Ukrajina pozvala stanovnike oko Zaporožja da se evakuišu! Moskva proglasila vojne lidere EU nepoželjnim u zemlji

07.09.2022

21:33

0

Pratite ste sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Ukrajina pozvala stanovnike oko Zaporožja da se evakuišu! Moskva proglasila vojne lidere EU nepoželjnim u zemlji
Ukrajina Rusija1 1 - Copyright AP/Darko Bandic, Mikhail Klimentyev, Vadim Ghirda, File; Sputnik, Kremlin Pool

Vojna intervencija Rusije u Ukrajini traje više od pola godine - sukob je ušao u 196. dan.

Ukrajinske snage su juče ponovo izvele artiljerijske napade na Energodar 
i trafostanicu „Luč“, saopštile su gradske vlasti.

„Kaznene ekspedicije Oružanih snaga Ukrajine granatiraju Energodar. Područje ​​trafostanice ‘Luč’ i obližnje garaže podvrgnuti su višestrukim artiljerijskim napadima“, saopštila je gradska uprava na Telegramu.

Takođe, jučerašnji dan je obeležila činenica da je Evropska komisija odobrila predlog o potpunoj suspenziji sporazuma o olakšanom viznom režimu sa Rusijom.

Šta znamo do sada?

U  toku je 196. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Putin poručio da je misija Rusije da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Velike borbe i provokacije u okolini nuklearke Zaporožje

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- EU razmatra da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Misija IAEA u Zaporožju

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.30 Nebenzja: Sednica SB UN – nova etapa u dezinformacionoj kampanji protiv Rusije

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja se održava na inicijativu Sjedinjenih Američkih Država i Albanije predstavlja novu etapu u kampanji širenja dezinformacija, koju su pokrenuli Kijev i Zapad, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

„Današnja sednica koja je sazvana na zahtev Sjedinjenih Država i Albanije ima sve šanse da postane nova etapa u dezinformacionoj kampanji, koju su protiv naše zemlje pokrenuli Ukrajina i njeni zapadni pokrovitelji“, istakao je Nebenzja u svom govoru.

AP Photo/Seth Wenig
 

 

Rusija traži novu sednicu o stvarnoj pretnji međunarodnom miru
Ruski diplomata je naglasio da je Rusija tražila da se u četvrtak održi sednica SB UN o pitanjima isporuke zapadnog naoružanja Kijevu.

23.25 Zelenski: Iz budžeta 2023.za odbranu 27,40 milijardi dolara

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da će budžet za narednu godinu biti ratni budžet, u kome će više od triliona grivni (oko 27,4 milijardi dolara) biti namenjeno za odbranu i bezbednost.

U večernjem video obraćanju, on je takođe rekao da socijalne obaveze kao što su penzije moraju biti pokrivene u potpunosti, preneo je Rojters.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

 

Neesencijalni troškovi moraju biti smanjeni što je više moguće, dodao je on.

21.10 Uljanov: Eksperti IAEA svesni da Ukrajina granatira Zaporožje

Eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) su svesni da ukrajinska vojska granatira nuklearnu elektranu Zaporožje, ali ne može to da izgovori naglas, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

"Nakon što su posetili to postrojenje, članovi (misije) IAEA moraju vrlo dobro da znaju da granatiranje sprovode Ukrajinci, ali očigledno agencija ne može da priušti sebi da to kaže naglas", rekao je on u intervju televiziji Rosija-24, preneo je TASS.

Satellite image Maxar Technologies via AP
 

 

20.25 Kleverli: Potvdio sam čvrstu podršku Britanije Ukrajini

Novi britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli izjavio je da je danas razgovarao sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, u njegovom prvom pozivu otkako je preuzeo funkciju šefa britanske diplomatije dan ranije.

- Ponovo sam potvrdio čvrstu podršku Velike Britanije Ukrajini, napisao je on na Tviteru, prenosi Rojters.

Kleverli je dodao da je to što se dešava u Ukrajini važno za sve.

 

 

- Učiniću sve što je moguće da pomognem u njihovoj borbi za slobodu, naveo je Kleverli.

19.05 Gensek Putinove stranke: Referendum o pripajanju ukrajinskim regionima koji su pod kontrolom Rusije 4. novembra

Generalni sekretar ruske vladajuće partije Jedinstvena Rusija Andrej Turčak izjavio je danas da bi ljudi u ukrajinskim regionima koji su pod kontrolom Rusije trebalo da glasaju 4. novembra o tome da li žele da postanu deo Rusije.

Turčak, iz stranke Jedinstvena Rusija predsednika Rusije Vladimira Putina, rekao je da bi bilo ispravno i simbolično da se glasanje održi na taj datum, inače ruski državni praznik koji se slavi kao Dan nacionalnog jedinstva, preneo je Rojters.

U svakom slučaju, rekao je on, glasanje će definitivno biti održano ove godine. Rusija trenutno kontroliše oko petinu teritorije Ukrajine, navela je britanska agencija.

18.35 Putin: Rosatom da preduzme mere za bezbednost Zaporožja

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je naredio državnoj nuklearnoj korporaciji Rosatomu da preduzme dodatne mere kako bi osigurao bezbednost u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani (ZNPP).

- Zamolio sam juče direktora Rosatoma (Alekseja) Lihačova da iznese dodatne predloge kako bi se osigurala bezbednost (u ZNPP), jer tamo glavna pretnja nije reaktor, već skladište potrošenog goriva, rekao je predsednik Rusije na Istočnom ekonomskom forumu, preneo je TASS.

Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
 

 

18.10 Šolc obećao Zelenskom nastavak nemačke pomoći

Nemački kancelar Olaf Šolc obećao je predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom kontinuiranu podršku, saopštio je danas portparol nemačke vlade.

Dvojica lidera su razgovarala telefonom o daljim načinima kako da se pomogne zemlji razorenoj ratom, a u to ulaze mere pomoći prilikom obnove Ukrajine, preneo je Rojters.

Šolc je naglasio da su u toku pripreme za međunarodnu konferenciju o pomoći Ukrajini, koja će biti održana u Berlinu 25. oktobra.

AP Photo/Petr David Josek
 

 

Zelenski i Šolc su se, takođe, složili da je zaštita nuklearne elektrane Zaporožje od velikog značaja i podržali su preporuke iz izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja je pozvala da se napravi zona zaštite oko nuklearke.

 

17.40 Ukrajina pozvala stanovnike oko Zaporožja da se evakuišu

- Apelujem na stanovnike okruga u blizini Zaporoške nuklearne elektrane.... evakuišite se! Pronađite način da dođete do teritorije koja je pod (ukrajinskom) kontrolom, napisala je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk na Telegramu, preneo je Rojters.

Dmitro Orlov, prognani gradonačelnik Energodara, koji opslužuje nuklearnu elektranu, naveo je na Telegramu da je grad pod vatrom ruskih snaga i da nema struju.

16.47 - Hersonska oblast će se pripremati za referendum o ulasku u sastav Ruske Federacije 4. novembra, saopštio je zamenik predsednika vojno-civilne uprave ove oblasti.

16.32 - Ukrajina priznala da je izvela niz napada na baze na Krimu

Načenlnik ukrajinskog Generalštaba Valerij Zalužnji priznao je danas da je ukrajinska vojska izvela niz napada na ruske vazdušne baze na Krimu, javlja Rojters.

Načelnik Generalštaba je u autorskom članku koji je napisao sa poslanikom Mihailom Zabrodskim za ukrajinsku agenciju Ukrinform objasnio da su napadi izvršeni projektilima.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

Ukrajina je dosad samo nagoveštavala da je izvodila napade na Krim, a jedan visoki ukrajinski zvaničnik je anonimno rekao Rojtersu da su eksplozije u vazdušnoj bazi na Krimu bile delo ukrajinskih sabotera.

16.25 - Stalni predstavnici zemalja Evropske unije odobrili su obustavu uprošćenog viznog režima s Rusijom

Konačna odluka o tome biće potvrđena na ministarskom nivou 9. septembra, rekao je Sputnjiku izvor u Evropskoj uniji.

Evropska komisija je danas predstavila tekst predloga i saopštila da odluka može da stupi na snagu 12. septembra, pošto je potvrdi Savet Evrope.

16.13 - Potrošeno oružje koje je Nemačka poslala Ukrajini

Nemačka je predala „neverovatno mnogo“ naoružanja Kijevu iz svojih vojnih rezervi, ali one su sada istrošene, izjavila je nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht.

- Dali smo neverovatno mnogo (naoružanja) iz rezervi Bundesvera, ali ću vam reći potpuno jasno - stigli smo do kraja tih rezervi - rekla je ministarka i dodala da postoje i „drugi načini da se podrži Ukrajina“, uključujući takozvanu kružnu razmenu, koja podrazumeva da Nemačka zemljama Evropske unije isporučuje najnovije naoružanje u zamenu za staro koje se šalje Ukrajini.

15.25 - Pentagon planira da podržava ukrajinsku vojsku godinama

Pixabay
 

Pentagon razrađuje plan dugoročne podrške ukrajinskoj vojsci, uključujući i programe vojne obuke, prenosi Si-En-En.

- Prema rečima trojice predstavnika Ministarstva odbrane SAD, u pripremi je detaljna analiza i razrada načina podrške ukrajinskoj vojsci u srednjoročnoj i dugoročnoj perspektivi - preneo je televizijski kanal.

SAD ne razmišljaju samo o podršci Kijevu tokom ruske specijalne operacije, koja će, kako očekuje Vašington, trajati dugo, nego i u periodu od pet godina nakon njenog završetka, navedeno je u saopštenju.

14.31 - Ukrajinska vojska masovno granatira Energodar, a grad je privremeno ostao bez struje, izjavio je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, kapacitet šesto energetskog bloka Zaporoške nuklearne elektrane je smanjen na 135 do 140 megavata.

13.40 - Moskva zabranila ulaz u Rusiju vojnim liderima EU

Rusija je danas saopštila da je uvela sankcije određenom broju građana Evropske unije kao odgovor na neprijateljsku antirusku politiku Zapada.

AP Photo/Ivan Sekretarev, File
 

Ministarstvo odbrane Rusije je navelo da zabranjuje ulazak velikom broju evropskih vojnih lidera, visokih bezbednosnih oficira, kao i predstavnicima kompanija za prodaju oružja, preneo je Rojters.

12.44 - Moskva: Granatiranje Zaporožja ostavilo Energodar bez struje

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ukrajinska vojska nastavila sa provokacijama u zoni nuklearke Zaporožje, zbog čega je obližnji grad Energodar ostao bez struje.

- Uprkos prisustvu predstavnika IAEA kijevski režim je nastavio sa provokacijama u nuklearnoj elektrani Zaporožje preteći tako da izazove katastrofu - rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov na brifingu, prenela je agencija Interfax.ru.

On je rekao da su tokom dana zabeležena tri artiljerijska granatiranja Energodara.

12.23 - Ukrajina razmatra gašenje nuklearne elektrane u Zaporožju

Ukrajina razmatra gašenje nuklearne elektrane u Zaporožju, koja je pod kontrolom ruske vojske, prenosi Rojters.

Ukrajinski ekspert za nuklearnu bezbednost Oleg Korikov je u video obraćanju rekao da se gašenje nuklearne elektrane razmatra iz bezbednosnih razloga.

Satellite image Maxar Technologies via AP
 

On je dodao i da su zabrinuti za rezerve dizela koje se koriste za pomoćne generatore u toj nuklearki.

11.31 - Baltičke zemlje uvode zabranu ulaska Rusima

Letonija, Litvanija i Estonija postigle su načelni dogovor da ograniče kretanje ruskih državljana preko svojih granica sa Rusijom i Belorusijom, rekao je ministar spoljnih poslova Estonije Edgars Rinkevičs, a prenosi Rojters.

Tri baltičke zemlje očekuju da će zabranu ulaska uvesti do sredine septembra.

- U poslednjih nekoliko nedelja i meseci drastično je povećan prekogranični prelazak ruskih državljana koji imaju šengenske vize. Ovo postaje pitanje javne bezbednosti, ali je i pitanje moralne i političke prirode - rekao je Rinkevičs na konferenciji za novinare u Litvaniji.

10.33 - LNR: Za 24 sata likvidirano 45 ukrajinskih vojnika

Narodna milicija Luganske Narodne Republike (LNR) saopštila je da je za 24 sata ukrajinska vojska izgubila do 45 ljudi, dva oklopna transportera i dva artiljerijska borbena vozila.

- U proteklih 24 sata je akcijama Narodne milicije LNR-a protivnik izgubio veliki broj vojnika i vojne tehnike. Uništeno je: do 45 vojnika, dva oklopna transportera, četiri jedinice specijalne automobilske tehnike i dva artiljerijska borbena vozila - navodi se u saopštenju Narodne milicije LNR na Telegramu.

10.10 - Ukrajinska vojska tri puta granatirala Novu Kahovku

Ukrajinska vojska je tri puta u raketnom napadu granatirala Novu Kahovku, između ostalog i hidroelektranu u tom gradu.

U granatiranju su oštećeni industrijski objekti koji se nalaze van grada, saopštio je Sputnjiku šef administracije rejona Nova Kahovka Vladimir Leontjev.

9.50 - Kijev: Sporazum o žitu se poštuje, nema osnova za izmenu

AP Photo/David Goldman
 

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je danas da Rusija nema osnova da promeni važan sporazum kojim se Ukrajini dozvoljava da izvozi žito iz luka u Crnom moru i da se njegovi uslovi striktno poštuju.

Savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, dao je izjavu Rojtersu nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin saopštio da će razgovarati o izmenama i dopunama sporazuma kako bi se ograničio broj zemalja koje mogu da primaju isporuke sa žitom.

9.30 - Putin: Operacijom u Ukrajini ojačan suverenitet Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija "ništa nije izgubila i da neće izgubiti u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini" i da je na taj način samo ojačala svoj suverenitet.

- Verujem da ništa nismo izgubili i da nećemo ništa izgubiti. A sa stanovišta dobitaka, mogu da kažem da je naš glavni dobitak jači suverenitet. To je neizbežan rezultat onoga što se dešava - naveo je Putin na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, preneo je TASS.

9.15 - Putin: Ukrajinsko žito završilo u EU, ne kod siromašnih

Gotovo celokupna količina žita koja je izvezena iz Ukrajine završila je u zemljama EU, a ne u zemljama u razvoju ili siromašnim državama, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na Istočnom ekonomskom forumu koji se održava u Vladivostoku.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

8.49 - Putin: Zapadne sankcije posledica opadanja dominacije SAD

Opadanje globalne dominacije Sjedinjenih Američkih Država povezano je sa ubrzanjem politike sankcija zapada, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin danas na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma.

8.35 - "Ledeno doba" će trajati najmanje do 2030.

Austrijski ekspert za istočnu Evropu Gerhard Mangot smatra da je opasnost od podele u EU realna i da će "ledeno doba" sa Rusijom trajati najmanje do 2030.godine.

Mangot kaže da do podela u EU može doći, kada su u pitanju sankcije, ukoliko, na primer, Mađarska uloži veto.

- Podela je moguća, ali trenutno nije izvesna. Veći problem od sankcija su razlike u vezi ratnih ciljeva Ukrajine. Pojedine zemlje žele da sve ruske trupe budu proterane iz Ukrajine, kao i sa Krima. Druge države, kao što su Nemačka i Francuska žele povratak status kvo-u pre 24.februara, kada je rat izbio. U tom scenariju bi Krim ostao anektiran Rusiji. Ta dva viđenja utiču i na isporuke naoružanja Evrope - objasnio je on.

7.39 - Zelenski: Podrška IAEA ako podrazumeva demilitarizaciju

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Vladimir Zelenski

Ukrajinske vlasti podržaće poziv Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da se stvori bezbednosna zona oko nuklearne elektrane Zaporožje, ukoliko ta inicijativa podrazumeva demilitarizaciju postrojenja, poručio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

- Ako je suština tog predloga demilitarizacija teritorije postrojenja, možemo da podržimo tu demilitarizovanu zonu bezbednosti - rekao je Zelenski, a prenosi TASS.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je juče izveštaj o Ukrajini u kojem je navela da postoji hitna potreba za uvođenjem privremenih mera da bi se sprečila nuklearna nesreća koja bi proistekla fizičkim oštećenjem nuklearne elektrane Zaporožje.

7.30 - Grosi: Ne mogu da utvrdim ko je granatirao Zaporožje

Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da nije u stanju da utvrdi ko je granatirao Zaporošku nuklearnu elektranu.

- Ne mogu to da utvrdim. Nemamo sredstava za to. Kao što znate, morali biste da nadgledate vojnu operaciju u regionu... što ne samo da je van mandata IAEA, već bi zahtevalo i ogroman potencijal - rekao je Grosi za "Si-En-En“.

On je ocenio da situacija u postrojenju i dalje veoma zabrinjava i upozorio da se "igramo vatrom".

Grosi je nakon toga na sednici Saveta bezbednosti UN rekao da je Zaporoška nuklearna elektrana oštećena u napadima, prenosi Sputnjik.

On je istakao da je jedna od bezbednosnih osnova svake nuklearne elektrane "nenarušavanje njenog fizičkog integriteta“.

"Nažalost ovo se dešavalo i dešava se. Fizički napadi, usled kojih je, namerno ili nenamerno, ova stanica podvrgnuta udarima, što smo ja i moji stručnjaci mogli lično da vidimo i ocenimo, jednostavno su neprihvatljivi“, rekao je Grosi.

Grosi je dodao da IAEA preporučuje da se sva vojna tehnika i oprema povuku sa teritorije Zaporoške nuklearne elektrane.

"Primećujemo da radnici stanice rade u izuzetno teškim uslovima u blizini vojne tehnike i opreme. S tim u vezi, naša preporuka je da se vojna tehnika i oprema koja se tamo nalazi povuku kako ne bi ometala normalan rad sistema za nuklearnu bezbednost", ocenio je Grosi.

Grosi je dodao da IAEA preporučuje da se obnovi sistem za spoljno energetsko napajanje nuklearke, a zatim obezbedi njen bezbedan rad.

Satellite image Maxar Technologies via AP
 

"Nuklearna elektrana bez spoljnog napajanja može da izgubi kritičnu funkcionalnost, uključujući rashladne reaktore i istrošeno gorivo. Bez toga možemo da se suočimo sa veoma ozbiljnom havarijom. Stoga IAEA preporučuje da spoljni sistem energetskog napajanja bude obnovljen i dostupan u svakom trenutku", zaključio je Grosi.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je u utorak izveštaj o Ukrajini u kojem je navela da postoji hitna potreba za uvođenjem privremenih mera da bi se sprečila nuklearna nesreća koja bi proistekla fizičkim oštećenjem nuklearne elektrane Zaporožje.

IAEA je navela da je spremna da odmah počne konsultacije koje bi dovele do hitnog uspostavljanja nuklearne bezbednosne zone u Zaporožju.

7.25 - Ukrajinski napad na Balakliju, Kijev tvrdi da ima uspeha

Ukrajinske snage napale su grad Balakliju u oblasti Harkova, koji je drrzi Rusija, saopštio je zvaničnik samoproglašene DNR Danil Bezsonov, dok Kijev nije iznosio preciznije informacije u vezi sa kontraofanzivom, prenosi Rojters.

Guverner Luganske oblasti Serhij Gajdaj saopštio je ukrajinskoj televiziji, ne navodeći lokacije, da je „kontranapad u toku" i snage Kijeva "imaju izvesnog uspeha" , ali nije dao više informacija.

Savetnik ukrajinskog predsednika ranije je na Tviteru objavio da će od predsednika Volodimira Zelenskog stići "sjajne vesti" o operaciji u severoistočnom regionu Harkova, prenosi Rojters.

U svom večernjem obraćanju, međutim, Zelenski je samo kratko pomenuo operacije u Harkovskom regionu, ali je saopštio da je pet ruskih krstarećih raketa oboreno u utorak, većina njih na jugu, navodi britanska agencija.

Zvaničnik proruske samoproglašene Donjecke Narodne Republike Danil Bezsonov u utorak je dao detaljniji prikaz borbi u Balakliji, gradu sa 27.000 stanovnika koji se nalazi između Harkova i Izjuma koji je pod ruskom kontrolom.

„Danas su ukrajinske oružane snage, nakon produžene artiljerijske pripreme... počele napad na Balakliju...“, saopštio je Bezsonov na Telegramu, dodajući da će ruske snage u Izjumu, ukoliko se izgubi grad, postati ranjive na svom severozapadnom krilu.

On je još rekao da je u ovom trenutku, Balaklija "u operativnom okruženju i u dometu dejstva ukrajinske artiljerije", kao i da su "svi prilazi odsečeni vatrom".

Vadim Krohmal, član gradskog veća Kupjanska, grada istočno od Harkova koji je pod ruskom kontrolom poslednjih pet meseci, objavio je video na internetu pozivajući stanovnike da ne učestvuju ni na jednom referendumu o pridruživanju Rusiji koji bi mogao da bude organizovan.

„Vrlo brzo će ukrajinske oružane snage osloboditi Kupjansk. Znamo to, sigurni smo u to“, rekao je zvaničnik, savetujući ljudima da pripreme zalihe hrane.

Nema mnogo informacija o napretku glavne ukrajinske ofanzive u južnoj Hersonskoj oblasti, pri čemu Kijev nije dozvolio pristup novinarima prvim linijama fronta i objavljuje samo oskudne izveštaje, navodi Rojters.

Dok Rusija tvrdi da je odbila napad na Herson, Ukrajina prijavljuje stabilan napredak, prenosi britanska agencija.

„Mi vodimo pozicione bitke. I već postoje oblasti koje smo oslobodili“, saopštila je za nacionalnu televiziju Natalija Humenjuk, portparol južnog okruga ukrajinskih oružanih snaga.

Zapadni vojni eksperti smatraju da je cilj Ukrajine na jugu zemlje, da opkoli hiljade ruskih vojnika na zapadnoj obali reke Dnjepar i odseče ih uništavanjem njihovih pozadinskih linija snabdevanja, prenosi Rojters.

7.15 - Tras prihvatila poziv Zelenskog da poseti Ukrajinu

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

Nova britanska premijerka Liz Tras razgovarala je sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim što je bio njen prvi telefonski razgovor sa nekim stranim liderom od stupanja na dužnost.

Ona je prihvatila njegov poziv da poseti Ukrajinu i ponovila podršku u sukobu s Rusijom, prenosi Rojters.

- Premijerka je rekla da se raduje saradnji sa predsednikom narednih nedelja i meseci i da sa zadovoljstvom prihvata poziv da poseti Zelenskog u Ukrajini uskoro - navedeno je u saopštenju iz njenog kabineta.

Britanija je jedan od najglasnijih zagovornika podrške Ukrajini, a bivši premijer Boris Džonson je posetio Kijev nekoliko puta od početka sukoba.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike