Volodin: Svet se umorio od dvostrukih standarda Amerike - raste potražnja za formiranjem pravednije arhitekture međunarodnih odnosa

06.09.2022

17:00

0

"Danas svi postaju svedoci razaranja međunarodnog pravnog sistema"

Volodin:  Svet se umorio od dvostrukih standarda Amerike -   raste potražnja za formiranjem pravednije arhitekture međunarodnih odnosa
AP18117505299497 - Copyright Michael Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Svet je umoran od dvostrukih standarda Vašingtona i toga što Sjedinjene Američke Države nameću neravnopravne uslove u svim oblastima saradnje, izjavio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin na osmom Parlamentarnom forumu BRIKS, održanom u onlajn režimu.

- Svet se umorio od dvostrukih standarda Amerike, od nametanja neravnopravnih i nepovoljnih uslova saradnje u svim oblastima: ekonomiji, naprednim tehnologijama, bezbednosti, izjavio je Volodin.

Pored toga, on je istakao da Rusija podržava povećanje udela nacionalnih valuta u finansijskim obračunima među zemljama BRIKS, a globalnom trgovinskom sistemu potrebna je dedolarizacija.

Prema njegovim rečima, to će doprineti ne samo demokratizaciji međunarodnog trgovinskog sistema i povećanju uloge zemalja u razvoju, već i održivosti.

Postupci SAD dovode u pitanje međunarodno pravo Volodin je takođe pozvao parlamente članica organizacije da zajedno traže opšte pristupe rešavanju problema strateške stabilnosti u borbi protiv savremenih pretnji i izazova.

- Danas svi postaju svedoci razaranja međunarodnog pravnog sistema, ocenio je parlamentarac.

On je zaključio da je primena nelegitimnih sankcija od strane Vašingtona, ignorisanje temeljnih principa nemešanja u unutrašnje stvari suverenih država, kao i odustajanje od sporazuma u bezbednosnoj sferi, dovode u sumnju opštepriznate norme međunarodnog prava, utvrđene Poveljom Ujedinjenih nacija.

- U svetu raste potražnja za formiranjem pravednije i demokratskije arhitekture međunarodnih odnosa, koja treba da bude zasnovana na politici nezavisnih država, istakao je Volodin.

Osmi Parlamentarni forum BRIKS održava se danas u onlajn režimu. Ove godine predsedavajuća forumom je Kina. Sa ruske strane učestvuju predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin i predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko, kao i parlamentarci.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike