i izražavam svoje najdublje saučešće britanskom narodu i svim nacijama Komonvelta, koji su izgubili svog matrijarha.

Tokom njene duge i značajne vladavine, svet se dramatično promenio, dok je kraljica ostala ikona stabilnog, odgovornog vođstva i svetionik morala, humanosti i patriotizma.

U svom životu i služenju svom narodu, kraljica je oličavala duh integriteta, dužnosti i drevne tradicije. Moji pokojni majka i otac imali su nekoliko audijencija kod kraljice tokom godina. Njena ljubazna dobrodošlica i toplo gostoprimstvo ostavili su dubok utisak niz generacije".

Lideri širom sveta odaju počast nakon smrti monarha u Balmoralu u četvrtak u 97. godini.

- Smrt moje voljene majke, Njenog veličanstva kraljice, trenutak je najveće tuge za mene i sve članove moje porodice - rekao je novi kralj, njen najstariji sin Čarls.

- Znam da će njen gubitak duboko osetiti širom zemlje, kraljevstva i Komonvelta, i bezbroj ljudi širom sveta - rekao je 73-godišnjak u izjavi.

Vest da se kraljičino zdravlje pogoršava pojavila se u četvrtak nešto posle podneva kada su njeni lekari rekli da je pod medicinskim nadzorom, što je navelo njenu porodicu da požuri u zamak Balmoral u Škotskoj da bude uz nju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike