Volodin objasnio zbog čega se Brisel dvoumi: Bez ruskih turista EU bi izgubila 21 milijardu evra

27.08.2022

15:37

0

Predsednik Državne dume predložio je, u inat Zapadu, da se razvije sopstvena turistička infrastruktura Rusije kako bi se prilagodila domaćim putovanjima

Volodin objasnio zbog čega se Brisel dvoumi: Bez ruskih turista EU bi izgubila 21 milijardu evra
AP18117505299497 - Copyright Michael Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Evropska unija će izgubiti oko 21 milijardu evra (20,97 milijardi dolara) ako zabrani ruskim turistima da uđu u blok, napisao je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin na svom zvaničnom Telegram kanalu, komentarišući, kako je rekao, „bezobrazluk predloga da se zabrani ulazak naših građana u EU“.

- Prema najkonzervativnijim procenama, Evropa će zbog ograničenja ulaska naših građana izgubiti 21 milijardu evra. Navlačeći gvozdenu zavesu oko svojih zemalja, kažnjavaju sebe zbog sopstvene gluposti i neznanja - rekao je Volodin.

Prema rečima zvaničnika, 80 odsto svetske populacije ne podržava sankcije Moskvi, što znači da ruski turisti imaju mesta da posete države van EU. Štaviše, on predlaže da se razvije sopstvena turistička infrastruktura Rusije kako bi se prilagodila domaćim putovanjima.

- Imamo ogroman broj prelepih mesta. Treba učiniti sve da se u našoj zemlji stvore uslovi za putovanja i rekreaciju - rekao je on.

Početkom avgusta ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da Rusi treba da „žive u svom svetu dok ne promene svoju filozofiju“ i pozvao Zapad da odbije ulazak ruskim turistima. Moskva je odgovorila rekavši da bi takvi predlozi imali samo negativan efekat na sve uključene i nazvala meru „diskriminatornom“.

Međutim, brojne evropske nacije kasnije su izrazile podršku predlogu Zelenskog. Neformalni sastanak ministara spoljnih poslova EU zakazan je za kraj avgusta, kada će se razgovarati o mogućnosti uvođenja viznih ograničenja za ruske turiste, izjavila je prošle nedelje predstavnica Evropske komisije Anita Hiper.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike