Portparol Kremlja tvrdi: Rusija može da razgovara sa Zelenskim, ali samo o tome kako će se ispunjavati naši uslovi

04.09.2022

13:37 >> 13:42

0

Autor: 24sedam

Dmitrij Peskov je istakao da će uslovi Moskve ostati isti

Portparol Kremlja tvrdi: Rusija može da razgovara sa Zelenskim, ali samo o tome kako će se ispunjavati naši uslovi
Peskov Zelenski - Copyright AP Photo/Felipe Dana/Efrem Lukatsky Profimedia

Predmet razgovora Moskve i Kijeva može biti to, kako će se ispunjavati uslovi Rusije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu televiziji "Rusija 24".

Na pitanje da li Rusija ima o čemu da razgovara sa Vladimirom Zelenskim, Peskov je odgovorio: „Naravno, da ćemo razgovarati o tome kako će se ispunjavati naši uslovi“.

Peskov je istakao da će uslovi Moskve ostati isti.

AP/Alexander Zemlianichenko
 


Govoreći o odnosima Rusije i EU, podsetio je da se svaka konfrontacija završava deeskalacijom, kao što se krize završavaju za pregovaračkim stolom. Tako će biti i ovog puta. On smatra da dijalog treba graditi uzimajući u obzir i interese Rusije.

Isporuka oružja Kijevu

Portparol Kremlja je istakao da je veoma kompleksno pitanje zašto je Nemačka nakon odlaska kancelarke Angele Merkel sa te funkcije, a koja je imala veoma uzdržan stav, odlučila da isporučuje naoružanje Ukrajini.

- To je komplikovano pitanje, ali veoma aktuelno. Mislim da ne mogu na njega da odgovorim, trebalo bi da ga postavite predsedniku Vladimiru Putinu - dodao je Peskov komentarišući razloge trenutne nemačke pozicije prema Rusiji.

Profimedia
 

On je istakao da je užasno što Evropska unija podržava kijevski režim i što je nemačko naoružanje u rukama ekstremista koji pucaju u ruske vojnike.

Podvukao je da Rusija podržava međunarodnu harmoniju, ali da mora da nauči da Zapadu odgovori na njihovom jeziku, ali da mora da živi u unutrašnjoj harmoniji.

Šolc: Neophodno je izbeći direktnu konfrontaciju Rusije i NATO-a

NATO podržava Ukrajinu, ali je neophodno izbeći direktnu konfrontaciju sa Rusijom, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc u nemačkom gradu Esen.

- Mi podržavamo Ukrajinu, ali obraćamo pažnju na to, da nikada ne bude rata između Rusije i NATO-a - naveo je on.

Po rečima nemačkog kancelara, Nemačka pažljivo odmerava svaki korak i ne planira da deluje sama, već samo u bliskom kontaktu sa NATO partnerima.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike