Raznesen auto komandanta Berdjanska, iza napada stoje Ukrajinci! Erdogan za energetsku krizu EU okrivio sankcije protiv Rusije

06.09.2022

19:11

0

Pratili ste sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Raznesen auto komandanta Berdjanska, iza napada stoje Ukrajinci! Erdogan za energetsku krizu EU okrivio sankcije protiv Rusije
Ukrajina Rusija1 1 - Copyright AP/Darko Bandic, Mikhail Klimentyev, Vadim Ghirda, File; Sputnik, Kremlin Pool

Vojna intervencija Rusije u Ukrajini traje više od pola godine - sukob je ušao u 195. dan.

Juče su ukrajinske snage ispalile više od 97 granata i mina iz tenkova, topovske artiljerije kalibra 155 i 152, kao i minobacača 120 mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Granatirani su okruzi četiri naselja DNR. U granatiranju su ranjena dva civila. Oštećeno je 15 stambenih objekata i dva objekta civilne infrastrukture.

Takođe, dogodio se novi ukrajinski napad na specijalnu zgradu Zaporoške nuklearne elektrane. Oštećen je rezervoar sa destilovanom vodom u neposrednoj blizini drugog energetskog bloka, saopštile su lokalne vlasti.

Sa druge strane ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski navodi da su Rusi krivi za granatiranje elektrane.

Šta znamo do sada?

U  toku je 195. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Putin poručio da je misija Rusije da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Velike borbe i provokacije u okolini nuklearke Zaporožje

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- EU razmatra da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Misija IAEA u Zaporožju

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

21.10 Ukrajinske snage ponovo su izvele artiljerijske napade na Energodar 

Ukrajinske snage ponovo su izvele artiljerijske napade na Energodar 
i trafostanicu „Luč“, saopštile su gradske vlasti.

„Kaznene ekspedicije Oružanih snaga Ukrajine granatiraju Energodar. Područje ​​trafostanice ‘Luč’ i obližnje garaže podvrgnuti su višestrukim artiljerijskim napadima“, saopštila je gradska uprava na Telegramu.

Za sada nema izveštaja o povređenima, hitne službe su spremne da odmah pruže pomoć građanima.

20.20 Putin: Povlačenje Rusije iz Svetske turističke organizacije razuman potez

Turizam treba da bude van politike, ali je povlačenje Rusije iz Svetske turističke organizacije bilo razuman korak, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

"Izašli smo iz Svetske turističke organizacije i to je bio razuman korak, ali uvereni smo da turizam treba da bude van politike i razumemo kakvu ogromnu ulogu igra u izgradnji partnerstva i međusobnog razumevanja između zemalja i naroda", rekao je Putin.

Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

 

20.00 Komesarka EU: EK podržala suspenziju sporazuma o olakšanom viznom režimu sa Rusijom

Evropska komisija odobrila je predlog o potpunoj suspenziji sporazuma o olakšanom viznom režimu sa Rusijom, saopštila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

"Građani Rusije ne bi trebalo da imaju olakšan pristup EU", rekla je Johansonova na konferenciji za novinare, a prenosi Tas.

Dodala je da odluku EK mora da odobri Evropski savet u roku od nedelju dana, te poručila da se nada da će u ponedeljak novi vizni režim sa Rusijom stupiti na snagu.

16.45 - IAEA: Potrebne mere za sprečavanje nuklearne nesreće

Međunardona agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je danas izveštaj o Ukrajini u kojem je istakla da postoji hitna potreba za uvođenjem privremenih mera da bi se sprečila nuklearna nesreća koja bi proistekla fizičkim oštećenjem nuklearne elektrane Zaporožje.

16.40 - EK za suspenziju sporazuma o olakšanom viznom rezimu sa Rusijom

Evropska komisija odobrila je predlog o potpunoj suspenziji sporazuma o olakšanom viznom režimu sa Rusijom, saopštila je danas evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

- Građani Rusije ne bi trebalo da imaju olakšan pristup EU - rekla je Johanson na konferenciji za novinare, a prenosi TASS.

16.16 - U Berdjansku je odjeknula nova eksplozija, saopštio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

 

 

Rogov je na Telegram kanalu napisao da su vatrogasci na licu mesta i da se utvrđuje šta se dogodilo.

On je dodao da iza pokušaja atentata na komandanta grada stoje ukrajinski diverzanti i da je potraga za njima u toku.

15.15 - Eksplozije u Hersonu

Serija od osam eksplozija zagrmela je u Hersonu. Pretpostavlja se da je u pitanju ruski sistem za PVO, saopštio je dopisnik Sputnjika.

Na nebu nema tragova raketa PVO, ali su se čuli zvuci eksplozija.

14.40 - Eksplozija u centru Berdjanska

 

U Berdjansku je dignut u vazduh automobil komandanta grada Artjoma Bardina, apotom je došlo do pucnjave. On je hospitalizovan i u tehničkom je stanju, saopštile su vlasti regiona.

 

14.36 - Lavrov: Tras unapred ima negativan stav prema Rusiji

Nova britanska premijerka Liz Tras ima unapred negativan stav prema Rusiji, dok bi u postojećim okolnostima bilo značajnije za London da reši odnose sa svojim najbližim susedima, uključujući Francusku, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je ocenio da Tras ima prioritet pre nego što konačno odredi svoj stav prema Rusiji, a to je da shvati da li je francuski predsednik Emanuel Makron prijatelj ili neprijatelj, prenosi TASS.

13.10 - Erdogan za energetsku krizu EU okrivio sankcije protiv Rusije

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan za energetsku krizu u Europi okrivio je danas sankcije koje su europske zemlje uvele Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i dodao da europske zemlje "žanju ono što su posejale" nametanjem ekonomskih ograničenja Rusiji, javlja AFP.

13.04 - Rusko Ministarstvo odbrane: Ukrajina granatirala Energodar i oblast kod Zaporožja

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je Ukrajina ispalila 20 artiljerijskih granata na grad Energodar i oblast oko nuklearne elektrane Zaporožje u poslednja 24 časa.

Tri granate su pale na teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje, a jedna od njih je eksplodirala u blizini bloka broj dva, navedeno je na dnevnom vojnom brifingu, preneo je Rojters.

13.01 - Zaharova: SAD raspaljuju gasnu krizu u Evropi

Profimedia
Marija Zaharova

Portparol ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da Sjedinjene Američke Države "raspaljuju krizu" u snabdevanju gasom u Evropi tako što guraju evropske lidere da naprave poguban korak i prekinu ekonomsku i energetsku saradnju sa Rusijom.

Na pitanje Rojtersa šta treba da se dogodi da bi Severni tok 1 gasovoda ponovo počeo da radi, Zaharova je istakla da je to pitanje na koje odgovor znaju i deca, a to je da oni koji su to započeli moraju i da završe.

- Uticaj Vašingtona u Evropi je preovladao - rekla je Zaharova na marginama Istočnoevropskog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

11.20 - Peskov: Putin će posetiti Donbas kada za to dođe vreme

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće Donbas kada za to dođe vreme, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za ruski dnevnik "Izvestija" na marginama Istočnog ekonomskog foruma (EEF).

- Što se tiče putovanja predsednika, ne sumnjam da će se takav put desiti kada bude pravo vreme - rekao je on, preneo je TASS.

AP Photo/Pavel Golovkin
Dmitrij Peskov

Peskov je, takođe, podsetio na velike planove Rusije za razvoj Donbasa.

- Planovi razvoja su obimni, možete da vidite da je u toku izgradnja, puštaju se u rad novi objekti, ulažu se energični napori da se obnove svi sistemi od ključnog značaja za život. To uključuje vodovod, struju i društvene objekte. Intezivno se radi, tamo radi mnogo, mnogo hiljada ljudi. Nema sumnje da će se to nastaviti - istakao je portparol Kremlja.

11.03 - Granatirano selo na granici Rusije i Ukrajine

Gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt saopštio je da je opet granatirano pogranično selo Tetkino. Tom prilikom, oštećen je transformator, zbog čega je selo ostalo bez struje.

10.50 - Ukrajina: U napadu na Harkovsku oblast poginula tri civila

Tri osobe su poginule u raketnom udaru na Harkovsku oblast tokom proteklog dana, uključujući stariju ženu koja je preminula noćas u gradu Harkovu, saopštio je danas ukrajinski guverner regiona Oleh Sinehubov.

Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, nalazi se blizu ruske granice i pod stalnim je granatiranjem od početka rata, koji Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“, prenosi Rojters.

AP Photo/David Goldman
 

- Tokom noći neprijatelj je ponovo pokrenuo raketni napad na Harkov - napisao je Sinehubov na Telegramu.

On je naveo da je "u industrijskoj zoni oštećena dvospratna zgrada i uništen jedan privatni stambeni objekat u kojem je boravila 73-godišnja žena koja je u napadu poginula".

10.16 - Ukrajinci tokom noći napali nuklearnu elektranu

Tokom noći ukrajinska vojska je dronovima napadala Zaporošku nuklearnu elektranu, saopštili su u administraciji grada.

U nuklearku se trenutno vrši remont petog energobloka. Šesti radi sa smanjenim kapacitetom.

9.45 - Peskov: Nije planiran sastanak Putina i Zelenskog

- Što se tiče sastanka Putin-Zelenski, tu se ništa nije promenilo. Nikome nije potreban sastanak radi sastanka. Da bi do takvog sastanka došlo i da bi se sama ideja o takvom sastanku našla na dnevnom redu, potrebno je poraditi i izgraditi temelje za one dogovore koji se mogu potpisati na najvišem nivou. O ovome još nema govora - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

8.48 - Bajden protiv stavljanja Rusije na listu sponzora terorizma

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da Rusija ne bi trebalo da bude proglašena državom sponzorom terorizma, na čemu insistira Ukrajina.

Profimedia
Džozef Bajden

Na pitanje izveštača iz Bele kuće da li bi Rusija trebalo da bude proglašena državom sponzorom terorizma, Bajden je kratko odgovorio: "Ne", preneo je Rojters.

8.30 - Šuljginov: Evropa se neće osloboditi ruskog gasa do 2027.

Velika je verovatnoća da Evropa neće moći da se oslobodi ruskog gasa čak ni do 2027. godine, a Rusija će nastaviti isporuku energetskih resursa prijateljskim državama i preusmeriti ih u slučaju da zemlje G7 postave limit za cenu ruske nafte i gasa saopštio je ministar energetike Nikolaj Šuljginov za TASS.

Evropska unija je postavila planove da smanji uvoz za dve trećine do kraja godine i isključi ruski gas u potpunosti do 2027.

-Za taj cilj, oni moraju biti sigurni da će to moći da urade do 2027. Situacija sa cenama dokazuje da to nije tako jednostavno. Evropa se teško može osloniti na bilo koga osim na SAD, koje povećavaju proizvodnju tečnog prirodnog gas (LNG) - rekao je Šuljginov.

On je još izneo mišljenje da će predstojeća zima pokazati koliko je realno uverenje Evrope da može bez ruskog gasa.

Prema njegovim rečima, to će zapravo dovesti do zastoja industrije, uključujući i hemijsku, i proizvodnje električne energije na gas i to će "biti potpuno nova situacija za Evropljane", koji bi bila "previše neodrživa".

Šuljginov je saopštio da će Rusija nastaviti isporuku energetskih resursa prijateljskim državama i preusmeriti isporuke u slučaju da zemlje G7 postave limit za rusku naftu i gas.

Profimedia
 

- Bilo koje radnje, uključujući i uspostavljanje gornje granice cena nafte i gasa, stvaraju uslove za deficit i povećavaju raspon i brzinu kretanja cena. Rusija će kao pouzdan partner obezbeđivati energetske resurse partnerima u prijateljskim državama i, svakako, zasititi domaće tržište - istakao je ruski ministar za TAS S u intervjuu na marginama Istočnog ekonomskog foruma, koji se po sedmi put održava od 5.do 8.septembra u Vladivostoku.

Šuljginov je saopštio i da "Gasprom“ razmatra mogućnost za ubrzano preusmeravanje snabdevanja gasom sa zapada na istok i da su skoro završeni projektni materijali za izgradnju gasovoda do Kine preko Mongolije.

On je još naveo da će protok prirodnog gasa preko gasovoda Severni tok biti nastavljeno kada se završe ugovoreni radovi na remontu turbina.

Gasprom je 2. septembra obavestio o curenju nafte iz poslednje preostale gasne kompresorske jedinice u funkciji na gasovodu Severni tok.

Kompanija je morala u potpunosti da zaustavi snabdevanje gasom preko gasovoda da bi rešila problem oko curenja, prenosi TAS S.

Rusija je ranije najavila da će obustaviti isporuke nafte i naftnih derivata zemljama i kompanijama koje uvode gornju granicu cena, navodi ruska agencija.

8.15 - Zelenski nagovestio kontraofanzivu u razlicitim pravcima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nagovestio je da su ukrajinski vojnici pokrenuli kontraofanzivu u različitim pravcima.

Na pitanje novinara američkog kanala Ej-Bi-Si (ABC) zašto je ukrajinska vojska odlučila da sada krene u kontraofanzivu u Hersonskoj oblasti, Zelenski je odgovorio da "postoji pravac ili pravci" u kontraofanzivi ne želeći da iznosi detalje da bi ruske snage bile iznenađene, preneo je Unian.

"Neću da kažem da je ovo samo kontraofanziva u Hersonskoj oblasti... Postoji pravac ili pravci - u množini - i moramo da idemo napred", rekao je Zelenski u intervjuu za ABC.

On je odbio da precizira u kojim još oblastima oružane snage Ukrajine sprovode protivofanzivne operacije.

Prema njegovim rečima, on sada ne može da razgovara o "detaljima bilo kakvih vojnih akcija", tako da će "neprijatelj dobiti nekoliko iznenađenja".

Ukrajinske snage su 29. avgusta saopštile da su započele kontraofanzivu na jugu.

8.05 -  U području Harkova i Donbasa su pozicione borbe, dok u području Hersona Kijev ne odustaje od pokušaji da probije odbranu ruske vojske.

8.02 - Gori skladište nafte u Krivom Rogu

 

 

8.00 - Lajen:Predlozi EK će ograničiti cene ruskog gasa za Evropu

Predstojeći predlozi Evropske komisije za rešavanje rastućih cena energije imaće za cilj ograničavanje cene gasa koji Rusija šalje u Evropu putem gasovoda i ponuditi podršku proizvođačima električne energije koji se suočavaju sa smanjenom likvidnošću, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Brisel priprema mere za zaštitu građana i industrije od skoka cena gasa i struje koji izazivaju ekonomske udare u Evropskoj uniji, preneo je Rojters.

Fon der Lajen je na Tviteru navela da predlozi imaju za cilj da se ograniči cena ruskog gasa iz gasovoda, obuzda potražnja za električnom energijom i da se prihodi energetskih kompanija koriste za podršku ugroženim potrošačima i preduzećima.

"Putin koristi energiju kao oružje tako što smanjuje snabdevanje i manipuliše našim energetskim tržištima. On će propasti. Evropa će pobediti", rekla je Fon der Lajen.

Italijanski premijer Mario Dragi ranije je predložio da zemlje EU dogovore gornju granicu cene gasa koji se uvozi iz Rusije.

Pojedine članice EU su, međutim, oprezne prema toj ideji, s obzirom na rizik da Rusija u znak odmazde potpuno ne prekine snabdevanje Evrope gasom, navode diplomate.

7.30 - Putin održao sastanak

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je zatvoreni sastanak sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom i načelnikom Generalštaba Valerijem Gerasimovim, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

7.15 - "Na korak od radijacijske katastrofe"

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je novo isključenje struje koje povezuje Zaporošku nuklearnu elektranu sa nacionalnom mrežom po drugi put dovelo nuklearnu elektranu na korak od radijacijske katastrofe.

Zelenski je rekao da je za to odgovorno novo rusko granatiranje, preneo je Rojters.

-Ponovo, po drugi put, zbog ruske provokacije, stanica Zaporožje bila je na korak od radijacijske katastrofe - rekao je on u svojoj večernjoj video poruci.

Prema njegovim rečima, granatiranje teritorije oko nuklearne elektrane znači da Rusiju nije briga šta će reći Međunarodna agencija za atomsku energiju i da nije zabrinuta šta će odlučiti međunarodna zajednica.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za granatiranje teritorije oko nuklearne elektrane Zaporožje, najveće nuklearke u Evropi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike