Još jedan ukrajinski napad na specijalnu zgradu Zaporoške nuklearne elektrane: Odložen referendum u Hersonu

05.09.2022

05:18

0

Pratili ste sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Još jedan ukrajinski napad na specijalnu zgradu Zaporoške nuklearne elektrane: Odložen referendum u Hersonu
Ukrajina Rusija - Copyright Pixabay AP/Andrew Kravchenko Leo Correa, Alastair Grant, file/Russian Defense Ministry Press Service

Vojna intervencija Rusije u Ukrajini traje više od pola godine - sukob je ušao u 194. dan.

DNR je juče ponovo bila ponovo meta ukrajinske artiljerije

Ukrajinske snage ispalile su devet projektila kalibra 155 milimetara i 18 granata kalibra 120 milimetara na teritoriju Donjecke Narodne Republike u poslednjih sat vremena, saopštio je Zajednički centar za kontrolu primirja.

Mete ukrajinskih snaga bili su naseljena mesta Zajcevo, Široka Balka, Lenjinsko, Krasnogorovka, kao i sam Donjeck.

Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev rekao je juče da je Nemačka objavila hibridni rat protiv Rusije komentarišući izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca da Rusija više nije pouzdan snabdevač energentima, nakon zatvaranja Severnog toka 1, prenose Ria Novosti.

- Evo ih! Opet su uvređeni - napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

Šta znamo do sada?

U  toku je 194. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Putin poručio da je misija Rusije da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Velike borbe i provokacije u okolini nuklearke Zaporožje

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- EU razmatra da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Misija IAEA u Zaporožju

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

22.41 - Putin odobrio Koncept humanitarne politike Rusije u inostranstvu

Predsednik Rusije Vladimir Putin odobrio je Koncept humanitarne politike Rusije u inostranstvu.

Dokument je objavljen na zvaničnom portalu pravnih informacija, preneo je Sputnjik.

Ukaz predsednika je stupio na snagu danom potpisivanja.

Ciljevi humanitarne politike Ruske Federacije u inostranstvu su formiranje i jačanje objektivne percepcije Rusije u svetu, unapređenje shvatanja istorijskog puta, uloge i mesta Rusije u svetskoj istoriji i kulturi i širenje kontakata među ljudima, navodi se u Konceptu.

Ističe se da je humanitarna politika neodvojivi deo spoljne politike Rusije.

21.36 - Čavušoglu: Realizacija "žitnog koridora“ neometano se nastavlja

Realizacija "žitnog koridora“ neometano se nastavlja, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

- Ovaj mehanizam radi bez problema, do sada je iz ukrajinskih luka izvezeno više od dva miliona tona žita - istakao je Čavušoglu na konferenciji za novinare.

20.45 - Ukrajinske trupe ponovo su granatirale selo Tjotkino u Kurskoj oblasti Rusije

Ukrajinske trupe ponovo su granatirale selo Tjotkino u Kurskoj oblasti Rusije, zabeleženo je najmanje 12 naleta, saopštio je gubernator ovog regiona Roman Starovojt.

Sistem za upozoravanje proradio je na vreme, nije bilo žrtava. Međutim, oštećeni su prozori, krovovi, ograde i pomoćni objekti u nekoliko domaćinstava, a pogođen je i jedan bunar sa vodom.

Trenutno su na licu mesta stručnjaci kako bi utvrdili stepen materijalne štete, napisao je Starovojt na Telegramu.

19.56 - Uništena kolona ukrajinske tehnike - najmanje 10 vozila sa municijom

Kolona ukrajinske tehnike od najmanje 10 vozila sa municijom za ukrajinsku artiljeriju uništena je prošle subote na auto-putu kod Avdejevke, saopštio je za Sputnjik jedan od komandanata Narodne milicije DNR.

- Zahvaljujući dobro koordinisanim dejstvima izviđača, osmatrača i artiljeraca, uspeli smo da uđemo u trag i uništimo značajnu količinu neprijateljske tehnike i municije u pravcu Avdejevke. Sve je urađeno precizno i brzo. Kolona pripadnika kijevskog režima, koja je donosila granate za artiljeriju kojom se granatira Donjeck, potpuno je uništena - rekao je izvor agencije.

18.58 - Granatirani su okruzi četiri naselja DNR

U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su više od 97 granata i mina iz tenkova, topovske artiljerije kalibra 155 i 152, kao i minobacača 120 mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Granatirani su okruzi četiri naselja DNR. U granatiranju su ranjena dva civila. Oštećeno je 15 stambenih objekata i dva objekta civilne infrastrukture.

U borbama je poginulo pet branitelja Donjecke Narodne Republike, a sedam je ranjeno.

17.57 - Pet osoba je teško povređeno tokom raketnog napada na mlin u Tavrijsku

Pet osoba je teško povređeno tokom raketnog napada na mlin u Tavrijsku kod Nove Kahovke u Hersonskoj oblasti, vojske nije bilo u blizini, saopštile su vlasti Sputnjiku.

17.01 - Mapa o mestima sukoba trenutno

Pogledajte na mapi gde se odvijaju sukobi, koji gradovi su mete granatiranja i kako napreduju oružane snage, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, DNR i LNR.

16.22 - Novi ukrajinski napad na specijalnu zgradu Zaporoške nuklearne elektrane

Novi ukrajinski napad na specijalnu zgradu Zaporoške nuklearne elektrane. Oštećen je rezervoar sa destilovanom vodom u neposrednoj blizini drugog energetskog bloka, saopštile su lokalne vlasti.

- Prema informacijama vojno-civilne uprave grada Energodara, zabeleženi su artiljerijski napadi na sledećim mestima: specijalni objekat nuklearke, komunikacioni prekrivač desno od tog objekta, betonska ograda. U neposrednoj blizini drugog bloka oštećen je rezervoar sa destilovanom vodom. U napadu nema povređenih - navodi se u saopštenju.

Takođe se napominje da u ovom trenutku nema pretnje za tehnološki proces. Trenutno hitne službe likvidiraju posledice napada.

15.59 - Putin: Ruske i strane kompanije žele da se priključe projektu "Sahalin 2"

Postoji veliki broj ruskih i stranih kompanija koje bi želele da se priključe projektu "Sahalin 2“, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Što se tiče ‘Sahalina 2’, imamo dovoljno i stranih i ruskih pravnih lica koji žele da se uključe u ovaj projekat - rekao je šef države na sastanku o socijalno-ekonomskom razvoju Kamčatke.

Kako je naveo, "pitanje raspodele resursa iz ove oblasti vezano je sa našim obavezama, uključujući i rad operatera u ovom preduzeću, značajan deo ide u Japan, Južnu Koreju, ali naravno, za nas prioritet predstavljaju domaći potrošači“, rekao je Putin.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o specijalnim ekonomskim merama u sektoru goriva i energetike u vezi sa neprijateljskim postupcima stranih država. U ukazu je propisana promena operatora velikog naftno-gasnog projekta "Sahalin 2“. Na novo pravno lice će preći prava i obaveze dosadašnjeg operatora, kompanije "Sahalin enerdži“.

15.21 -  Tri broda sa poljoprivrednim proizvodima isplovila iz ukrajinskih luka

Tri broda sa poljoprivrednim proizvodima su isplovila iz ukrajinskih luka, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.

Prema podacima sajta "Marin trafik“ koji prati kretanje brodova, brod "Maj Meri“ sa 30.000 tona kukuruza je isplovio iz luke Černomorsk u Egipat, brod "Golden jara“ vozi 13.500 tona žita iz luke Južni u turski grad Mersin, a brod "Baron“ je krenuo iz Odese prema Turskoj sa 5.750 tona kukuruza.

14.16 - Međunarodna misija napustila Zaporošku NE

Osnovni deo misije Međunarodne agencije za atomsku energiju napustio je Zaporošku nuklearnu elektranu, saopštio je ruski stručnjak Renat Karča, koji je pratio članove delegacije.
"Misija je otišla. Dve osobe su ostale kao stalna misija", rekao je Karča.
Ranije je predstavnik pokreta "Zajedno sa Rusijom" u Zaporoškoj oblasti Vladimir Rogov saopštio je da će misija biti završena 6. septembra.

 

 

12.20  - Kremlj: Za prekid Severnog toka 1 krive zapadne sankcije

Kremlj je danas saopštio da treba kriviti zapadne sankcije za potpuno zatvaranje gasovoda Severni tok 1, koji se proteže između Rusije i Nemačke.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je da sankcije "izazivaju haos" po pitanju radova na održavanju gasovoda, a pritom je i odbacio tvrdnje da je Rusija isključila dotok gasa Evropi iz političkih razloga, preneo je Rojters.

Gasprom je prošle nedelje potpuno obustavio isporuku gasa kroz Severni tok 1, pošto je tokom redovnog servisiranja gasovoda utvrđeno da je došlo do curenja ulja na jedinoj radnoj jedinici u blizini Sankt Peterburga.

Profimedia
 

Kremlj navodi da sankcije ometaju kompaniju "Simens enerdži", koja nabavlja i servisira opremu za gasovod, da pomogne u popravci.

- Problemi sa isporukom gasa su zbog toga što su sankcije Rusiji uvele zapadne zemlje, među kojima su Nemačka i Velika Britanija. Ne postoji drugi razlog koji bi doveo do problema sa nabavkom - naglasio je Peskov.

On je istakao da, ukoliko bi se sankcije ukinule, popravka bi se lako odradila i gas bi mogao da krene ponovo kroz Severni tok 1.

11.00 Referendum u Hersonu odložen iz bezbednosnih razloga

Proruski zvaničnik iz ukrajinskog regiona Herson Kiril Stremousov rekao je danas da je referendum o priključenju Rusiji odložen zbog bezbednosne situacije, preneo je TASS.

Stremousov je rekao da važan most Antonovski, koji ide preko reke Dnjepar u blizini grada Herson, ne može više da se prelazi zbog višenedeljnog ukrajinskog granatiranja, preneo je Rojters.

Skoro ceo region Herson od marta drže ruske snage.

Ukrajina je prošle nedelje saopštila da je pokrenula kontranapad sa namerom da povrati taj region.

7.50 - Peskov: Rusija radi na novom konceptu spoljne politike

Na novom konceptu spoljne politike Ruske Federacije se uveliko radi, s obzirom na to da se vrlo brzo menjaju međunarodne okolnosti i stvara se nova svetska realnost, rekao je danas portparol Kremlja Dmitri Peskov na Istočnom ekonomskom forumu (EEF).

- Rad na ovom dokumentu je u toku. Činjenica je da se okolnosti na međunarodnoj političkoj sceni menjaju vrlo brzo. Pred nama je nova svetska realnost, što bi trebalo uzeti u obzir tokom pravljenja koncepta - rekao je Peskov za TASS.

On je rekao da nema potrebe da se žuri za izradom tog dokumenta, ali je dodao da su mnoge zemlje iskazale otvoreno neprijateljstvo prema Rusiji.

- Zbog takvih stavova prema Rusiji, potrebno je umanjiti negativne posledice njihovih akcija. Postoji mnogo zemalja koje su otvoreno pokazale svoju ratobornu poziciju prema Rusiji. Te zemlje preuzimaju različite akcije koje su u suprotnosti sa našim interesima, a uzrokuju nam i štetu. Dakle, moramo da napravimo ravnotežu, smanjimo negativne uticaje - poručio je Peskov.

Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko
 

7.10 - Zelenski: Ukrajinske snage zauzele naselja na jugu i istoku

Ukrajinske snage zauzele su dva naselja na jugu, jedno na istoku zemlje, kao i dodatnu teritoriju u istočnoj Ukrajini, izjavio je sinoć predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

On nije precizirao o kojim je teritorijama reč i nije rekao kada se to dogodilo, osim što je naveo da je primio "dobar izveštaj" na sastanku juče sa vojnim komandantima i šefovima obaveštajne službe, prenosi Rojters.

U svom noćnom obraćanju Zelenski je zahvalio vojsci za oslobađanje naselja u regionu Donjecka, zauzimanje "nekih visoravni" u pravcu istoka ka regionu Lisičansk-Seversk i oslobađanje dva naselja na jugu.


Bonus video


Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike