Blinken stigao u nenajavljenu posetu Kijevu! Sankcije nisu ispunile cilj - Premijer Rusije istakao da je zemlja finansijski stabilna

08.09.2022

21:11

0

Pratite ste sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Blinken stigao u nenajavljenu posetu Kijevu! Sankcije nisu ispunile cilj - Premijer Rusije istakao da je zemlja finansijski stabilna
Ukrajina Rusija - Copyright Pixabay AP/Andrew Kravchenko Leo Correa, Alastair Grant, file/Russian Defense Ministry Press Service

Vojna intervencija Rusije u Ukrajini traje više od pola godine - sukob je ušao u 197. dan.

Ono što je obeležilo prethodni dan jeste izjava zamenika predsednika vojno-civilne uprave ove oblasti da će se Hersonska oblast pripremati za referendum o ulasku u sastav Ruske Federacije 4. novembra.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je u sredu da će budžet za narednu godinu biti ratni budžet, u kome će više od triliona grivni (oko 27,4 milijardi dolara) biti namenjeno za odbranu i bezbednost.

Takođe, nemački kancelar Olaf Šolc obećao je Kijevu kontinuiranu podršku, saopštio je danas portparol nemačke vlade.

Dvojica lidera su razgovarala telefonom o daljim načinima kako da se pomogne zemlji razorenoj ratom, a u to ulaze mere pomoći prilikom obnove Ukrajine, preneo je Rojters.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

23.10 Sankcije nisu ispunile cilj: Premijer Rusije istakao da je zemlja finansijski stabilna

Zapadne zemlje koje su uvele sankcije protiv Rusije, nisu uspele da postigne svoj cilj i naruše finansijsku stabilnost zemlje, izjavio je u četvrtak ruski premijer Mihail Mišustin.

- Našoj zemlji su uvedene neviđene sankcije, ali one nisu postigle svoj glavni cilj. Nisu uspele da naruše našu finansijsku stabilnost. Pre svega, zahvaljujući brzim odlukama koje je doneo predsednik (Vladimir Putin) - rekao je premijer.

Profimedia
 

 

Prema njegovim rečima, Vlada je zajedno sa Bankom Rusije uspela da značajno ublaži negativan uticaj neprijateljskih akcija protiv ruskog naroda i ekonomije, prenosi "TASS".

22.55 Ruski ambasador: Nove isporuke oružja Kijevu ne mogu da promene balans snaga na terenu

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je da nove isporuke oružja Kijevu ne mogu da izmene balans snaga na terenu, već samo da prolongiraju kraj režima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.


„Zapadno oružje nema presudnu ulogu na bojnom polju u Ukrajini, ma koliko Zapad tvrdio suprotno“, rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN o isporukama zapadnog naoružanja Kijevu.

AP Photo/Seth Wenig
 

 

Sve su šanse, naveo je on, da će Kijevu isporučivati novo naoružanje.
„Da li će to promeniti situaciju na bojnom polju? Kardinalno neće. I to kažu vodeći vojni eksperti. Novo oružje ne može da promeni balans snaga, ali može da prolongira agoniju režima Zelenskog i odloži neslavan kraj tog režima“, rekao je ruski ambasador.

18.00 Rusija će doneti uzvratne mere,ali se neće izolovati od EU

Rusija je danas saopštila da će doneti uzvratne mere na ograničavanje viza za ulazak njenih građana u Evropsku uniju, ali je poručila da se u odgovoru na evropske mere neće izolovati od Unije.

"Naši interesi, interesi našeg naroda, biće uzeti u obzir na prvom mestu u izboru uzvratnih mera", rekla je novinarima portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, preneo je Rojters.

Ona je istakla da se Ruska Federacija neće izolovati od EU u odgovoru na ograničavanje viza za Ruse u Uniji.

Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File
 

 

16.40 Zelenski: Dolazak Blinkena važan signal da su SAD uz nas

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je današnja poseta državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Kijevu važan signal za Ukrajinu, u vreme kada je ukrajinska vojska pokrenula kontraofanzivu na jugu i istoku zemlje, preneo je Rojters.

- Ovo je veoma važan signal da su SAD sa nama. Upravo je to garant da možemo da povratimo naše teritorije i zemlju, rekao je Zelenski, preneo je Rojters.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

 

13.08 - Erdogan: Žitarice iz Ukrajine idu u bogate, a ne siromašne zemlje

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas u Zagrebu da je problem sa žitaricama iz Ukrajine što one odlaze u bogate zemlje, a ne u siromašne, kako Turska očekuje.

Erdogan je to rekao u zajedničkom obraćanju medijima sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem odgovarajući na pitanje turskih novinara o isporucu energije u Evropu i isporuci žitarica iz Ukrajine.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Redžep Tajip Erdogan

12.50 - Entoni Blinken stigao u nenajavljenu posetu Kijevu

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je danas u nenajavljenu posetu Kijevu i susreo se sa visokim ukrajinskim zvaničnicima, među kojima je i ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

Pre nego što se susreo sa Kulebom, Blinken je posetio američku ambasadu i dečju bolnicu, gde se, kako navodi AP, susreo sa decom koja su povređena tokom ruskog granatiranja.

Blinken je rekao roditeljima da "duh njihove dece šalje veoma jaku poruku celom svetu".

12.17 - SAD: Još 2 milijarde dolara pomoći Ukrajini i saveznicima

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je danas veliku vojnu pomoć od dve milijarde dolara za Ukrajinu i druge evropske zemlje za koje, kako je rekao, postoji moguća ruska pretnja.

Blinken je rekao da je američka administracija obezbedila dve milijarde dolara dugoročne vojne pomoći Ukrajini kao i za još 18 zemalja.

On nije precizirao koje su to zemlje, ali je naveo da su među njima članice NATO-a i "regionalni bezbednosni partneri" koji imaju, kako je naveo, za koje postoji najveći rizik od moguće buduće ruske agresije, prenosi AP.

Saul Loeb/Pool via AP
Entoni Blinken

11.36 - Zelenski podržao predlog da se obustavi konraofanziva na jugu Ukrajine

- Zelenski je podržao predlog (komandanta ukrajinske vojske Valerija) Zalužnog da obustavi kontraofanziva na jug Ukrajine i da se poveća napad na Izjum. Sve slobodne rezerve i jedinice protivvazdušne odbrane, od Kijeva i Dnjepra, prebacuju se u Harkov, koji će postati osnovno vojno i logističko čvorište ukrajinske vojske - pišu telegram-kanali.

11.09 - Rusija proglasila rumunskog diplomatu personom non grata

Rusija je proglasila zaposlenog u ambasadi Rumunije u Moskvi personom non grata, kao odgovor na proterivanje ruskog diplomate iz ambasade u Bukureštu, objavljeno je danas na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kako se navodi, otpravnik poslova Rumunije u Rusiji Kosmin Konstantin Jonita pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde mu je uručena nota kojom se zaposleni u ambasadi Rumunije u Moskvi proglašava personom non grata, prenosi RIA Novosti.

11.03 - SAD odobrile pomoć Ukrajini od 675 milona dolara u oružju

Američki predsednik Džozef Bajden odobrio je Ukrajini dodatnih 675 miliona dolara pomoći u oružju, saopštio je danas ministar odbrane SAD Lojd Ostin.

Ostin je ovo saopštio na ministarskom sastanku NATO saveznika u Nemačkoj, gde se razgovara o pomoći Ukrajini na duži rok u suprotstavljanju ruskom napadu, prenosi Rojters.

AP Photo/Petr David Josek
Džozef Bajden

10.25 - Sankcije Ukrajine za više od 600 predstavnika ruskih vlasti

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu (NSDC) Ukrajine uveo je sankcije protiv 606 predstavnika ruskih vlasti, saopštio je danas ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Kako navodi ukrajinski portal Strana.ua, Zelenski je dodao da su u pitanju većinom poslanici Državne dume.

Prema njegovim rečima, sankcije su uvedene za 28 članova Saveta bezbednosti Rusije, 154 člana Saveta Federacije Rusije i 424 poslanika Državne Dume, prenosi RIA Novosti.

10.12 - Rogov: Ako se zaustavi rad nuklearke, biće nanesena velika šteta privredi i energetskoj bezbednosti regiona

Član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov naveo je nekoliko opcija daljeg rada Zaporoške nuklearke.

- Ili će biti hladno zamrznuta ili konzervisana ili će nastaviti rad - rekao je Rogov radiju "Komsomolska pravda".

On je istakao da, ako se zaustavi zaporoška nuklearka, biće nanesena velika šteta privredi i energetskoj bezbednosti regiona, hiljade ljudi u Energodaru će ostati bez posla.

09.41 - Pentagon je isporučio Kijevu rakete "Eskalibur" sa GPS navođenjem, piše Blumberg, pozivajući se na budžetska dokumenta.

Profimedia
 

Kako pokazuju dokumenta, Pentagon će u ove svrhe potrošiti 92 miliona dolara iz sredstava koje je odobrio Kongres.

09.32 - Nariškin: SAD će otežati sukob u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države će iz sve snage otežati sukob u Ukrajini, uprkos ogromnim gubicima ukrajinske vojske i ekonomskim problemima u Evropi, rekao je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.

8.30 - Grosi počeo konsultacije o bezbednošnoj zoni u Zaporožju

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi počeo je konsultacije o mogućnosti uspostavljanja bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje, objavljeno je na Tviter nalogu te organizacije.

- Generalni direktor Rafael Grosi u utorak je preporučio hitno uspostavljanje Zone nuklearne bezbednosti i zaštite u zaporoškoj nuklearki. On trenutno održava konsultacije u cilju sprovođenja ovog plana - navedeno je u objavi.

Satellite image Maxar Technologies via AP
 

Agencija nije precizirala ko učestvuje u konsultacijama.

IAEA je u utorak objavila izveštaj o rezultatima misije te agencije u Zaporožju u kojem je navela da je spremna da odmah počne konsultacije koje bi dovele do hitnog uspostavljanja nuklearne bezbednosne zone u nuklearki.

8.14 - Belgorod bez struje! Uzrok - napad dronovima

7.45 - UN: Gutereš želi da pomogne oko situacije u Zaporožju

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš spreman je da pomogne u rešavanju situacije oko zaporoške nuklearne elektrane, rekao je njegov portparol Stefan Dižarik.

Na pitanje o izgledima za uspostavljanje zone bezbednosti u elektrani, portparol je naveo da je to teško reći jer su neprijateljstva u toku, preneo je TASS.

- Mislim da niko nije očekivao trenutne rezultate, a rizici su i dalje neposredni", istakao je Dižarik i naglasio da Gutereš planira da poseti prestonice Ukrajine i Rusije, kako bi razgovorao o zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

- Generalni sekretar, kao što svi već znaju, na raspolaganju je u bilo kom trenutku ukoliko svojim zalaganjem može da pokrene proces napred - rekao je portparol.

On je napomenuo da će biti nastavljeni razgovori u cilju izbegavanja potencijalne katastrofe u nuklearnoj elektrani.

7.30 - Zelenski: Iz budžeta 2023. za odbranu 27,40 milijardi dolara

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da će budžet za narednu godinu biti ratni budžet, u kome će više od triliona grivni (oko 27,4 milijardi dolara) biti namenjeno za odbranu i bezbednost.

U sinoćenjem video obraćanju, on je takođe rekao da socijalne obaveze kao što su penzije moraju biti pokrivene u potpunosti, preneo je Rojters.

Neesencijalni troškovi moraju biti smanjeni što je više moguće, dodao je on.

7.20 - Putin: Ništa nismo izgubili od početka specijalne operacije

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Rusija nije i neće ništa izgubiti nakon početka specijalne operacije u Ukrajini, navodeći da će zahvaljujući toj operaciji biti uklonjeno sve ono što Rusiju sprečava da napreduje.

- Da, postoji polarizacija unutar zemlje, ali to će doneti dobre rezultate jer sve nepotrebno, štetno, što nas sprečava da idemo napred, biće odbačeno - izjavio je Putin u sredu odgovarajući na pitanja posle obraćanja na plenarnoj sednici VII Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

Putin je rekao da sa stanovišta vojnih dejstava, Rusija nije ništa započela, već da samo pokušava da završi.

Vladimir Smirnov/TASS News Agency Host Pool Photo via AP
Vladimir Putin

- Vojna dejstva započeli su 2014. nakon prevrata u Ukrajini oni koji su nastojali da suzbiju sopstveni narod, osam godina podvrgavajući ljude u Donbasu genocidu. Rusija je odlučila da odgovori recipročno, uradili smo to svesno, sva naša dejstva su usmerena na pomoć onima koji žive u Donbasu - istakao je on, preneo je Sputnjik.

Kada je reč o prehrambenom sporazumu, Putin je kazao da je to još jedna drska obmana, jednostavno prevara.

- Bezobrazan i drzak odnos prema onima za koje je navodno sve urađeno. Razgovarao sam sa jednim evropskim liderom i pomenuo da su od 21 broda sa žitom samo dva poslata u zemlje u razvoju. A sada već ima 80 brodova, a količina prehrambenih proizvoda za zemlje u razvoju se ne povećava. Kako su bili kolonijalisti, takvi su i ostali! Oni pre svega misle na svoju korist, kriju se iza interesa zemalja u razvoju, ali sve rade u svom interesu - naglasio je predsednik Rusije.

Na pitanje zašto sporovi ne mogu da se reše mirom, Putin je rekao da je to zbog toga što se međunarodno pravo uvek krši.

- Mnogi sada govore da Rusija krši međunarodno pravo. Mislim da to apsolutno nije tačno. Ko je započeo rat u Iraku? Bez ikakvog odobrenja UN. Ko je uništio Jugoslaviju, ko je pokrenuo rat u centru Evrope, bombardujući Beograd? U Iraku su skroz razbili zemlju! Libiju su slomili - gde je tu međunarodno pravo? - upitao je on.

Povelja UN govori o pravu nacija na samoopredeljenje, istakao je Putin.

- Sud za Kosovo odlučio je da deo zemlje, ako želi da se otcepi, ne može da pita centar. Ali iz nekog razloga to se ne odnosi na Donbas. Da li oni imaju pravo na samoopredeljenje? Imaju! To je potvrdio i sud. Imamo li pravo da priznajemo republike? Imamo! Ako smo priznali, možemo zaključiti sporazum o prijateljstvu. Mi smo zaključili i on je ratifikovan. Dužni smo da pomažemo u slučaju agresije, a ona postoji. Mi pomažemo. Da li to odgovara članu 51 Povelje UN (o pravu na samoodbranu)? Obavezni smo da pomognemo našim saveznicima. Mi to i radimo. To je jednostavan lanac u potpunoj saglasnosti sa međunarodnim pravom - naveo je Putin.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike